İnşaat Mühendisleri Odası Amasya temsilcisi İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Hatipoğlu yaptığı konuşmada; “Sayın meslektaşlarım ve basınımızın değerli temsilcileri, odamızın 62. Kuruluş yıldönümüne hoş geldiniz der, hepinizi saygı ile selamlarım. Odamızın bağlı duğu TMMOB 6235 sayılı kanuna göre kurulmuş up, kamu niteliğindeki bir meslek birliğidir.
İnşaat Mühendisleri odası bu birliğin bir üyesi up, 19 Arık 1954 tarihinde kurulmuştur. İlk kurucumuz ve aynı zamanda ilk üye , Zamanın lar idaresi genel müdürü an Hikmet TURAT’ dır.
İlk kongre 237 kişinin katılımı ile yapılıyor. Oluşturulan yönetim kurulu içerisinde Hikmet TURAT başkan seçiliyor. Seçilen yönetim kurulu üyelerinin hemen hemen hepsi de üst kademe bürokratlardan uşuyor. Odamız ilk kurulduğu yıllarda gerek üst kademe bürokratlardan ve gerekse siyasilerden büyük desler görmüştür.
Her se son yıllarda des kösteğe dönüşmüştür. Odar Anayas bir kuruluş duğundan dayı da, ancak Anayasanın ilgili maddesi değiştirilerek icraatlarından men edilebilir. Anayasanın ilgili maddesi değiştirilemediğinden, mevcut hükümet çıkarmış duğu kanun ve yönetmeliklerle odarımızın hizmetlerini engellediği gibi gelirlerini de kısıtlamıştır.
Meslek kuruluşları ynız üyelerinin sorunları ile değil, iç içe duğu ülke sorunları içinde görüş bildirmektedir. Bu görüşler her zaman siyasilerin düşüncelerine parel mayabilir. Görüşleri tamamen nik mahiyettedir. Kimseyi hedef madan kamu adına yapılmaktadır.
Bulunduğumuz Amasya İlinde de gözümüze çarpan bazı uygulamar vardır. Bunları dile getirmek meslek ının bilincinde mamızdandır.
Bunlardan birkaç örnek verebiliriz. Çaklar sinde fiili uygulamarın neticelerini viliğe dilekçe ile bildirme e rağmen, dığımız cevap leri hüsrana uğrattı. Oda arak fiili durumdan bahsetme e rağmen, cevapta Çaklar bölgesinde uygulanması gereken imar yönetmenliğinden bahsedilmektedir. Biz ise imar yönetmenliğine aykırı arak inşaat ve düzenleme yapıldığından bahsetmekteyiz. Aynı dilekçe i bu sefer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na vermiş up neticesini beklemekteyiz.
Yıllardır yılan hikayesine dönen çevre yu, istimlak bedelinden kaçılarak hazine ve orman arazisinden geçirilmiştir. İhe yapılmadan önce; Jeojik ve geonik araştırmar yapılmadığı için, yapımı devam eden yda büyük heyelanlar ve çökmeler uşmuştur. Bundan dayı da çevre yunun miyeti, ilk düşünülen miyete göre iki üç katı artmıştır. Kim ne derse desin bu yun trafiğe açılması 2020 yılından evvel gerçekleşmeyecektir ve miyeti de 500 – 600 milyon Tl’ yi acaktır.
İnşaat Mühendisleri Odası arak Amasya’ya gerek devlet eli ile ve gerekse Mahli idarelerce yapılan umlu proje ve yatırımlarında yanındayız. Yanında maya da devam edeceğiz.
Bilhassa genç mühendisleri e sesleniyorum: Okullardan yeni mezun up ve hiçbir tecrübe kazanmadan kendinizi acımasız piyasa şartları içerisinde uyornuz. Gençler morinizi bozmayın, azimli un, mesleğinizi sevin ve i temsil eden odanıza sahip çıkın. Odanız varsa varsınız. Projelerin denetlenmesinin, odarın yetkisinden ındıktan sonra, proje ve şantiye şefliği ücretlerinin ne he geldiği mumunuzdur. Ne yazık ki ler bilhassa aylı müteahhitlerin vicdanına terk edilmişsinizdir. Bunun sorumlu da menp duğunuz meslek kuruluşları değil, tamamen siyasi iradedir” dedi.
Hatipoğlu, Gençler mutlaka yüksek lisans yapınız. Odadan kopmayınız, koptuğunuz zaman açıkta kırsınız, diye gençlere öğüt verdi.
Daha sonra 40 yılını, 35 yılını ve 25 yılını dduran oda üyelerine plaket verildi.