'Ruhunuzla Nefes Alın'

Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü etkinlikleri kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Gonca Üstün tarafından ‘Nefes Almak Dediğin’ konulu bir konferans düzenlendi.

AMASYA - 15-10-2019 13:49

Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü etkinlikleri kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Gonca Üstün tarafından ‘Nefes Almak Dediğin’ konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Kürkçü’nün yanı sıra akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Geçen Yıl Amasya’da 9 Kişi İntihar Etti

Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği “İntiharı Önleme” konusuna dikkat çekmekte olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Gonca Üstün, “Dünyada her yıl 800 bin kişi intihar nedeniyle ölmektedir. Bu durum her 40 saniyede bir ölümün olduğu gerçeğini çarpıcı bir şekilde vurgulamaktadır. 15-29 yaş arasında, ikinci ölüm nedeni olan intiharlar; erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. Ülkemizde 2014-2017 yılları arasında 7041’i erkek, 2438’i kadın olmak üzere toplam 9479 kişi intihar etmiştir. 2018 verilerine göre, ülkemizde ölümle sonuçlanan 3161 intihar vakası kaydedilirken; en az intihar sayısının Bayburt (2), Gümüşhane (3) ve Artvin (4) illerinde olduğu tespit edilmiştir. Amasya’da ise geçen yıl intihar edenlerin sayısı 9’dur. İntihar oranı 100 binde 3.88 olan Türkiye, dünya çapında iyi konumda olan ülkeler arasında yer almaktadır.

İntihar Düşünceleri Geçicidir

Ruhsal ya da fiziksel çeşitli hastalıklar, acı veren yaşam olayları, sosyal ya da ekonomik zorluklar, genetik yatkınlığın olması gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan intihar vakalarının büyük çoğunluğu depresyon hastalığına sahip kimselerdir. Bu gibi riskli grupların toplum tarafından bilinmesi, öncü belirtiler fark edildiğinde ise erken müdahale edilmesi hayat kurtaracak niteliktedir. Özellikle mutsuz, enerjisi azalmış, umutsuz görünen, işlevselliği bozulmuş, gelecekle ilgili planlar yapmayan, yeme ve uyku düzeni bozulmuş, açık ya da dolaylı bir şekilde kendini öldürmekten bahseden, kendine zarar verebilecek riskli davranışlarda bulunan, intiharla ilgili araştırmalar yapan bireylerin takibi yapılmalı ve desteğe ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. İntihar düşünceleri geçicidir, ancak kendiliğinden ortadan kalkmaz. İnsanlar bununla baş etmek için yardıma gereksinim duyarlar. Bu düşüncelerin varlığında, güvenilir bir yakının yardımı ilk ve en önemli adım olabilir. En kısa zamanda da bir uzmana başvurulması gerekir.”

Sizi Hayata Bağlayan Aldığınız Nefestir

Üstün konuşmasını; “Yaşanılan kriz ne olursa olsun, sizi hayata bağlayan aldığınız nefesten daha önemli bir şey olamaz. Hepimizin deneyimlediği ve beklediği yaşantılar farklıdır. Bizi biz yapan, tek ve eşsiz olmamızın sebebi de budur. Siz de kendinizi keşfedin, potansiyelinizin farkına varın, kendinizi önemseyin, aldığınız her nefesin kıymetini bilin. En temel hakkınız olan nefes almaktan asla vazgeçmeyin. Ve ruhunuzla nefes alın.” sözleriyle tamamladı.

Konuşmasının sonunda Dr. Öğr. Üyesi Gonca Üstün’e Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Kürkçü tarafından, ‘ağaç dikim’ sertifikası takdim edildi.

Konferans öncesi programa katılanlar, gelecekten beklentilerini yazıp salona girerken ‘Gelecekten Beklenti Kutusu’na attılar. Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu katılımcıların %40’ının gelecekten beklentilerinin sağlık, mutluluk ve para olduğu; %27’sinin akademik kariyer ve iş sahibi olmayı beklediği; %13’ünün ise evlilik ve çocuk sahibi olmak istediği belirlendi.

, ,
Günün Diğer Haberleri