Köy fırını kadınlara gelir kapısı oldu

Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı Ortaova köyünde, kurulan işletmede 24 saat ekmek üretimi yapan kadınlar aile bütçesine katkı sağlıyor. Odun ateşi kullanılan fırında günlük ortalama 500 ila bin arası ekmek üretilerek, çevre il ve ilçeler başta olmak üzere Türkiye'nin her yerine ekmek satılıyor.

MERZİFON - 21-10-2015 09:43

Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı Ortaova köyünde, kurulan işletmede 24 saat ekmek üretimi yapan kadınlar aile bütçesine katkı sağlıyor. Odun ateşi kullanılan fırında günlük ortama 500 ila bin arası ekmek üretilerek, çevre il ve ilçeler başta mak üzere Türkiye'nin her yerine ekmek satılıyor. Ekşi mayadan yapılan ekmekler yaklaşık 2 hafta saklanabiliyor. 15 kadınla 24 saat vardiya ülü ekmek üretimi yapılan fırında, eldivenli ve boneli çışan kadınlar bütün hijyen kurlarına uyuyor. İşletme sahibi Recep Gözütok, yaptığı açıklamada, işletmeyi annesi Ayşe Gözütok'un kurduğunu ve amaçlarının kadınların ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamak duğunu söyledi.

        İşletmeyi 5 yıl önce açtıklarını ifade eden Gözütok, kadınların ekmek üretimi yaparak ev ekonomisine katkı sağladığını dile getirdi. Ürettikleri ekmeklerin tamamen doğ duğunu, un, , tuz, ve ekşi mayadan başka mzeme kullanmadıklarına dikkat çeken, Gözütok şunları kaydetti: "Ekmekleri , bu bölgedeki üretilen buğdayların unundan yapılır. Çışan arkadaşların hepsi köyümüzden bayanlar, köyümüzde istihdam sağlayarak göçü engellemiş duk. Üretim yapan kadınlardan, kimisi öğrenci okutuyor kimisi ailesine yardımcı uyor. Şu anda Amasya il ve ilçelerindeki satış noktarımıza ve Türkiye’nin her yerine teslimat yapıyoruz. İşletmeyi kuran Ayşe Gözütok ise, önceden fırında sadece kendi ekmeklerini ürettiklerini, sonradan tep artınca seri üretime geçtiklerini ifade ederek, "İşe 10 ekmek siparişiyle başladık. Tep artınca, yanıma yardımcı ayım dedim, sonra madı yetiştiremedim köyümüzdeki kadınlara lif götürdüm. İşletmenin her anında bayanlar çışıyor. Sonra oğlum dahil du bu işe ve üretimi i daha çok artırdık. Ekmekleri Türkiye'nin her yerine gidiyor. Gurbetçileri vasıtasıyla yurtdışına da gidiyor, Almanya’ya, İsviçre’ye ve Dünyanın birçok yerine ekmek gönderiyoruz." diye konuştu. Ekmek üretimi yapan Selnur Acar'da yaptıkları işin zahmetli duğunu ancak hel para kazandıklarını dile getirdi. Günlük vardiya sisteminde 8 saat çıştıklarını vurgulayan Acar, "Önceleri köyde bağ ve bahçe işlerinde çışıyordum Ayşe ablanın lifiyle fırına başladım. Maaşımızı zamanında ıyoruz, sigortamız yatıyor, çışma ortamımız gayet güzel. Hem aile bütçesine des uyoruz hemde istediği zaman paramızı b b harcıyoruz, ekmekten ekmek paramız çıkıyor.“ şeklinde konuştu.

Günün Diğer Haberleri