KURT, “2 TON ALTIN, 1 CANDAN KIYMETLİ DEĞİL!”

Amasya ve Çorum Orman Bölge Müdürlüklerince Merzifon ve diğer bölgelerde başlatılan imar çalışmasında siyanür ve maden arandığını söyleyen Gelecek Partisi Merzifon İlçe Başkanı Hacı Bekir Kurt, “Çıkarılacak iki ton altın, bir candan daha kıymetli değildir!” diyerek tepki gösterdi.

RÖPORTAJ - 29-07-2021 11:08

 Amasya ve Çorum Orman Bölge Müdürlüklerince Merzifon ve diğer bölgelerde başlatılan imar çalışmasında siyanür ve maden arandığını söyleyen Gelecek Partisi Merzifon İlçe Başkanı Hacı Bekir Kurt, “Çıkarılacak iki ton altın, bir candan daha kıymetli değildir!” diyerek tepki gösterdi.

Gelecek Partisi Merzifon İlçe Başkanı Hacı Bekir Kurt, “Amasya ve Çorum Orman Bölge Müdürlüklerinin müşterek koordinesi ile gerçekleştirdikleri; Amasya, Merzifon ve diğer bölgelerde imara açılan(!) ancak, siyanür ile maden aranan, bölge halkından her ne hikmetse saklanan, gizli kapaklı başlanan; maden işletmelerinin denetimlerini yaptıklarını kendileri yerel basın yolu ile beyan etmişlerdi. Bu demeçte zihinlerimizde oldukça etkili olmuş şu cümle ya da sloganı deklere buyurmuşlardı; ''Eskiden maden yatar, su akar, millet bakardı''. ''Artık böyle olmayacak''. (Aslı ''Su akar, Türk bakar'') Bu bir yönü ile bürokrasideki siyasi sirayete örnek olması, kadroların nasıl siyasileştiğine, devlet memurluğu kavramının nasıl içinin boşaltıldığına ve tarihe şerh düşmek adına, arşivlerimizde yer almasının ehemmiyetli olduğunu müşahede ederek zabıt altına almayı uygun buluyorum. Diğer bir yönü de, meslek etiği açısından, liyakat- sadakat çatışmasına mühim bir örnek teşkil ediyor olmasıdır. Meslek değerlerini bir kenara iten, kurallarını unutan, yedi eminine ve vicdanına emanet edilen beyt-ül malın korunması bir yana, talana, çevre katiline çanak tutmak babında bir demeç ve halkta hayali sükût yaratmış olmasıdır. Zira aslî, yani var oluş sebebi orman, ağaçlandırma, koruma, devamlılığını sağlama, yaban hayatı ve kolaylaştırma, çevre dengesi, ağaç türlerinin bölgeye ya da coğrafyamıza adapte edilmesi gibi alanlar olması, bu konular ile ilgili çalışma, Ar-ge ve denemeler hakkında demeç beklediğimiz bir kurumdan ‘maden’ vurgusu bölge halkı olarak bizi derinden müteessir etmiştir. Hükümetin politikalarını mesnetlendirme, meşrulaştırma algısı oluşturma çabasıdır. Bir yerlere siyasi mesaj ya da selam çakma kifayetsizliği olarak kayda geçmiştir. Sizler gidecek, biz burada yaşamaya devam edeceğiz. Siz bu vurdumduymazlığınızın vebalini, biz semeresini çekeceğiz beyler! Çıkarılacak iki ton altın, bir candan daha kıymetli değildir. Riskler, zemin etüdü, heyelan, deprem ve fay hatları ile alakalı ne tedbirler önerdiniz? Sizin alanınız komple ortadan kaldırılıyor, tıraşlanıyor ve en verimli toprak siyanüre yatırılıyor, neyi denetlediniz cidden çok merak ediyoruz? O şirketler, Çok istiyorlarsa kendi memleketlerinde arasınlar. Siz hiç İngiltere'de siyanür ile altın arandığını duydunuz mu? Yapmayın-etmeyin! Allah izan buyursun!” şeklinde konuştu.

SONUÇ RAPORLARINI BEKLİYOR

Denetleme yapılan şirketi hangi konularda denetlediğine dair belge talep eden Gelecek Partisi Merzifon İlçe Başkanı Hacı Bekir Kurt, “Bu şirketleri hangi konularda denetlediniz, bir form var mı? Sonuç raporunuzu bekliyoruz? İşletme protokolünü, ruhsat ve sahiplerini merak ediyoruz. Bu çalışmalar ticari sır kapsamında mı? Bu şirketler, taşeron firma, yüklenici kim? Tüm bu bilinmezliklerden ziyade, bu tahribat ve çevre katliamının telafisi nasıl olacak? Eş güdümlü mü? Hali hazıra kaç yılda gelecek ya da gelebilecek mi? ''Orman Bir Milletin Kalesidir'', denirdi eskiden bu anlayış terk mi edildi? Vatan savunması kıyılardan, sınırlardan ve ormanlardan başlar. Biz hala bu noktadayız bilginize beyler, bu tarihe düştüğümüz bir şerhtir.” ifadelerine yer verdi.

Günün Diğer Haberleri