EYT'de son durum açıklandı

Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanların durumuyla ilgili son durumu paylaştı. Emeklilerde (EYT) son durumla ilgili yeni gelişmeler merak konusu oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın düzenlediği EYT'de geri sayım başladı. EYT'de son durum nedir? EYT'de yaş ve sigorta şartı nedir? EYT kimleri kapsıyor? Merak edilen tüm detaylar...

AMASYA - 02-10-2022 11:31

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanların durumuyla ilgili son durumu paylaştı.

9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olan EYT'liler için tüm haklar sağlanacağı belirtildi.

EYT'de son durum nedir?

Uzun yıllardır milyonlarca vatandaşın mücadelesini verdiği EYT için artık sona gelindi. 4447 sayılı yasa sebebiyle milyonlarca kişi mağdur oldu. Emeklilik için, çalışanlar 18 yıla kadar değişen sürelerde beklemek zorunda kaldı.

Bakan Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili çalışmanın son aşamasına gelindiğini söyledi.

Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız açıklamasını yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

EYT konusundaki bir soru üzerine de Bilgin:

Çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz.

Bakan Bilgin:

Bakanlığın gündeminde olan sözleşmeli personel, geçici işçiler, taşeron işçiler ve EYT konularındaki çalışmaların Aralık ayına kadar tamamlanarak kamuoyuna açıklanmış ve Meclis takvimine alınmış olacağını belirtti.

EYT'de yaş ve sigorta şartı nedir?

Emeklilik için bazı şartlar aranacak.

Yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacak. 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak.

Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek.

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. İlk SGK işe giriş bildirgesi sadece çalışan ile işveren arasındaki akit değil. Aynı zamanda devletin çalışma hayatıyla ilgili tuttuğu ilk kayıt. İşe başlama tarihi emekli olunacak zamanı da tayin ediyor.

Ancak 4447 sayılı yasa, sigortalının emeklilik tarihini değiştirdi. Öyle ki, 18 yıla kadar değişen sürelerde gecikmelere neden oldu.

Zaman içinde mağdur olanların sayısı milyonları buldu. Bugün sorunun çözümü, hiç olmadığı kadar yakın.

Emeklilikte yaşa takılanlar 23 yıldır Türkiye'nin gündeminde. Çözüme yönelik formülün yeni yılla birlikte hayata geçmesi bekleniyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, “4 buçuk milyon emekçimizin tamamının EYT kapsamında o bekledikleri düzenlemeye kavuşmalarını sağlayacağız. 4 buçuk milyon kardeşimizin tamamı EYT çalışması içerisinde olacak” dedi.

4 buçuk milyon emekçinin tamamının EYT kapsamında bekledikleri düzenlemeye kavuşmalarının sağlanacağını vurgulayan Sarıeroğlu, “Bu kapsamda biliyorsunuz geçmişte sosyal güvenlikle ilgili çok farklı uygulamalar var ama 1999 yılının Eylül ayından önce farklı bir sigortalılık içinde emekli sandığımız, bağ kurumuz SSK’larımızla ilgili şartlar vardı.

Bu şartlar kapsamında bağ kur sigortalarımız, emekli sandığı işitirakçılarımız için kadınlar 7 bin 200 gün pirim öderlerdi.

Erkekler 9 bin gün pirim öderlerdi. Yine SSK sigortalıları da kadınlarda 20 yıllık bir sigortalılık süresi vardı ve 5 bin günlük bir pirim ödeme gün sayısı aranıyordu.

Yine erkeklerde 25 yıllık bir sigortalılık ve 5 bin günlük bir pirim ödeme gün sayısı aranıyordu. 1999 Eylül ayından itibaren buna bir yaş kriteri eklendi. Sonraki dönemlerde farklı düzenlemeler oldu.

Bununla ilgili inşallah bu kapsamlarda olan 4 buçuk milyon emekçimizin tamamının EYT kapsamında o bekledikleri düzenlemeye kavuşmalarını da sağlayacağız. 4 buçuk milyon kardeşimizin tamamı EYT çalışması içerisinde olacak” diye konuştu.

Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözüme kavuşacağını ifade eden Sarıeroğlu,

Bugün bizim yaptığımız televizyonlardaki açıklamalardan dolayı farklı bakışlar olmuş. Acaba 'Kademeli mi olacak?' diye. İçerikle ilgili sözün sahibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgindir.

Bakanımız bu konunun detaylarını açıklayacaktır. Biz sadece kapsamı söylüyoruz. Her kim kendini emeklilikte yaşa takılan olarak, az önce söylediğimiz eski şartlar varken farklı bir kural uygulaması sebebiyle o hakları kullanamamış ise bunların tamamı emeklilikte yaşa takılan olarak yapılacak düzenlemelerden faydalanmış olacak.

Çok teknik bir alan bu teknik alanla ilgili bazen kullandığımız cümlelerde hızla yaptığımız zaman bir ayağa atlayabiliyoruz. Yanlış anlaşılmalar olabiliyor. Burada da özellikle bu hususları basınımız da varken tekrardan bir gündeme almak istedim.

Emeklilikte yaşa takılanların inşallah sorunlarını çözeceğiz. 2 bin liradan az, GSM operatörlerine telefon borcu olan, doğal gaz borcu varsa, elektrik borcu varsa bunlarla alakalı icralık olduysa bu durumda olan vatandaşlarımızın bu borçlarının da iptaliyle alakalı da bir sürecimiz olacak.

Yine gençlerimiz, yaşlılarımız her bir vatandaşımız için meclis açıldığında Salı gününden itibaren torba kanunlarımız, yeni düzenlemelerimiz, meclisimizde yaşlılarla ilgili yaşlı hakları komisyonumuz kuruldu. Onların çalışması sonucunda bizim anket çalışmalarımız soncunda çıkacak hususlarda düzenlemeler yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı

EYT nedir?

Uygulamaların kendilerini etkilediğini belirten kişilere 'emeklilikte yaşa takılanlar (EYT'li) deniyor.

EYT'lilerin ifade ettiğine göre; emekliliğine az bir süre kalanlar düzenlemeden sonra yıllarca beklemek zorunda kaldı.

Günün Diğer Haberleri