İstanbul'dan köyüne dönerek hayvancılık yapmaya başlayan bir köylü, yaylalarının elinden alınmasına şu sözlerle tepki gösterdi: "Teşvik vereceğiz' dediler, vermediler, şimdi benim elimden yaylamı alıyor. O zaman beni köyüme neden geri gönderdin?"
Ladik'te, köylülerin 1933 yılında Hazine'den satın aldıkları ancak köy tüzel kişiliklerini yok eden 'Bütünşehir Yasası' ile birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanan Tatlıcak Yaylası, kurulmak istenen GES santralinin tehdidi altında...
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, bölgeye giderek yaylada incelemelerde bulundu ve yaylalarını korumak için direnen köylüleri dinledi. Bu mera alanının, bölgedeki üç köy tarafından kullanıldığını ve burada binlerce büyük ve küçükbaş hayvanın otlatıldığının altını çizen CHP'li Hancıoğlu şunları söyledi:
"Burada yaşanan sorun sadece bir mülkiyet sorunu değildir. Doğal zenginliklerimizin üzerinde hesapsızca, sorumsuzca tasarrufta bulunulması, talan edilmesi sorunudur. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılamak tabii ki önceliğimizdir. Ancak bu enerjiyi üretecek tesisi tarım ve hayvancılık için en verimli arazilerin üzerine yaparsanız, bu ülkeye en büyük ihaneti yapmış olursunuz. İşte burada da bu yanlış yapılmaktadır. Bu hatadan bir an önce dönülmelidir, yayla mevcut haliyle korunmak üzere köylümüzün mülkiyetine geçirilmelidir."
Ziyaret sırasında, birçok köylü de CHP'li Hancıoğlu'yla duygu ve düşüncelerini paylaştı.
İstanbul'dan dönerek şu anda geçimini hayvancılıkla sağlayan bir köylü tepkisini ‘'Köyünüze dönün hayvancılık yapın, teşvik vereceğiz' dediler, vermediler, şimdi benim elimden yaylamı alıyor. O zaman beni köyüme neden geri gönderdin!" sözleriyle dile getirdi.
Köylünün, yıllar önce yaylayı Hazine'den satın alırken her şeylerini satarak aldıklarını söyleyen Tatlıcaklı bir başka yurttaş ise derdini "Yayla aldık, yayla bildik, yayla kullanıyoruz. Bu nasılsa bir kanun çıktı, bizi sıkıntıya koydu. Köydeki arazilerimiz de gitti, köyde bir karış yerimiz kaldı, onu da Büyükşehir aldı. Ne yapacak bu millet? Hem et yok diyorlar hem şu diyorlar, bu diyorlar. Sıkıntımız çok" sözleriyle anlattı.
Merayı, Milli Emlak'tan para ödeyerek satın aldıklarını belirten bir başka köylü ise, "Ha Filistinli'nin elinden toprağını İsrailli vura vura almış, ha Tatlıcaklı'nın malını Büyükşehir Belediyesi almış. Var mı böyle bir şey? Konuşmaya geldiğinde 'adalet.' Ne adaleti ya, böyle bir şey yok" dedi.