Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı dahilinde Alternatif Ürün Tarımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında "Çilek Fidesi ve Malç Naylonu Teslim Programı" gerçekleştirildi.
Törene Vali Mustafa MASATLI, Amasya Milletvekili Mustafa Levent KARAHOCAGİL, protokol üyeleri ve üreticiler katıldı. İl Özel İdaresi'nin finansal desteği ile başlatılan projeye Amasya üreticileri tarafından yoğun ilgi gösterildi.
Amasya İl Tarım Müdürü Hayrullah GÖKTEKİN;
"Hepimizin de bildiği gibi İlimizin en önemli gelir kaynağı tarımsal üretimdir. Tarım arazilerinin bir kısmı küçük ölçekli olduğundan tarla bitkilerinin yetiştirilmesi ekonomik olmamaktadır. Bu arazileri değerlendirmek için çiftçilerimiz sebze yetiştiriciliğine yönelmiş olup bu alanlarda çoğunlukla domates, hıyar ve biber yetiştirmektedirler. İlimiz iklim ve toprak yapısı itibariyle çok çeşitli bitkilerin yetiştirilmesine imkân sağlayan yapıdadır. Bu bitkilerden birisi de çilek olup; pazar değeri yüksek, birçok şekilde değerlendirilmesi mümkündür ve bölgemiz normallerinde yetiştirilmesi için oldukça uygundur.
Bugün siz üreticilerimizle buluşturacak olduğumuz projemiz ile Albion çeşidi çilek hasat süresinin uzunluğu ile yedi veren olarak adlandırılmaktadır. Bu çeşidin ortalama dekara 3,5 ton ürün vermesi ve pazar değerinin yüksek olması bakımından ilk kuruluş maliyetlerini daha ilk yıldan amorti etmektedir. İl Özel İdaresi Finansal Destekli Çilek Yetiştiriciliği Projesi ile Amasya Merkez ve İlçelerinde 60 dekar alanda kapama çilek bahçesi kurulacaktır. Proje bütçesi toplamı 290.360,00 TL olup, bunun %75 'i İl Özel İdaresi, %25 Çiftçi Katkısı olarak finanse edilmiştir. Projemiz ile 300.000 adet Albion (yedi veren) çeşidi çilek fidesi ve 6.000 kg. malç naylonu çiftçilerimize teslim edilecek olup projeden Amasya Merkez ve İlçelerinden toplam 46 çiftçimiz faydalanacaktır. Sonuç olarak İlimizde bu proje kapsamında yıllık ortalama 210 ton çilek üretimi beklemekteyiz.
İlimizde 2020 Yılı TÜİK verilerine göre 258 dekar çilek üretim alanı olup toplam üretim miktarı 316 tondur. Albion cinsi bu çilekler eski yerel çeşitlere nazaran fazlaca bir hasat miktarı sağlamaktadır. Bu sayede İlimizde üretim alanında %25 artış ile 318 dekara ve üretim miktarı ise 210 ton beklentisi ile toplamda %65 artarak 526 tona yükselecektir. Hem sofralık ve hem de sanayilik değerlendirilen, pazarlama sorunu olmayan ve geçtiğimiz yılda fiyatı 8,00 TL ortalama alındığında dekardan brüt olarak 28.000,00 TL gibi oldukça yüksek gelir sağlamaktadır. Ayrıca bu proje ile çilekte damlama sulama sistemi ve malçlama gibi teknikler de uygulanacağından çiftçilerimiz için diğer ürünlerde de kullanılmak üzere önemli bir örnek olacaktır. "Destek Bizden Üretim Sizden" sloganı ile hemen her hafta bir başka üretim materyali sunarak siz değerli üreticilerimizin maliyetlerini azaltma ve sizi iyiye ve doğruya yönlendirme çabası içerisindeyiz.
Bu çabalarımızın gerçekleşmesi ve önümüzdeki engelleri kaldıran tüm desteklerini bizlere sunan Sayın Valimize şahsım kurumum ve siz üreticilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.Bol bereketli kazançlar temenni ediyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Son olarak Vali Mustafa MASATLI;
"Amasya bulunduğu coğrafya itibariyle tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı ve tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde olan bir ilimizdir. Şeker pancarı tohumu üretiminde 1., Kuru Soğan ve Misket Elmada 3., Bamya, Salatalık ve Kirazda ise üretim miktarları bakımından 5. sıradayız.
Bu topraklar bizlere ecdadımızın yadigarıdır. Bizlerde bu toprakları en iyi şekilde değerlendirip, buradan elde ettiğimiz ürünleri ülkemize ve dünyaya ulaştırıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için tarımdan sanayiye, eğitimden sağlığa kadar birçok alanda hedefler gösterdi. Bizde Amasya için belirlenen hedefleri yakalamak ve aşmak için büyük bir gayretle çalışıyoruz.
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren tarım sektörüne ayrı bir önem vererek, elma, kiraz, cennet hurması, nohut, ayçiçeği, incir ve yonca üretimini desteklemek için projeler hayata geçirdik. Bugün ise ‘Çilek Üretimini Destekleme Projesiyle’ sizlerle bir aradayız. Bizler üretim miktarımız fazla olan ürünlerin yanına, çeşitliliği arttırmak ve alternatifler geliştirmek için yeni ürünler eklemeye çalışıyoruz. Cennet Hurması, İncir ve Çilek üretimini bu kapsamda önemsiyor ve destekliyoruz.Amasya’nın tarımdaki en büyük problemi sulamadır. Bizde bu soruna çözüm üretmek ve tarımsal hasılamızı arttırmak adına İl Özel İdaremizin sulama bütçesini en az 4 kat artırmayı hedefliyoruz. Geçen yıl 600 hektarlık alanı sulamaya açarken, bu yıl 2500 hektarlık bir araziyi suyla buluşturacağız. Yani bir barajın sulayabileceği kadar bir alanı suya kavuşturarak, çiftçimizin hizmetine sunacağız.Bu noktadan sonra dağıtımını yapacağımız bu fideleri büyütmek ve kendi bütçeniz ile ekonomiye katkı sağlamak siz çiftçilerimizin görevidir. İnşallah dikimi yapılacak bu ürünlerden çiftimiz bereketli kazançlar elde eder. Bu düşüncelerle bu projenin hayata geçmesinde emek sarf eden herkese teşekkür ediyor, üreticilerimize bol kazançlar diliyorum." temennilerinde bulundu.
Konuşmaların ardından proje kapsamında yaklaşık 290 bin TL’ye temin edilen ve 60 dekarlık alanda dikimi yapılacak olan 300 bin adet çilek fidesi ve 6000 kilo malç naylonu üreticilere teslim edildi.