TÜVTÜRK araç muayenesinde kusur listesi değişti!

Araç sahiplerini ilgilendiren önemli karar için harekete geçildi. TÜVTÜRK, araç muayenelerinde artık bu unsurları denetlemeyecek.

Güncel - 29-06-2024 17:16

Araç sahiplerini ilgilendiren önemli karar için harekete geçildi. TÜVTÜRK, araç muayenelerinde artık bu unsurları denetlemeyecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı kararı ile TÜVTÜRK araç muayene sisteminde özelleştirme adımları atıldı.

Bu kararla birlikte, araç sahipleri için zorunlu olan araç muayene kurallarında önemli değişiklikler yapıldı.

Önceki uygulamada lastiklerin belirli kriterlere uyması gerekmekteyken, yeni düzenleme ile lastik kontrolü muayene sırasında yapılmayacak.

TÜVTÜRK, lastiklerin muayene sürecinde kontrol edilmemesinin potansiyel tehlikeler yaratabileceğini belirterek, lastik patlamalarının seyir güvenliğini azaltabileceği ve kazalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Lastiklerde görülemeyen hasarların ve yabancı maddelerin varlığının, elle ve gözle kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, aynı aks üzerinde aynı ebatta lastiklerin kullanılmasının önemi vurgulandı.

TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENESİNDE KUSUR LİSTESİ

Lastik üreticileri de, farklı desenlerdeki lastiklerin bile performans üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti. Araç muayenesinde kusurlu sayılacak durumlar arasında, asimetrik lastiklerin dönüş yönünün yanlış takılması ve lastikler üzerindeki "inside" ve "outside" işaretlemelerinin yanlış yerleştirilmesi bulunuyor. Bu işaretlemeler, lastiklerin aracın hangi tarafına monte edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Yeni düzenlemeyle, araç muayenelerinde yaz ve kış lastiği denetimi yapılmayacak. Bu, araç sahiplerinin muayene öncesinde lastik değişikliği yapma zorunluluğunu ortadan kaldırarak, muayene sürecini daha da kolaylaştıracak. Bu değişiklikler, araç muayene sistemini daha verimli ve pratik hale getirme amacı taşıyor.

Günün Diğer Haberleri