400 bilim insanı Amasya’da bir araya geldi

Amasya Üniversitesi koordinesi ve ev sahipliğiyle düzenlenen “Uluslararası Öğrenme, Öğretim ve Eğitim Araştırmaları Kongresi (ILTER)”nin açılış töreni gerçekleştirildi.

AMASYA - 09-09-2018 23:31

Amasya Üniversitesi koordinesi ve ev sahipliğiyle düzenlenen “Uluslararası Öğrenme, Öğretim ve Eğitim Araştırmarı Kongresi (ILTER)”nin açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, Amasya Visi Dr. Osman Var, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hil İbrahim Zeybek, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay başta mak üzere ulus ve uluslararası araştırmacılar katıldı. Kongreye, Gümüşhane Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Internation Bkan University ve Universitatea din Pitesti gibi üniversitelerde des veriyor.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversite Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İlker Kösterelioğlu; “Uluslararası Öğrenme, Öğretim ve Eğitim Araştırmarı Kongresi, eğitim bilimleri anının çeşitli anlarında hizmet eden bilim insanlarının araştırma gularının tartışılması, eğitim bilimleri anında çışan bilim insanlarının eğitime gönül veren öğretmenlerle uşmarının sağlanması, teorik bilginin üretilmesine katkı sağlayan araştırmacılar ile uygulayıcıların deneyimlerinin paylaşılması yuyla ana katkı sağlaması gibi birçok amacı gerçekleştirmek için düzenliyoruz. Kongre in ilkini düzenleniyor masına rağmen 6 farklı ülkeden, 61 farklı üniversiteden 364 sözlü, 8 poster bildiri nuluyor. Kongre i paneller, atölye çışmarı ve davetli konuşmacılarla zenginleştirmeye çıştık. Bilim insanlarının ILTER Congress’e göstermiş duğu ilgiden son derece memnunuz. Bu noktada Kongre e bildiriyle katılan ve kilometrelerce y kat ederek Amasya’ya gelen bilim insanlarımıza, lerden deslerini esirgemeyen başta Vi Dr. Osman Var mak üzere kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Ayrıca kongre e uyarı, öneri ve katkılarıyla büyük des veren Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay’a da şükranlarımı nuyorum.” dedi.

Uluslararası Öğrenme, Öğretim ve Eğitim Araştırmarı Kongresine katılan araştırmacılara “Şehzadeler şehri Amasya’ya hoş geldiniz” diye sözlerine başlayan Üniversite  Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, “Geçtiği günlerde üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Ön lisansta yüzde 95, lisansta yüzde 85 civarında tercih edilen bir üniversite duk. Bazı bölümleri ilk defa açmamıza rağmen yüzde yüz duluk oranına ulaştık. Bu tercih edilebilirlikte tarih ve turizm şehri Amasya’nın bir cazibe merkezi masının da etkisinin duğunun farkındayız. Bilimsel toplantılar düzenlemek asli işleri . Önümüzdeki hafta ve aylarda çok farklı anlarda sempozyum, çıştay ve kongrelere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Amasya Şairleri Bilim Şöleni, Dünden Bugüne Amasya’da Tasavvuf Sempozyumu, Organik Elektronik Çıştayı, Türk Dünyası Basın Sempozyumu, Ekonomi, Toplum ve Kültür Sempozyumu, Sağlık Toplum ve Kültür Sempozyumu bunlardan bazıları. Üniversite arak bu bilimsel toplantıları başımıza da gerçekleştirmiyoruz. Başta viliği mak üzere, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının da katkılarını ıyoruz.Yurtiçi ve yurtdışından gelen katılımcılara Amasya’yı görmelerini ve döndüklerinde bu kültür ve turizm şehri Amasya’yı en iyi şekilde anlatmarını ve sosy medya üzerinden paylaşımda unmarını istiyoruz. Uluslararası Öğrenme, Öğretim ve Eğitim Araştırmarı Kongresinin başarılı geçmesini temenni ediyor, emeği geçen bilim insanlarına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Amasya Birim Alanda Tarihi Doku En Zengin Şehir Öğrenme, öğretim ve eğitim gibi çok önemli konuların tartışılacağı bir Kongreye katılmaktan duyduğu memnuti dile getiren Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hil İbrahim Zeybek, “Uzaktan yakından Amasya’ya teşrif eden tüm katılımcılara hoş geldiniz diyorum. Çok önemli bir konu seçilmiş. Bu kongreye Gümüşhane Üniversitesini de ortak ettiler, birlikte düzenlemiş duk.Öğrenme, hepi in hayatı içerisinde, yaşarken kazandığımız çoğunlukla kıcı izler bırakan davranış değişiklikleridir. Öğretme, bilginin kısaca yapılandırılması. Öğretim ise, her ikisinin birleşkesi. Öğrettikleri in davranış ve düşünceye dönüşmesi ise eğitim. Son dönemde ülke arak millet arak belirli anlarda hayli mesafe dık. Ama özellikle kültür ve eğitim anında acağımız bir hayli y duğunu düşünüyorum. 2023, 2053, 2071 gibi hedeflerine ulaşmamamızın yu her anda eğitimden geçiyor. Amasya doktora anım. Amasya, 7500 yıllık bilinen tarihi itibariyle farklı medete ev sahipliği yapmış. Amasya’yı birim anda tarihi doku en zengin şehri diye tanımlıyorum. Gerçekten topoğrafik yapısı gereği de herhangi bir anda tı yedi farklı medete ait izleri aynı temel an içerisinde abilmeniz mümkün. Bu le Amasya öğrenme, öğretim ve eğitim kongresiyle örtüşecek bir şehir. Öğrenme, eğitim, öğretim ve hayatımız sevgiden geçiyor. Kongrenin başarılı geçmesini temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Vi Dr. Osman Var yaptığı konuşmada çışmarın güzel başladığı, bu çışmarın üniversite in ve ülke in bilimine katkıda unacağına değindi. Ayrıca dünya genelinden birçok katılımcının ili de misafir acağına değinen Vi , bu durumun ili in tanıtımına katkıda unacağına da işaret etti. Özellikle öğretmenleri in eğitime nacağı katkıların önemine ve bunun eğitim en kritik ayaklarından bir tanesi duğuna değindi. Kongrenin faydı ması ve ili e ve ülke e hayırlı ması temennilerinde undu.

Açılış töreninde Abant İzzet Bays Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Gamze Çık Çetin ile Öğretmen İbrahim Çetin’in gerçekleştirdiği mini konseri de ilgiyle dinlendi. 6-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek an kongrenin ilk paneli ve oturumları da düzenlendi.

Günün Diğer Haberleri