Kadim Kent Amasya'nın Yeni Turizm Rotası Sofular

Amasya Valiliği ve Amasya İl Özel İdaresi’nin projesi olarak Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ‘Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular’ projesi hayata geçirilecek.

AMASYA - 25-12-2018 12:06

 Projenin tanıtımı münasebetiyle gerçekleştirilen toplantıya Vi Dr. Osman Var, Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, Garnizon Komutanı Tuğgener Nihat Ergün, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, ilgili kurum müdürleri, turizmciler ve basın menpları katıldı.

 Vi Var yaptığı konuşmada; “Turizm anlamında belli bir standardı yakamış ve marka ma yunda ilerleyen bir kenti var. Daha önceleri hayata geçirilen çışmarın üzerine ne ekleyebiliriz soru karşısında şehri e gelen turist sayısını arttırmak ve şehri e gelen turistlerin kma sürelerini uzatmak; bu vesileyle turistlerin şehri e sağladığı ekonomik girdiyi arttırmak konuları karşımıza çıktı. Şehri in potansiyel arak gelen turistlere nulabilecek noktarını turizm aksına dahil etmek gibi bir ihtiyaç belirdi.

 Bizim şu anda Yıboyu güzergahında 950 metrelik bir turizm aksımız var. Şehri e gelen turistlerin yoğunlaştığı bölge burası. Turistlerin burada çok fazla vakit geçirmemesi üzerine planladığımız genel hareketliliğin ilk projesi ‘Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular’.  Bu bölge içerisinde birçok önemli tarihi ve kültürel eseri barındıran bir yer. Bu anın artık ili in turizm çeşitliliğine katılmasını istiyoruz.

 Amasya’da bütün kamu kurumları, mahli idareler ve siyasi kuruluşlar hepsi el ele vererek güzel projeler çıkarabiliyor. Amasya bu konuda örnek bir şehir. Bu proje de de belediye le ortak arak yürüteceği birçok çışma mevcut. Kendileri e çok fazla des ve katkı sağlayacaklar. Bu birliktelik devam ettikçe Amasya’da başarılamayacak iş, aşılamayacak engel mayacaktır diye düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

 Vi Var’un konuşmasının ardından gerçekleştirilen numda şu bilgilere yer verildi:

 Hk arasında Beyler Sarayı ya da Saraydüzü arak anılmakta an mevkiinin, Danişmentlilerden itibaren ltanların ve komutanların ikamet yeri arak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca Sultan Çelebi Mehmet’in Amasya sancak beyliği sırasında, 1398 tarihinde buraya büyük bir saray yaptırılmış ve böylelikle bu mevkii Beyler Sarayı ya da Saraydüzü arak anılmaya başlanmıştır. Amasya tarihindeki bu hatıradan dayıdır ki, Hamit Kaplan Spor Sonu ile askeri anın tından geçerek Sofular Mahlesi’nin girişine kadar inen caddeye Saraydüzü Caddesi adı verilmiş ve bu adlandırma hk arasında maruf bir ka görmüştür.

 Osmanlı Devleti’nin önemli kültür, sanat, bilim ve idari merkezi an, Osmanlı evleri, Çilehane, Pir İlyas, Kem Paşa ve Hamdullah Efendi türbeleriyle birlikte geleneksel Osmanlı dokunu yansıtan Sofular Mahlesi; Kültür Bakanlığı’na bağlı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 05.05.1992 tarih ve 2364 sayılı kararıyla Kentsel Sit Alanı arak ilan edilmiştir.

 Geleneksel kent doku ve özgün kimliğiyle öne çıkan Sofular Mahlesi’nde yer an Saraydüzü Caddesi, sathi asft ve beton parke kaplamı, yaya ve araç trafiğine açık, geleneksel dokuya uygun mayan nitelikte bir ydur. Bu asft yun başlangıcına Selağzı Meydanı’ndan bakıldığında, yun üzerinde yer an tarihi ve kültürel değerlerin varlığı yeterince hissedilememektedir. Bu le, cadde üzerindeki asft ve beton parke döşemeyi rarak doğ taş y kaplaması yapmak, yine doğ taş tretuvar ve kentsel mobilyarla geleneksel sokak dokuna kavuşturmak retiyle, ilin yeni kültür ve turizm rotasına davetkar bir başlangıç hine getirilmesi amaçlanmıştır.

 2011 yılında Kültür Bakanlığı’ndan des ınarak yapılan sokak sağlıklaştırma yapım işi kapsamında Sofular Mahlesi Müftü Kamil Efendi ve Şeyh sokaklarında yer an evlerin dış cepheleri ile sokak doku iyileştirilmiş, bu kapsamda iki adet tescilli ahşap ev İl Özel İdaresi tarafından satın ınmıştır. Dış cephesi güzelleştirilen ancak içleri harabe durumunda an tescilli bu evlere; mimari mirasının sürdürülebilir biçimde korunması ve çağdaş gereksinimler doğrultunda yeni fonksiyonlarla bölge turizmine kazandırılması amacıyla restorasyonlarını yaparak, yerel yaşamı yansıtacak şekilde “Yaşam Kültürleri Müzesi” hinde işlev kazandırılması amaçlanmıştır.

 Bu amaçlar doğrultunda; Orta Kara Kkınma Ajansı’nın 2018 yılında ‘Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mi Des Programı’ kapsamında Amasya İl Özel İdaresi tarafından ‘Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular’ isimli 1.630.895,50 TL bütçeli proje ka edilerek, %45,21 oranında ve 737.381,54 TL hibe desteği maya hak kazanmıştır.

 Bu proje ile; tarihte birçok aya şahitlik eden ve Amasya tarihinde yer mış nice kutlu insanın gelip geçtiği Saraydüzü Caddesi’nin ve Pir Sokağı’nın fiziksel tyapısını iyileştirmek ve daha önce düzenlenen Sofular Sokağı’nda yer an kurumumuza ait tescilli 2 adet yapıyı “Yaşam Kültürleri Müzesi”ne dönüştürecek şekilde restore ederek ternatif bir turizm hizmeti narak; Amasya turizminde çok önemli tarihi ve kültürel değerlere sahip Sofular Mahlesi’ne yönelmeyi sağlayacak ternatif bir gezi ve ziyaret rotası uşturmak; Sofular Sokağı’nın kültürel ve turistik cazibesini arttırarak daha önce yapılan sokak sağlıklaştırma çışmarını sürdürülebilir kılmak, canlı, yeni bir turizm merkezi uşturup, turizm faiyeti çeşitliliği yaratarak bu ternatif turizm hizmetleriyle konaklama süresinin arttırılması, dayısıyla turizm gelirlerinden elde edilen payın arttırılmasını sağlamak hedeflenmektedir. 

 Toplantının sonunda Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil, Hasan Çilez ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir projeye yönelik fikir ve düşüncelerini belirttiler. Görüş ve önerilerin ınmasıyla toplantı sona erdi.

Günün Diğer Haberleri