Kaya; 'İsraf ettiğimiz her gıdayla aslında geleceğimizi de israf ediyoruz'

Amasya İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü İsa Kaya, gıda kaybı ile israfın nedenlerinin ve çözümlerinin, bir gıda zincirinden diğerine farklılık gösterdiğine dikkati çekti.

AMASYA - 01-02-2021 09:55

Amasya İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü İsa Kaya, gıda kaybı ile israfın nedenlerinin ve çözümlerinin, bir gıda zincirinden diğerine farklılık gösterdiğine dikkati çekti.

Kaya açıklamasına devamla; “Gıda israfı; tarladan evlere gelene kadar geçen süreçte birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Gıdaların hasat veya nakil sırasında ezilmesi, çürümesi ve bozulması gıdanın israf edilmesine yol açmaktadır. Elbette israf sadece tarla veya marketlerde gerçekleşmiyor. Bilinçsiz tüketim nedeniyle ihtiyaçtan fazla aldığımız gıdalar çürüyerek çöpe gidiyor. Bizler için normal gibi gözükse de aslında dünyamız ve geleceğimiz için bu küçük detaylar büyük bir risk taşıyor.

Araştırmalar gıda israfının en çok evlerimizde yapıldığını göstermektedir. En çok çöpe atılan gıdaların başında ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler gelmektedir. Evlere alınan her 4 ekmekten biri her gün çöpe atılmaktadır. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem arz etmektedir.

Buzdolabında neler olduğunu bilmeden plansız bir şekilde alışverişe çıkılması. Alışverişe çıkarken ihtiyaç listesi hazırlamayarak anlık alışverişlerin yapılması. Evde mevcut olan gıdaların tekrar satın alınarak dolapta kaderine terk edilmesi. İhtiyaçtan fazla yemek pişirerek porsiyon hesaplarının doğru yapılmaması. Son kullanma tarihi yaklaşan veya bozulmaya yakın gıdaları değerlendirememek. Yiyeceklerin buzdolabında nasıl saklanacağına dair bilgilerin eksikliği. Gıda israfının hayatımıza ve geleceğe dair yaratacağı çevresel, ekonomik ve sosyal sonuçlarından habersiz olmak. İsrafın ne derece tehlikeli olduğunun ciddiyetini kavrayamamak.

İsraf ettiğimiz her gıdayla aslında geleceğimizi de israf ediyoruz. Gıdaların üretiminden sofralarımıza kadar gelen sürede harcanan enerji ve fosil yakıtlarla sera gazının artmasına neden olarak çevreye de zarar vermiş oluyoruz. Artan tüketim ihtiyacıyla birlikte yeni tarım alanları yaratmak amacıyla doğal yaşamın kendisine de müdahale ediyoruz.

Ekonomik ve sosyal olarak harcanan emeğin ve milyonlarca liranın çöpe gittiği gerçeği karşımıza çıkıyor. Dünyada milyonlarca insanın yetersiz beslendiğini biliyoruz ve gün geçtikçe artan israfla birlikte bu sayının daha da artacağı öngörülmektedir.

Tüm bu sebepler birleştiğinde israf edilen gıdanın ne kadar önemli olduğu ve yaşantımız üzerine, kendimizin ve çocuklarımızın geleceği üzerine olan etkileri düşünüldüğünde riskin ne kadar büyük olduğu ortaya çıkmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığımız bu hususta tedbirli olmak, geleceğimizi garanti altına almak adına GIDANI KORU SOFRANA SAHİP çık kampanyası başlatmıştır. Başlatılan kampanya ile toplumun her kesimi bilinçlendirilmek sureti ile gıdanın önemine dikkat çekmeye çalışılmıştır. Tüm Amasya halkı olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızın “GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK” kampanyasına hep birlikte dikkat ve özenle sahip çıkarak farkındalık yaratalım. Ülkemiz genelinde örnek bir şehir olalım” dedi.

Günün Diğer Haberleri