Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, ülke genelinde hayat pahalılığı ve işsizliğin arttığını belirtti. Fakirleşme, yoksullaşma ve geçim sıkıntısının artarak devam etmesinden endişe duyduklarını söyleyen Kurtgöz, "Türkiye bu düzene mahkum değil. Bu kötü gidişatı biz değiştireceğiz. Türkiye'nin bütün bu sorunlarından kurtulabilmesinin yolu iktidar değişikliğinden geçiyor. Vatandaşa hesap vermeyi temeline alan demokratik hukuk devletini kurup, kamu kaynaklarını halk yararına kullanacağız." diye konuştu.
“HASTALAR İLAÇ BULAMIYOR”
CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz hastaların ilaç bulmakta sıkıntı yaşadığını, çiftçilerin artan gübre mazot gibi temel tarım ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve akaryakıta gelen zamlar ile elektrik doğal gaz faturalarının katlanarak arttığını belirtti.
“HER 10 REÇETENİN 7 İLA 8'İ KARŞILANAMIYOR”
Başkan Çağdaş Kurtgöz: "Hiçbir dönem bu kadar sıkıntı çekmemiştik. Eczanelere gelen 10 reçetenin 7-8’i ilaç yokluğu nedeniyle karşılanmıyor. İlaçta dışa bağımlılık ve piyasadaki ilaçların yüzde 90’a yakınının ithal olması nedeniyle eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmaya başladı. İnsanların sağlığını hiçe sayıp, fırsatçılık yaparak, ilaçları zamlı satmak isteyen ilaç firmaları depolara, depolar da piyasaya ilaç vermekten kaçınıyor, bu nedenle de hastalar 10 ilaçtan 9’una ulaşamıyor. Elinde reçete ile eczane- eczane geziyor ama aradığı ilacı bulamıyor. İyi bir fiyat dengesi kurulmazsa bu sorunlar katlanarak artacak. Bütün dünyada sistem nettir. Eğer ilaçta, gıdada pazarda ürün bulunamıyorsa, fiyat istikrarı yoksa ve bundan bir sıkıntı doğuyorsa bunun sorumlusu ülkeyi yönetenlerdir" dedi.
“KARA KIŞTA ENERJİ DAHA DA ZAMLANDI”
Başkan Çağdaş Kurtgöz "İktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle hâtta kürekle geri alıyor. Elektrikte, konutlarda kilovatsaat başına 0,9160 lira olan tarife 150 kilovatsaate kadar tüketimlerde yüzde 52 oranında artarak 1 lira 39 kuruşa; 150 kilovatsaat sonrası tüketim ise yüzde 127 oranında artarak 2 lira 7 kuruşa yükselmiştir. Kademeli tarifenin uygulanmadığı sanayi tarifesine yüzde 126; ticarethane tarifesine yüzde 128, tarımsal sulama tarifesine ise yüzde 95 oranında zam yapılmıştır. Kara kışta vatandaşlarımızın ısınma amacıyla kullandığı doğalgaz konut tarifesine de zam yapılmıştır. Doğalgaz konut tarifesi yüzde 25, sanayi doğalgaz tarifesi yüzde 50, elektrik üretim santrallerinin doğalgaz tarifesi ise yüzde 15 oranında zamlanmıştır. Motorin 1 lira 29 kuruş, benzin 61 kuruş, LPG 78 kuruş zamlanmıştır. Say say bitmiyor, çarşı, pazar, market raflarını da ilave edildiğinde resmen zam yağmuru… Akaryakıt ürünleri, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar nedeniyle asgari ücret, açıklandığı süreç içinden fazla zaman geçmeden büyük oranda erimiştir. Elektrikte asgari tüketimin bedeli 165 lira artarken, doğalgazda ise ısınma amaçlı asgari tüketimin bedeli 160 lira yükselmiştir. Bir depo benzin ya da motorinin maliyeti de yaklaşık 70 lira artmıştır. Buna göre temel enerji ihtiyacının asgari düzeyde tüketilmesi durumunda aylık maliyeti 395 lira yükselmiştir. Söz konusu maliyetlerin raflara yansıyışı da söz konusu olduğunda iktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almış olacaktır. İktidar kara kışta fiyatları indirmek yerine yeni zamları yılbaşı hediyesi şeklinde vatandaşlarımıza sunarak yurttaşlarımızın omuzlarına daha da ağır yükler bindirdi. Üstelikte bu zamların hepsi market raflarındaki tüketicinin temel ihtiyaçlarına yansıyacak… Vatandaşlarımız, sizin yanlış sosyal ve ekonomik politikalarınızın faturasını ödemek istemiyor. Elinizi tüketicinin cebinden çekin, güçsüz olan tüketiciyi koruyun. Anayasa’nın 172.’nci maddesinin “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü ile devlete verdiği görevi tekrar hatırlatıyoruz. Enerjide yapılan bu fahiş zamlarla vatandaşın fatura yükünün katlanmasının yanı sıra; sanayide üretim maliyetleri de artarak raf fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Başka bir deyişle vatandaş bu zammı hem faturalar aracılıyla doğrudan hem de çarşı, pazar ve marketlerde alışveriş yaparak dolaylı olarak ödemek zorunda kalacaktır. Akaryakıt, elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamlar tüm sektörlerin maliyetlerini yükselterek hayat pahalılığını daha da artıracaktır" dedi.
“TARIM DURMA NOKTASINDA”
Başkan Çağdaş Kurtgöz: "Mazot ve gübre giderleri başta olmak üzere sektörün pek çok gideri artarken, enflasyon almış başını gidiyorken, sektörün dövize bağlı girdi maliyetleri endeksli artarken mazot ve gübre desteği gibi en elzem desteklerin arttırılması gerekirken azaltıldığını görmek en hafif tabiriyle üzücüdür. Çiftçimizin borcu son 18 yılda 56 kat arttı, 34 milyon dönümlük alan tarımsal üretimden çıktı. Son 18 yılda 5 milyondan fazla büyükbaş hayvan ithal edilmesine karşılık 1 yıldır üreticinin süt teşvik primleri ödenmedi. Bu yıl 11.5 milyon ton buğday ithal edildi ve 3.5 milyar dolar başka ülkelerin çiftçisine destek verildi. Çiftçinin traktörüne bile haciz geldi. Çiftçi 220 milyar lira borca battı. AK Parti iktidarıyla ortaya çıkan, çiftçilerimizi görmezden gelen anlayışla tarım politikalarını bu ülkeye uygulatmayla başlayan sorunlar yumağı haline geldi. Gübre fiyatları, ilaç, zirai aletler, traktör, biçerdöver hele ki mazot fiyatları almış başını gitmiş durumda. Benim çiftçim kanaatkardır, bıçak kemiğe dayanmadıkça sıkıntısını açığa vurmaz, kıt kanaat geçinse bile yüreğine taş basar sorunları kendi içinde halletmeye çalışırdı. Ama artık bu sorunların kendiliğinden çözülecek hali kalmadı. Bir eliyle verdiklerini diğer elle alıyorlar. Biliyoruz ki, bugün tarıma verilmeyen destekler, kötü yönetilen tarım politikası neticesinde artık kimse köylerde yaşayıp üretimin içinde olmak istemiyor. Biliyoruz ki, pek çok köyde, mahallede neredeyse 50 yaş altında kimse kalmamış durumda, şehre göç eden nüfus da işsiz, buna önlem alınmazsa tarım sektörü durma noktasına geldi" dedi.