FINDIK ÜRETİCİSİ MUTLU DEĞİL

Çiftçiler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Kutsi Yaşar, “2020 sezonu içerisinde fındık fiyatları 28 TL’yi görmüştü. 2021 yılı için açıklanan fındık alım fiyatının bu rakamın bile altında kalması fındık üreticisini değil bir avuç yerli ve yabancı tarım gıda şirketini mutlu etmiştir.” dedi.

YAŞAM - 02-10-2021 14:01

Çiftçiler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar, Ordu Olay’a şu açıklamayı yaptı: 1 Eylül tarihinde açılan yeni fındık sezonu ile birlikte Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan fındık referans fiyatları  sivri fındık 25,50 TL, levant kalite fındık 26,50 TL ve Giresun yağlısı tombul fındık 27,00 TL fiyatlardan TMO tarafından  alımlara başlanılmıştır.

 

KİMİ TABAN FİYAT DİYOR KİMİ DESTEKLEME FİYATI DİYOR PEKİ GERÇEK NE?

Ziraat Odaları başkanları, TMO yetkilileri, siyasi parti temsilcileri ve ilgili ilgisiz herkes açıklama yapıyor. Diyorlar ki  çiftçiler fındıklarını açıklanan fiyatın altında satmasınlar ve fındık taban fiyatının ya da destekleme fiyatının altında alım yapanlar da  mali incelemeye alınsınlar. Bir kere bir yanlışı düzeltelim. Fındık da taban fiyat dönemi ve destekleme alımları uygulaması  özellikle Fiskobirlik’in tabela örgütüne dönüştürüldüğü  2000 yılında sonlandırılmıştır. Fındıkta her şey serbest piyasanın seyrine terk edilerek referans fiyatı dönemi başlatılmış fındık çiftçisi yerli ve yabancı Şirketlerin kar hırsına terk edilmiştir.

FİSKOBİRLİK BİLE AÇIKLANAN FİYATIN ALTINDA ALIM YAPIYOR

FİSKOBİRLİK yetkilileri yapmış oldukları açıklamalarda fındığa 25 TL ve artı randıman farkı verdiklerini ifade ederek 50 randıman fındığa açıklanan referans fiyatın 1,50-2,00 TL altından fiyat verdiklerini itiraf ediyorlar. Zamanında Şirketlere ve tüccarlara karşı çiftçilere kalkan olmak üzere kurulan FKB Serbest piyasanın 1-2 TL üzerinden fiyat veriyoruz demeye getirip adeta günü kurtarmaya çalışıyor.

TMO ÇİFTÇİLERİN YANINDAYMIŞ GİBİ GÖRÜNÜP ÇİFTÇİLERİ OYALIYOR

TMO biraz kotalı biraz nazlı fındık alımı yapmakta  fındık fiyatları piyasada açıklanan referans fiyatlarının 2-3 TL altında işlem görerek 23-24 TL bandından işlem görmektedir. TMO  çiftçilere randevulu sistemle gün vermekte olup  dekara   100 kilo fındık almaktadır. Alımlar sırasında nem ve karışa bilirlik kriterleri üzerinden oldukça titiz bir incelemenin yapıldığı hava koşullarının çok yağmurlu olmasından dolayı yeniden gün verilerek geri dönmelerin olduğu ve bu durumlarında fındık fiyatlarında baskı oluşturduğu gözlemlenmektedir. Mevsim normalleri dışında Ağustos ve Eylül ayının çok yağmurlu geçmesine karşılık olarak TMO dışardan hizmette satın alarak Fındık Kurutma Makineleri ile bu olumsuz durumu bertaraf edebilirdi.% 5 üzerinde nem olan fındıklarda alıma devam edebilir çiftçileri  geri göndermeyebilirdi. Keza karışabilirlik oranlarında da esneme yapabilirdi. Ayrıca kota uygulamasını kaldırarak fiyatlar üzerindeki baskıyı tamamen kaldırabilirdi. Başta TMO yetkilileri ve siyasiler olmak üzere bir çok ilgili taraf  açıklanan fiyatların altında çiftçilerin fındık satışı yapmaması çağrısı yapmaktadırlar. Peki borç ödeme günü gelen üretici fındığını satmadığında borcunu ne ile ödeyecek? Bu konunun çözümü için neden adım atmıyorlar?  TMO ve siyasi iktidar fiyatlardaki olumsuz gelişmeyi  ortadan kaldıracak adımları atmamaktadır.

ÖRGÜTSÜZ FINDIK ÇİFTÇİSİ OLANLARI ÇARESİZ VE ŞAŞKINLIKLA İZLİYOR

Fındık fiyatlarında yaşanan bu olumsuz gelişmelere anlam veremeyen fındık çiftçisi fındık üretiminde kullanılan başta gübre, zirai kimyasallar, bakım ve de hasat masraflarındaki neredeyse yüzde 100 artış söz konusu olmuşken artışlar karşısında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 2021 fındık alım fiyatında bir önceki yıl açıklanan fiyatın yüzde  20 kadar artırılmasını kabullenememektedir.  Kaldı ki 2020 sezonu içerisinde fındık fiyatları 28 TL görmüştü. 2021 yılı için açıklanan fındık alım  fiyatının bu rakamın bile altında kalması   fındık üreticisini değil bir avuç yerli ve yabancı tarım gıda şirketini mutlu etmiştir.

 

DÜŞÜK FİYAT VE YOKSULLUK KADERİMİZ DEĞİL

Çiftçiler Sendikası (ÇİFTÇİ-SEN) olarak hasat döneminde fındık maliyetleri ve insanca yaşam payını dikkate alarak açıklamış olduğumuz 34,50 TL fiyatın altından gerçekleşen alımların fındık çiftçilerini daha da yoksullaştırdığını oysa ki  BM  de 17 Aralık 2018 yılında kabul edilen Köylü Hakları Deklarasyonunda da belirtildiği gibi Fındık Çitçilerinin tatmin edici bir fiyat ve adil bir piyasaya erişim hakkının olduğunu hatırlatır  fındık fiyatlarını baskılama gayretinde olan yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleri karşısında tüm fındık çiftçilerini Sendikalarımızla, Kooperatiflerimizle v e meslek örgütlerimizle dayanışma içerisinde örgütlü mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Yoksulluk Kaderimiz değil! Umudumuzu ve mücadelemizi büyüyelim!

Günün Diğer Haberleri