Amasya Barosundan Basın Açıklaması

Amasya Barosu Yönetim Kurulu Adına Baro Başkanı Av. A. Melik Derindere yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi; Son günlerde Türkiye Barolar Birliği’nin önündeki TÜRKİYE kelimesinin kaldırılması gerekliliği ile başlayan tartışmanın Baroların mevcudiyetini ortadan kaldırılması ve avukatların istediği meslek örgütüne üye olabilmesinin önünün açılmasına ilişkin düzenleme isteklerini hayret ve endişe ile izlemekteyiz.

AMASYA - 12-02-2018 16:04

    Öncelikle vurgulamak isteriz ki Türkiye Barar Birliği’nin önündeki TÜRKİYE kelimesinin rılması tebi en çok bölücü düşünceye sahip odakları sevindirecektir. Türkiye Bararı ve TBB. Ülkenin coğrafyasına bakmaksızın, Kars’tan Edirne’ye Amasya’dan Mersin’e kadar, 79 Baro Avukatların birlikteliğini sağlama, Ülkenin bölünmez bütünlüğüne hel getirmeme konunda her daim mücadele etmişler ve bir bütünlüğü temsil etmişlerdir. Amasya Baro ve Türkiye Barar Birliği her milli meselede ve devletin bekasını ilgilendiren konularda her daim devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünden yana tavır mış, özellikle Afrin operasyonuna tam des vermiştir.

    Avukatlık Mesleği bağımsız bir meslektir. Görevin icrası ve devamı ancak ve ancak bağımsız Bararın güvencesinde mümkündür. Bararın kamu ve kurums güvencesi madan Avukatlık mesleğinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bararın rılmasını veya işlev he getirilmesini sağlamak, Avukatların özlük haklarının, disiplin işlemlerinin Adet Bakanlığına verilmesi anlamına gelir ki bu mesleğin bağımsızlığını ortadan rdığı gibi, avukatlığı idareye tabii bir meslek hine getirecektir. Bu ise sadece idarenin izin verdiği kadar savunma ile silahların eşit liği demektir. Silahların eşit liği sonucu Mahkemelerce verilen tüm kararlar tartışmaya açık, adil yargılama hakkının bertaraf edildiği yargılamar arak görülerek AİHM.de binlerce dava konu yapılabilecektir. Bu durum Türkiye düşmanlarının eline AİHM ‘de koz arak geçecektir.

    Öte yandan Barara üye mayı zorunlu maktan ve baro pullarının kullanılmasını racak bir düzenleme, tüm avukatların sağlık yardımlarını, çışamadıkları dönemlerde dıkları des yardımlarını, stajer avukatların dıkları yardım ve desleri ortadan racağı gibi, binlerce vefat etmiş avukat ailesi ve çocuklarına ödenen yardımlarında kesilmesine acaktır. Bazı meslektaşlarımızın Baro aidatının ve baro pulunun rılması ihtimine sevinmelerini de bu kapsamda üzüntü ve hayretle karşılamaktayız.

    ANAYASA MADDE 135. – Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe menp anların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faiyetlerini kaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun arak gelişmesini sağlamak, meslek menplarının birbirleri ile ve hk ile an ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen ullere göre yargı gözetimi tında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir.

    Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadî teşebbüslerinde aslî ve sürekli görevlerde çışanların meslek kuruluşlarına girme mecburiyeti aranmaz. Bu hüküm çok açıktır ve Bararın yapısı Anayasa değişikliği madan değiştirilemez.

    Tüm bu değerlendirmeler ışığında, aklı selimin gip gelerek, yapılması muhtemel yanlışlardan dönüleceğini düşünüyoruz. Bağımsız ve güvence avukat düşüncesi yargının son kırıntısını da ortadan rmaktır. Nasıl ki vatandaşın en son sığınağı avukattır avukatın sığınağı da Barodur. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız an milli birlik ve beraberliğin böylesi bir gündem ile yeni ayrıştırmara ması hunu Kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.

Günün Diğer Haberleri