Başkan Mehmet Sarı, 'Yeşilkent Amasya' Projesinin Ödülünü Aldı

Fransa’nın başkenti Paris’te UNESCO merkezinde gerçekleştirilen törene katılan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, “Yeşilkent Amasya” projesine layık görülen ödülü aldı.

AMASYA - 17-01-2020 15:41

Fransa’nın başkenti Paris’te UNESCO merkezinde gerçekleştirilen törene katılan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, “Yeşilkent Amasya” projesine layık görülen ödülü aldı.

BU GURUR HEPİMİZİN

Belediye Başkanı Mehmet Sarı, “Amasya Belediyesi olarak burada ödül almaya hak kazanmış olduğumuz çalışma ile çevre dostu, kadın, yaşlı ve engellilerin konforunu içeren bir proje planladık” dedi.

BAŞKAN SARI: “ÇEVRE DOSTU PROJEMİZ İLE AMASYA’MIZI DÜNYA TANIDI”

Uluslararası İdeal Kent Yarışmasında, “Yeşilkent Amasya” projesine layık görülen ödül ile Amasya’yı Dünya’ya tanıttıklarını belirten Başkan Sarı, “Amasya, Türkiye’de Antik İpekyolu üzerinde, Yeşilırmak Vadisinde kurulmuş, birçok farklı medeniyeti barındıran nadide bir şehirdir. 8500 yıllık bir kültür birikimine ev sahipliği yapan Amasya, açık hava müzesi görünümündedir. Sahip olduğu tarihi, kültürel yapısı ve doğal güzellikleri ile turizm sektörünün Türkiye’deki önemli uğrak noktalarından biridir. Amasya, aralarında Hititler, Frigler, Kimmerler, Pers ve Pontus gibi krallıkların bulunduğu yaklaşık 14 medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı imparatorluğu döneminde, şehzadelerin eğitim merkezi olmuş ve Cumhuriyete giden zaferlerin başlangıç ateşinin yakıldığı yer olarak tarihte önemli rol üstlenmiştir” dedi.

“ÇEVRE DOSTU, KADIN, YAŞLI VE ENGELLİLERİN KONFORUNU İÇEREN BİR PROJE”

Belediye Başkanı Mehmet Sarı konuşmasının devamında; “Ferhat ile Şirin efsanesinin yaşandığı, Lokman Hekim, Mihri Hatun, Strabon gibi sayısız ünlülerin yetiştiği Amasya; tarihin, bilimin, musikinin, tüm kültür ve sanat değerlerinin beşiği olmuştur. Fransız Seyyah Georges Perrot 1861 yılında şehrimiz için “Amasya Anadolu’nun Oxford’u”dur ifadesini kullanmıştır. Amasya’nın en önemli özelliklerinden biri ise tüm bu medeniyetlerden şehrin her yerinde bir iz bulunmasıdır. UNESCO dünya mirası geçici listesine giren Pontus Kral kaya mezarları ve Harşena Dağı’nın yanı sıra; şehrimizde hamamlar, camiler, medreseler, geleneksel mimariyi yansıtan yalıboyu evlerinin hepsi ard arda sıralanmıştır. Kentsel gelişim bir dönem bu güzellikleri perde arkasına bıraksa da yakın zamanda turizm ile kültürel bilincin artması üzerine, doğal güzelliklerin korunarak öne çıkarılması üzerine çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Amasya Belediyesi olarak burada ödül almaya hak kazanmış olduğumuz çalışma ile çevre dostu, kadın, yaşlı ve engellilerin konforunu içeren bir proje planladık. Projemizin ana çıkış noktası, tarihi dokuyu geri planda bırakmadan peyzaj ve mimariyi destekleyen bir tasarım oluştururken, küçük dokunuşlarla farkındalık yaratacak bir yapı ortaya çıkarmak oldu. Yeşil alan içerisinde; ıhlamur, erguvan ağaçları, Hazeran çiçekleri ve Amasya ilinin simgesi olan elma ağaçları ile peyzaj planlandı. Tasarlanan bu proje; Doğal kaynakların hızla tükenmesi, Çevre kirliliği, Enerji için ödenen yüksek miktarlara yönelik Yeşil Tasarım unsurları ihtiva etmektedir” şeklinde konuştu.

“TARİHİ DOKUYU ORTAYA ÇIKARACAK”

Amasya Belediyesi olarak bu projeyi seçerken, tarihi dokuyu ortaya çıkaracak, bunu sağlarken de çevresel sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratacak bir proje olması üzerinde durduklarını söyleyen Sarı, “Projenin içeriği bu manada; çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, kentsel ve mimari dokunun korunması, geri kazanımın sağlanması, yenilenebilir enerji kullanımı, kadın, yaşlı ve engelli dostu unsurları ihtiva etmektedir. Son olarak konunun aciliyetininde bilincinde olarak, biz yerel yöneticiler dünyamız, geleceğimiz ve insanlık için bu işin üzerimizde bir borç olduğunun farkında olmalıyız.”

Günün Diğer Haberleri