Amasya Valisi Dr. Osman VAROL, Amasya İl Tarım Müdürü Zekeriya ŞEKER 'Tarım Şehr-i Amasya' programı çerçevesindeki alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik uygulamaları yerinde incelediler.
İl Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde ilimizde yeni yaygınlaşan çilek tarımını geliştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak dar gelirli vatandaşların refah seviyesini yükseltmek, damlama sulama sistemini tanıtmak ve büyük şehirlere göçü bir nebze de olsa engelleme yönünde katkı sağlanması amacıyla uygulanan toplam tutarı 225.000 TL olan İl Özel İdaresi bütçeli %50 hibeli Çilek Yetiştiriciliği Projesi ile ilimiz merkez, Merzifon, Gümüşhacıköy, Suluova ve Taşova olmak üzere 5 ilçemizdeki 22 çiftçiye 50 dekarlık çilek fidesi, malç naylonu ve damlama sulama sistemi malzemelerinin dağıtımı yapılmıştı.
İlimizde yeni yaygınlaşan çilek tarımını geliştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak dar gelirli vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmenin amaçlandığını belirten Vali Varol, bölgesel iklim özelliklerinin incelendiğinde sebze yetiştiriciliğine alternatif olabilecek en uygun gelir getirici tarımsal üretim çilek yetiştiriciliği olduğunu ve çilek hasadının Aralık ayına kadar uzaması ise çiftçilerimizin yıl içerisinde uzun süre gelir elde etmesinin sağlanabileceğini ifade etti.
'Tarım Şehr-i Amasya' programı kapsamındaki 'Amasya İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı' çerçevesinde Gökhöyük Tarım İşletmesi'nde oluşturulan ve 6 ay önce ilk fidanların dikildiği 'Amasya Misket Elması Gen Bahçesi Uygulama Alanı'nda incelemede bulunan Vali Dr. Osman Varol, uzmanlarımız ile ziraat teşkilatımızın katkısıyla ilimizdeki en iyi ve örnek bahçenin oluşturulacağını ifade etti.
Yapılan çalışmalarla coğrafi işaret alınan Amasya Elmasının ilimiz adına tescillendiğini ve Misket Elması Eylem Planı kapsamında kentteki mevcut Misket Elması bahçelerinin verimini ve durumunu iyileştirmek ile daha fazla üretim alanı oluşturmak, üretimiyle ilgili edinilen tecrübe ile metotların sahaya yayılması amacıyla ilk adım olarak Gökhöyük Tarım İşletmesi'nde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce 'Amasya Misket Elması Gen Bahçesi Uygulama Alanı'nın oluşturulduğunu anımsatan Vali Varol, faaliyetlere ilişkin yetkililerden bilgi aldı.
Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nü ziyaret ederek kenevir tarlaları ile hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı alanlarda da incelemelerde bulunan Vali Varol yetkililerden güncel durum ve faaliyetlere ilişkin bilgi aldı. Kenevir üretiminde öncü illerden olduğumuzu belirten Vali Varol, kenevirin ekonomik açıdan katma değeri yüksek bir ürün olduğuna bu alandaki yatırım faaliyetlerinin devam ettirileceğine değindi
Son olarak fide üretim işletmesi gezilerek firma yetkililerinden üretim, satış ve lojistik faaliyetlerine ilişkin bilgi alındı.