Trabzon hurması ilimizde 243 dekar alanda üretilmekte olup, 2021 yılında rekoltenin 603 ton olacağı tahmin ediliyor
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hayrullah Göktekin, Cennet Hurması olarak bilinen meyvenin yetiştirildiği alan, üretim miktarı ve üreticiye sağladığı katma değerden bahsetti.
"Amasya’mız Şekerpancarı tohumunda Türkiye’de birincidir..."
Amasya Valisi Mustafa Masatlı “Amasya ilimiz tarım ve hayvancılık bakımından bölgemizin önemli bir merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Sizlerin de çok iyi bildiği gibi Amasya’mız Şekerpancarı tohumunda Türkiye’de birinci, Soğanda ikinci, Amasya Misket Elmada üçüncü, Bamya, Salatalık ve Şekerpancarı üretiminde beşinci, Kirazda ise yedinci sırada yer almaktadır.
"%75 Devlet destekli Cennet Hurması fidanı dağıtacağız."
Bunun yanında ilimizde üretimi artan çeşitli ürünlerde mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de Trabzon Hurması ya da Cennet Hurması olarak adlandırdığımız meyvedir. Bugün bu ürünün hasadı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. İlimizde bu yıl toplu olarak ekili 370 dekar alanda hasat yapılacaktır. Önümüzdeki günlerde ayrıca %75 Devlet destekli olmak üzere, 240 dekarlık alan için talep eden üreticilerimize Cennet Hurması fidanı dağıtacağız.
"Kurutma Tesisini Çiğdemlik Köyünde hizmete açılacak..."
Artık ürün çeşitliliğimiz ile sadece yerel sofralara değil, dış pazarlara da üretim yapan İllerden bir tanesiyiz. Bu meyvenin raf ömrü özelliği itibariyle çok kısadır. Kurutma yöntemi ise bu ürünün raf ömrünü uzatmak ve daha yüksek bir fiyatla satılmasını sağlamak için gereklidir. İlimizde de bu açığı kapatmak için profesyonel bir kurutma tesisini de yakın zamanda Çiğdemlik Köyünde hizmete açacağız. Ayrıca 3 kurutma tesisimiz de proje aşamasındadır.
Bu ürünün yaş ve kuru satışı arasında yaklaşık 9-10 kat bir fiyat farkı vardır. Vatandaşlarımızın gelir artışına katkı sağlaması bakımından kurutma tesisi yapımlarına destek olmaya devam edeceğini söyledi..