SAMÇEP Sözcüsü Özdağ inceledi: Kavak Halkına Yaşam Hakkı Tanınmıyor

Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, Kavak köylerinde taş ocakları ve çimento fabrikasının verdiği zararları inceledi. Özdağ incelemesini 'Kavak halkına yaşam hakkı tanınmıyor' sözleriyle değerlendirdi

Bölge Haber - 10-06-2021 15:00

  Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, Kavak köylerinde taş ocakları ve çimento fabrikasının verdiği zararları inceledi. Özdağ inceleme sonunda değerlendirmelerini paylaştı:

"Yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 3'nün taş ocakları ve yüzde 15'inin maden arama sahası ile kaplı olduğu Kavak ilçemizde taş ocağı ve maden arama sahalarında incelemelerde bulunduk.

  Bekdemir Dağının eteklerinde bir tespihin taneleri gibi halka şeklinde dizilen Çirişli'den başlayarak, Emirli, Ilıca, Karapınar, Bekdemir ve Köselli Mahallelerinde (köylerinde) sayıları 5'i bulan taş ocaklarında inceleme yaparak, halkın sıkıntılarını dinledik.

  İnceleme yaptığımız taş ocağı ve maden sahaları ormanlık alanlarda, ekili-dikili arazilerin ortasında, hatta yerleşim yerlerinin içlerinde yer alıyor. Taş ocaklarıyla, maden arama sahalarıyla iç içe yaşamak nasıl bir durum anlamaya ve hissetmeye çalıştık.

   Köy Yollarında Hafriyat Kamyonları Tozu Dumana Katıyor

 Çirişli, Emirli, Ilıca, Karapınar yönünde neredeyse 2 dakikada bir kamyon geçişi olduğuna ve her yerin toz toprak içerisinde kaldığına, nefes almanın bile zor olduğuna bizler de şahit olduk.Karapınar mevkiinde besicilik ve çiftçilik yapamaya çalışan bir mahale sakini, İstanbul'dan kaçarak köylerine döndüklerini ancak şu an kapılarının bile önüne çıkamadıklarını, pencere açamadıklarını ifade etti.

 Bekdemir Mahallesi Dağardı Mevki'nde Samsun Büyüksehir Belediyesi'nin halkın itirazlarına rağmen usulsüzlükler içerisinde kurduğu ve hızla faaliyete açtığı taş ocağının mağdurları, seslerinin büyükşehir belediyesinde hala yankı bulmamasından, Kavak Belediye Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı'nın sorunları ile ilgilenmemesinden şikayetçiler. Köylerine ulaşım sağladıkları yolun şantiye yolu olarak kullanıldığını, yol yapım çalışmaları esnasında arazilerin izinsiz ihlal edildiğini, ekili-dikili alanlara ve meyve ağaçlarına zarar verildiğini söylüyorlar.

 Taş ocağı faaliyetinin bir an önce durdurulmasını isteyen Bekdemir sakinleri, buradaki çalışmalar esnasında dinamit patlatıldığını ve bu patlamaların hiçbir güvenlik önlemi alınmadan vatandaşın canını tehlikeye atarak gerçekleştirildiğini belirtiyorlar.

 Ayrıca taş ocağına karşı çıkan mahalle sakinleri, taş ocağında çalışan personel tarafından "Belediyeden hizmet alamazsınız" şeklinde tehdit edildiklerini, bahçesi ile ilgilenen vatandaşa da "neden uğraşıyorsun, nasıl olsa oraları da kamulaştıracağız" denildiğini ifade ettiler.

  Yüzlerce Yıllık Ormana Kıydılar!

  Bekdemir çevresindeki yol yapım faaliyetlerini incelediğimizde, yüz yıllık meşe ve kayın ağaçlarının kesilerek ormanlık alan içerisinden yol açıldığını gördük. İçler açısı bu durum hakkında konuşan orta yaşlı bir kadın; "bu ormanların dedelerinden kaldığını, gölgesinde anıları olduğunu ve çocukluğunu hatırlatan meşelerin bir tek dalına bile zarar vermeye kıyamazken, ağaçların gelir amacıyla kesilerek satıldığını görünce göz yaşlarını tutamadığını" kaydetti. Yoğun tozlanma nedeniyle ürün hasatlarının ve ürün kalitesinin düştüğünü, meyve ağaçlarının özellikle çok olumsuz etkilendiğini de belirtti.

  Bekdemir sakinlerinden bir kısmı tarım ve hayvancılık yapmak için Samsun'dan köylerine geri döndüklerini ancak mevcut şartlarda bunun artık imkansız olduğunu belirttiler.

  Gönül belediyeciliğinin Kavak İlçesi'ndeki karşılığı; yaşam alanı gaspı, orman kıyımı, doğaya yabancılaşmış, mülkiyet hakkını ve yaşam hakkını hiçe sayan bir yönetim anlayışı olduğu görülmektedir.

   Mahalle sakinerinin AKP Kavak İlçe Başkanı'nın ortağı olduğunu belirttikleri Akkisan Firması'nın ruhsat sahasından maden çıkartan Samsun Büyükşehir Belediyesi artık vatandaşın sesine kulak vermeli ve buradaki çevre katliamından bir an önce vazgeçmelidir.

  Köselli Mahallesi sakinleri, gündüz bacalarından salım yapılmayan çimento fabrikası bacasından gecelerİ gürültülü bir şekilde yoğun gaz ve partikül salımı olduğunu, sabah kalktıklarında arabalarının üstünün beyaz tozla kaplandığını, kurutmak için astıkları çamaşırlarını yeniden yıkamak zorunda kaldıklarını belirttiler. Köselli halkı sağlıklarını hiçe sayan bu durumun sona ermesi için Samsun Valiliği'ni göreve çağırıyorlar. İlgili kamu kurumlarının çevre ve halk sağlığı için gerekli denetimleri yeterince yapmamalarından, şirketin kirtletici faaliyetlerine göz yumulmasından şikayetçiler.

  Karapınar Mevkiinde yeni bir kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin ÇED sürecinin devam ettiğini ifade eden mahalle sakinleri. Bu yeni taş ocağının Köseli Mahallesi, Şabanlı, Marsullu, Çuvacullu ve Germiyan Mahallerinin, SASKİ tarafından tescillenmiş içme suyu kaynağını kurutmasından endişeliler. Çünkü mevcut taş ocaklarının mevcut sı kaynaklarını kuruttuğunu yaşayarak öğrenmiş durumdalar.

 

  Yüzlerce yıllık geçmişleri, kültürleri, hatıraları ve yaşam alanları yok edilmeye çalışılan yöre sakinleri ÇED süreci devam eden 5 proje daha olmasınından dolayı da gergin ve öfkeliler.

  Kavak halkının kendi yurtlarında, sağlıklı bir çevrede huzur içerisinde yaşama hakkına saygı duyuyoruz ve onların yanında olacağız.

 Samsun Valiliği'ni, Samsun Büyüksehir Belediye Başkanı ve Meclis üyelerini, Kavak Belediye Başkanı ve Meclis üyelerini Kavak'ın eşsiz doğasına ve halkına sahip çıkmaya çağırıyoruz .

 

Günün Diğer Haberleri