Vi Dr. Osman Var’un göreve başlamasında bu yana gerçekleştirdiği koordineli çışmar ve araştırmar neticesinde ili in tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik uşturulan 13 önemli proje, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı.

 Toplantıda Vi Dr. Osman Var’un yanı sıra Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, proje uzmanları ve basın menpları undu.

 Vi Dr. Osman Var projelerin tanıtım numu öncesi yaptığı değerlendirmelerde şu ifadelere yer verdi:

 “Amasya’da göreve başladıktan sonra öncelikle saha çışması yaptık ve ili in dört ana sektörde eksiklerini, ihtiyaçlarını tespit ettik. Daha sonra bunlar bölgesel ve ulus kkınma programlarıyla kesiştirilerek kısa, orta ve uzun vadeli programlar belirlendi. Daha sonra bu eylem planlarını takip etmesi için gerekli kurumlarımıza nduk.

 Tarımda özellikle birkaç kemde önemli, iddiı üretim rakamlarına sahi . Soğanda mumunuz yıllara göre, iklimin gidişatına göre Türkiye genelinde birinci veya ikinci uyoruz. Yine kiraz üretiminde önemli bir yere sahi . %5,5 - %6 arası bir üretimle Türkiye’de dördüncü sıradayız. Çok yüksek kiteye sahip bir üretimi var bunun büyük bölümü ihracat ürünü arak ortaya çıkıyor. Yine coğrafi işaret tescilini dığımız çiçek bamyasında önemli bir noktadayız. Bunun ayrıca gastronomi anında değerlendirilmesi için başka çışmarımız da mevcut. 3.500 dekar kayıtlı, toplamda ise 4.500 dekar civarında ciddi bir sera anımız mevcut. Bunun sonucunda çok ciddi bir domates üretimi mevcut.

 Hayvancılıkta da çok önemli bir yere sahi . Canlı hayvan varlığımız hem büyükbaşta hem de küçükbaşta ciddi bir artış gösterdi. Büyükbaş hayvancılıkta Suluova bölge ciddi bir kümelenmeye sahip. Türkiye’de ilklerden biri an Suluova Besi OSB’ye sahi . Siyasileri in, kurumlarımızın katkısıyla burası ciddi bir atılım gerçekleştirerek boş 18 anın tamamı tahsis edildi. Bu yılsonuna kadar Besi OSB’nin tamamen dması planlanmakta ve hatta bir genişleme sahası öngörülmektedir. Türkiye’de noji açısından birinci, kapasite açısından üçüncü büyük et entegre tesisi burada unmaktadır. “Amasya” adını kullanarak bir marka uşturdular ve market zinciri kuruyorlar. Bu anlamda hayvancılık tarafında da çok ciddi bir konumdayız.

 Dünya çok hızlı dönüyor, çok hızlı ilerliyor. Bizim de bu hızlı gelişen piyasa koşullarında unabilmek için sağlam adımlar atmamız gerekiyor. Bu anlamda az önce belirttiğim huslarda arkadaşlar büyük gayret gösterdiler, büyük çabar sarf ettiler ve bunun sonucunda bir grup proje ortaya koyduk. Bu projelerin bir kısmı ölçek arak piyasaya örnek abilecek boyutta. Bazıları rakams arak çok büyük meblağlar içermese de o sektörde önemli farkındıklar uşturabilecek seviyede. Bazıları da miyetleri arak Türkiye’de sayılı abilecek çok ciddi büyüklüklerde projeler.

 Bunları gerçekleştirerek hem ili de zaten iyi an tarım sektörünü bir üst düzeye çıkarmayı hem de tarıms üretimde artı değerleri, tarıms üretimden elde edilen geliri daha üst düzeylere çıkarmayı amaçlıyoruz. Üretim süreçlerinde ili de dikkat çeken önemli bir nokta da üreticiden ziyade ara işlemleri sağlayanların bu piyasadan daha çok kazanç elde ettiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu anda bazı çışmarımız acak. Şimdiden bu projelerin hayırlara vesile masını diliyorum.”

 Vi Var’un konuşmasının ardından Amasya’nın tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik an 13 önemli proje tanıtıldı. Bu projeler:

1-) NADAS ALANLARININ DARALTILARAK TARIMSAL ÜRETİME KAZANDIRILMASINA YÖNELİK “NOHUT YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ”

- Yemeklik tane baklagillerden nohut özellikle kurak iklim koşullarında toprak verimliliğini koruma, artırma ve nadas anlarının aztılmasında kullanılma anağı an bir bitkidir.

- Ülke de 5 Milyon dekar anda 630 Bin ton nohut üretimi gerçekleşmekte up, İli de 17 Bin dekar anda 2 Bin ton üretim gerçekleşmektedir.

- Nadas anlarının tarıms üretime kazandırılması kapsamında baklagiller gibi kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerinin üretimlerinin deslenerek 31.159 hektar an nadas anlarının her yıl %5 aztılarak 2023 yılında 24.500 hektar seviyesine indirilmesi hedeflenmektedir.

2-) NADAS ALANLARININ DARALTILARAK TARIMSAL ÜRETİME KAZANDIRILMASINA YÖNELİK “ASPİR YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ”

- Farklı değerlendirilme şekilleri de unan aspir özellikle yarı kurak bölgelerde, toprak derinliği ve toprak verimliliği az an kısımlarda, birim an verimi en yüksek an yağ bitkisidir.

- Yabancı ot mücadelesi hariç kimyas mücadeleye ihtiyaç duymamaktadır.

- Dikenli yapısından dayı domuz zararından etkilenmemektedir.

Ülke de 247 Bin dekar anda 35 Bin ton aspir üretimi gerçekleşmekte up, İli de 5.400 dekar anda 841 ton üretim gerçekleşmektedir.

3-) BAĞCILIĞIN CANLANDIRILMASI VE GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK “YÜKSEK SİSTEM BAĞ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ”

- Bağcılık açısından yerkürenin en elverişli iklim kuşağı üzerinde unan Türkiye, asmanın gen merkezi masının yanı sıra son derece eski ve köklü bir bağcılık kültürüne de sahiptir.

- Yüksek sistem bağcılık (telli terbiye sistemi) modeli; toprak işleme, budama, hasat ve ilaçlı mücadele konunda daha elverişli, ürün verimi ve ürün kitesi açısından avantajlı ayrıca makineli tarıma da uygun bir sistemdir.

- Ülke de 2 Milyon dekar anda 1,5 Milyon ton sofrık çekirdekli üzüm üretimi gerçekleşmekte up, İli de 7 Bin dekar anda 10 Bin ton üretim gerçekleşmektedir.

- Ülke de 611 Bin dekar anda 464 bin ton şaraplık üzüm üretimi gerçekleşmekte up, İli de 396 dekar anda 300 ton üretim gerçekleşmektedir.

4-) ALTERNATİF ÜRÜN TARIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI KAPSAMINDA “KAPAMA TRABZON HURMASI BAHÇESİ TESİSİ”

- Geleneksel üretim kıplarından sıyrılıp rekabet gücü yüksek, verimli ve kiteli bitkisel üretim modeline geçmek için katma değeri yüksek yeni ve ternatif ürünlerin yöre ile uşturularak yöre tarımına kazandırılması amaçlanmaktadır.

- Soğuk zararına (ilkbahar geç donları) uğrama ihtimi minimum seviyededir.

- Kimyas mücadeleye fazla ihtiyaç duymamaktadır.

- Eylül – Ekim aylarında, ili de mevcut diğer meyvelerin hasatlarının tamamlandığı dönemde hasat edilip pazara nulmaktadır.

- Hasat periyodunun uzun masından dayı dışarıdan işçi tutulmadan aile bireyleri tarafından hasadı tamamlanabilmektedir.

- Ağaç başına verimi yüksektir. (İli de ağaç başına verim 84 kg’dır.)

- Trabzon hurması taze tüketildiği gibi kuru arak da tüketilen bir meyve up, kurunun ekonomik değerinin yüksek ması üretim fazlasının kurutularak değerlendirilmesini sağlamaktadır.

- Ülke de 28 Bin dekar anda 47 Bin ton Trabzon hurması üretimi gerçekleşmekte up, İli de 128 dekar anda 626 ton üretim gerçekleşmektedir.

5-) ALTERNATİF ÜRÜN TARIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI KAPSAMINDA “KAPAMA HÜNNAP BAHÇESİ TESİSİ”

- Hünnabın İlkbahar geç donlarından etkilenmeyip ikinci yılda ürün verimine başlaması, fazla miktarda hastık ve zararlı konukçunun unmaması ve yüksek gelir elde edilmesi ternatif bir ürün ma özelliğini arttırmaktadır.

- Hünnap taze tüketildiği gibi kuru arak da tüketilen bir meyvedir.

- Ülke de 1.621 dekar anda 792 ton Hünnap üretimi gerçekleşmekte up, İli de 268 dekar anda 264 ton üretim gerçekleşmektedir. İli Hünnap üretiminde Ülke genelinde 1. sıradadır.

6-) YÖREYE AİT ÜRÜNLERİN “ORGANİK KOŞULLARDA” ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ VE YAYGINLAŞTIRILMASI