Kurbanlık seçerken Gösterdiğimiz hassasiyet, tükettiğimiz kurban etinin sağlık açısından büyük önem taşır.
Seçilecek hayvanların süt dişlerini değiştirmiş, yani belli bir olgunluğa erişmiş olmaları gerekiyor. Küçükbaş hayvanlar 1 yaşını, Büyük baş hayvanlar 2 yaşını doldurmuş olmalıdır.
Kurbanlık hayvanlar Kurbanlık hizmet komisyonu tarafından belirlenen hayvan satış yerlerinden alınmalı, hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olmalıdır. Aşılı olup olmadıkları da kontrol edilmelidir.
Tarı Cebimde uygulamasından kurbanlığın ırk, cins, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerine rahatlıkla ulaşıla bilir.
Veteriner sağlık raporu bulunmayan çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mad olan, salya ve gözde akıntısı bulunan çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar tercih edilmemelidir.
Gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar kurbanlık için uygun değildir.