‘Nesilden Nesile Tarih ve Tarihçilik’ başlıklı panel düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Songül Keçeci Kurt’un panel başkanlığını yürüttüğü programda Macit Zeren Fen Lisesinden Rel Değirmenci, İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadu Lisesinden Recep İnan ve Suluova Kız Anadu İmam Hatip Lisesinden Ali Kem Soyhan konuşmacı arak yer dı. Milli Hakimiyet Yerleşkesi konferans sonunda gerçekleşen programa gençler yoğun ilgi gösterdi.
İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadu Lisesinden Tarih Öğretmeni Recep İnan ‘Tarihçi Olmak’ konulu konuşmasında tarihçi manın zor duğunu, günümüzde herkesin tarih hakkında söyleyecek bir sözü duğunu en büyük sorunun da bu duğunu söyledi. Herkesin tarihi kendi çerçevesinden değerlendirdiğini söyleyen İnan; tarihin bir bilim duğunu ve doğru bilgiden ya çıkarak gerçeğe ulaşılması gerektiğini kaydetti. Geleceğin tarihçilerinden anitik düşünen, soran, sorgulayan, objektif değerlendirmeler yapan tarihçiler marını isteyen İnan; tarihi bilgilerin sonuçlarının iyi aniz edilmesinin önemli duğunu kaydetti. İnan, ayrıca iyi bir tarihçinin ekonomiyi de iyi bilmesi gerektiğini söyledi.
Macit Zeren Fen Lisesinden Tarih Öğretmeni Rel Değirmenci ‘Tarihi Yaşamaktan Tarihi Yaşatmaya’ konulu konuşmasında dünya tarihini bilmeden kendi tarihini bilmenin ve anlamlandırmanın mümkün madığını kaydetti.
Son dönemlerdeki dönem dizilerindeki tarihi yanlışları ve saptırmarı da eleştiren Değirmenci; ‘’Biz zannediyoruz ki ayların merkezinde hep varız. İslam Tarihini, Osmanlı’yı hepi seviyoruz. Kimse kimseyi eleştirmiyor, eleştirmesine de izin vermiyor. Eleştirdiğin anda nına damgayı yiyorn. Kaç Kişi Bedir Savaşında Hz. Muhammed’in stratejisini açıp okumuştur. Savaş öncesi Hz. Muhammed ve beraberindekiler düşmanı karşılamak üzere bir yerde konuşlanmışlardır. Hz. Muhammed savaş stratejisini anlatır ve yanındaki sahabelerden biri sorar; ‘’Ya Rellah bu seni görüşün mü yoksa vahiy mi geldi?’. Hz. Muhammed de görüşüm der. Sahabe, bu taktiğin yanlış duğunu düşmanın çok kabık duğunu; kendilerinin ise sayıca çok az duklarını ve savaş ekipmanlarının da yeterli madığını söyler. Düşmanı yenmek için bir dağ yamacını arkarına siper ederek düşmanla cephede savaşmayı önerir. HZ Muhammed sahabeye döner ve ‘sen ne güzel lifte undun’ der. Hz. Muhammed bile bir sahabenin eleştirisini ve önerisini dikkate ırken günümüzde ilde viyi, belediye başkanını, de muhtarı, evde aile reisini, ülkede yöneticiyi nasıl eleştirmeyeceksin. Biz şimdi kimi örnek acağız; Hz. Muhammed’i mi bir başkasını mı?’’ cümlelerini kaydetti.
Suluova Kız Anadu İmam Hatip Lisesinden Tarih Öğretmeni Ali Kem Soyhan ise ‘Tarih Mezununun Başarı Öyküsü’ başlıklı konuşmasında liseyi bitirdikten on yıl sonra üniversite sınavına hazırlanarak Gazi Osman Paşa Üniversitesi tarihi bölümünü kazandığını söyledi. O dönemde evli ve bir çocuğu duğunu belirten Soyhan; Amasya’dan Tokat’ta günü birlik gidip gelerek okuduğunu ifade etti. Üniversite üçüncü sınıftan itibaren KPSS’YE çışmaya başladığını kaydeden Soyhan; üniversiteyi bitirir bitirmez ise atandığını sözlerine ekledi.
Şu anda üniversite de yüksek lisans yaptığını söyleyen Soyhan; tarih bölümü atanamaz diye bir şey madığını, samimiyetle mücadele edince, ümit liğe, yılgınlığa kapılmayınca emeğin karşılığının ınacağını ifade etti.
Program sonunda gençlerden gelen soruları da cevaplandıran konuşmacılara Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kem Pat tarafından fidan dikme sertifikası takdim edildi.
Program kapsamında en iyi poster numu ödülü ise ‘Türk İslam Dünyasında Roketin İcadı’ başlıklı numlarıyla Hüseyin Dönmez, Muhammed Çakır ve Erkan Zorlu’ya verildi.