ÇİFTÇİMİZ TARIM BAĞ-KUR PRİMİNİ ÖDEYEMİYOR

ÇİFTÇİMİZ TARIM BAĞ-KUR PRİMİNİ ÖDEYEMİYOR

Bölge Haber - 14-01-2022 17:19

Niksar Ziraat Odası Başkanı Ömer YETEROĞLU , Tarım BAĞ-KUR primleri, mazot ve gübre fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış karşısında çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Niksar  Ziraat Odası Başkanı Ömer Yeteroğlu , Tarım BAĞ-KUR primindeki artış ve girdi maliyetlerindeki artış ile ilgili değerlendirmede bulundu. 2022 yılı tarım BAĞ-KUR primi 1.668,83 TL olduğuna dikkat çeken Niksar Ziraat Odası Başkanı Ömer Yeteroğlu , yapılan artışın geri çekilmesi gerektiğini ifade ederek, çiftçilerin primlerini ödemekte zorluklar çektiğini ve kalıcı çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. 

ÇİFTÇİMİZ TARIM BAĞ-KUR PRİMİNİ ÖDEYEMİYOR
Başkan Yeteroğlu , “Çiftçimiz zaten eline geçen para ile fiyatları %100-500 civarında artan mazot, gübre almak zorundalar. Bu nedenle kimse bağkur primini düzenli olarak yatıramıyor. Birçok çiftçimiz zaten primlerini ödeyemiyordu, bunların sayısı daha da artacak. Çiftçiler çok artan mazot, gübre, tohum ve ilaç masraflarını ödeyebilmek için her şeyden kısıyor, ilk önce kıstıkları ise maalesef kendi sosyal güvenlik primleri oluyor.2022 yılı tarım BAĞ-KUR primi 1.668,83 TL oldu. Bu miktarı çiftçilerimizin ödemesi imkânsızdır. Bu nedenle yüzde 44,87 oranındaki prim artışına kolaylık sağlanmalı, prim ödeme gün sayısı 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimizin, primlerine uygulanan yüzde 5’lik hazine teşvik indirimi en az enflasyon oranında artırılmalıdır. Bu artışlar sonrasında çiftçilerimiz Tarım BAĞ-KUR primini yatıramayacak” dedi.

ÇİFTÇİMİZE DE YATLARA VERİLDİĞİ GİBİ ÖTV’SİZ MAZOT VERİLSİN
Mazot fiyatlarına gelen afaki artışların da çiftçileri etkilediğini dile getiren yeteroğlu , “Niksar’da mazotun litresi 13 lira 85 kuruştan satılıyor. Geçen yıl 6 liraydı. Çiftçimiz, traktörüne mazot alamayacak hale geldi. Mazot fiyatlarında da gemilere yatlara verildiği gibi indirimli ÖTV’siz mazot verilmesini ve destekleme oranlarının arttırılmasını talep ediyoruz. Gübre desteklemelerinin arttırılmasını ve piyasada satilan gubrenin sık sık  kalite kontrol ve tahlillerinin yapilmasini bekliyoruz. Üretimi teşvik etmek, çiftçimizi ayakta tutmak için devletimizin verdiği bu desteklerin zor şartlarda üretim yapan, ülke ekonomisine katma değer üreten çiftçilerimizin mağduriyetinin yasal bir düzenleme ile acilen giderilmesini bekliyoruzÇiftçilerimiz için devletimizin pozitif ayrımcılık yapması gerekiyor. Çiftçi üretimi bırakırsa gıda konusunda ülkemizde ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. Ekmek fiyatları başta olmak üzere inanılmaz artışlar yaşanacaktır. Çiftçimizi toprağa küstürmeyelim” şeklinde konuştu.

Günün Diğer Haberleri