Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya genelinde sunulan kamu hizmetleri ile kamu yatırımlarının genel değerlendirmesinin yapıldığı toplantıya başkanlık etti. Toplantıda ayrıca Vali Yardımcıları ve İlçe Kaymakamları ile İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Valilik AB Proje Ofisi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, DSİ Şube Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından İl Müdürleri yer aldı.
Vali Mustafa Masatlı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada; “2021 yılını geride bırakarak, yeni bir yıla girmiş bulunuyoruz. 2022 yılında da Devletimizin sağladığı tüm imkanları, halkımıza hizmete dönüştürmek için kamu kurumlarımızla uyum içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Bu noktada öncelikli gündem maddelerimizden biri İlimizde haksız fiyat artışlarıyla mücadeledir. Amasya’mızda ticari ahlaka ve yasal mevzuata uygun olmayan, halkımızı mağdur etmeye yönelik haksız fiyat artışlarına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Bu konuda başta Kaymakamlıklarımız ve Ticaret İl Müdürlüğümüz olmak üzere ilgili birimlerimiz gerekli denetimleri titizlikle yapmaktadır. Ticari faaliyetlerinde usulsüzlük tespit edilen işletmelere ise gerekli cezai müeyyideler istisnasız uygulanacaktır.
2021 yılında İçişleri Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde Afet Farkındalık Eğitimlerine başlanmış ve şu an itibariyle 242.620 vatandaşımıza bu eğitim verilmiştir. Bu yıl da bu oranı daha yukarılara taşımak için eğitim faaliyetleri devam edecektir.
Gençlik ve spor yatırımlarımız da tüm hızıyla sürmektedir. Son olarak Gümüşhacıköy İlçemizdeki 300 kişilik KYK Yurdu müteahhit firmadan teslim alınmıştır. Merzifon ilçemizdeki 500 kişilik, İl Merkezindeki 1000 kişilik yurtlarımızın ise bu ay içinde geçici kabulleri yapılacaktır. Bu yurtların hizmete alınmasıyla başta Büyük Amasya Oteli olmak üzere, çeşitli kamu misafirhanelerinde geçici olarak konaklayan öğrencilerimizi yeni yurtlarımıza nakledeceğiz.
Şehit Aileleri ve Gazilerimiz, öksüz ve yetimler, ihtiyaç sahipleri, yaşlılarımız ve engellilerimize yönelik faaliyetler de aynı şekilde ilçe kaymakamlarımız ve ilgili kamu kurumlarımız tarafından takip edilmektedir. Evlerinde yemek yapamayacak derecede yaşlı ve hasta olan ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek servisine de devam ediyoruz.
Ayrıca kendi temizliklerini yapamayacak olan ihtiyaç sahibi büyüklerimize temizlik ve kişisel bakım konusunda da yardımcı olmak için gerekli hazırlıklar yapılmış olup, bu ay itibariyle projemiz uygulanmaya başlayacaktır.
Bunlarla birlikte Devletimiz hiçbir ihtiyaç sahibi vatandaşını da mağdur etmemiş ve 2021 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğümüz aracılığıyla sadece merkez ilçemizde, başta yiyecek, giyecek, yakacak ve nakdi yardım olmak üzere; pandemi destekleri ile engelli, öksüz, yetim ve eşi vefat etmiş bayanlarımıza yönelik aylıklar kapsamında yaklaşık 36 bin vatandaşımıza 35.6 milyon TL destek sağlanmıştır.
Takip ettiğimiz diğer önemli konu ise coğrafi işaretlerdir. Bildiğiniz gibi 4 olan coğrafi işaret sayımızı geçtiğimiz haftalarda 8’e çıkarmıştık. Farklı ürünleri kapsayan 22 başvurumuzun da değerlendirmeleri devam etmektedir. Ayrıca 5 farklı ürün için de coğrafi işaret çalışmalarına başlamış bulunuyoruz.
2021 yılı salgın yönetimi açısından İlimiz adına başarılı bir yıl olmuştur. Amasya gerek aşılama oranları, gerekse vaka sayılarında daima bölgemize örnek teşkil etmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün geçici onayının ardından uygulanmaya başlanılan yerli aşımız Turkovac kısa süre içerisinde İlimiz genelinde de aşı alternatifleri arasında yerini alacaktır.Son günlerde Omicron varyantı kaynaklı hızlı vaka artışları sebebiyle, halkımıza bir kez daha maske kullanımı ve mesafe kuralını hatırlatmakta yarar görüyorum. Bununla birlikte vatandaşlarımızın süresi gelen 3. ve 4. doz aşılarını yaptırmaları, hastalığın yayılımını engellemek için oldukça önemlidir.
Amasya’mızın öncü sektörlerinden olan tarım alanında geçtiğimiz yıl çok sayıda projeyi hayata geçirmiştik. Bu yıl da meyvecilik, yem bitkileri, hayvancılık ve endüstriyel üretime yönelik bitkileri desteklemeye yönelik çok sayıda proje üzerinde çalışıyoruz. Bu alanlarda fide, fidan, tohum, damızlık hayvan, aşı ile tarım ve hayvancılığa yönelik alet ve ekipman desteklerimiz artarak sürecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımıza bu alanlarda bir çok proje sunulmuştur. Ayrıca DOKAP’a 2022 için en çok proje sunan il konumundayız. İl Özel İdaremiz bütçesinden de tarım ve hayvancılığa yönelik desteklemeleri sürdüreceğiz.
Eğitim alanında ise 2021 yılında 91 okul kütüphanesini öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Mesleki Eğitim Seferberliği doğrultusunda, ilimizde gerekli ön hazırlıkları İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve ilgili kurumlarımız vasıtasıyla yapmaya başladık.
2021 yılı İl Özel İdaremiz açısından da oldukça verimli geçmiştir. Geçtiğimiz yıl içinde 20,60 Km Ham Yol (Tesviye), 49,16 km Yol Genişletme (Onarım), 251,30 km Stabilize, 3.008,14 km Reglaj (Greyderli Bakım), 70.250 m² Kilit Parke, 1 adet Sanat Yapısı, 1.168,23 km Asfalt Yama, 35,70 km 1. Kat Asfalt Sathi Kaplama, 147,80 km 2. Kat Asfalt Sathi Kaplama çalışması yapılmıştır.
Ayrıca Özel İdare bütçesinden yaklaşık 2500 hektar alan sulamaya açılmıştır. Özel İdaremizin ve KÖYDES’in ilimizdeki yatırım tutarı da yaklaşık 93 milyon TL gibi rekor seviyede bir rakama ulaşmıştır. Şunu da ayrıca ifade etmek isterim ki bu büyük rakamlardaki yatırımları gerçekleştirmemize rağmen Özel İdaremizin borcu da bulunmamaktadır.
Vali Masatlı’nın konuşmasının ardından toplantıda, Amasya'nın sağlık, eğitim, tarım, sosyal hizmetler, sosyal yardımlaşma, genel bütçe yatırımları, İl Özel İdaresi yatırımları, KÖYDES programı ve İlçelerde Kaymakamlıklar tarafından yürütülen diğer projelere ilişkin bilgilendirmeler yapılarak, görüş alışverişinde bulunuldu.