Vali Dr. Osman Varol, Suluova Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonunda inceleme gerçekleştirerek DSİ yöneticilerinden faaliyetlerine ilişkin bilgiler aldı. İstasyonda bu yılki üretilen pullu sazan yavrularının baraj, göl ve göletlere bırakılmak üzere çeşitli illere gönderilmesine başlandı.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1989 yılında Suluova ilçemize 10 kilometre uzaklıkta bulunan Yedikır Barajı mansabında 150 da alana kurulan ve su ürünleri üretim ve besleme, balıklandırma çalışmaları, limnolojik etüd çalışmaları faaliyetleri gerçekleştiren ve değişik boyutlarda 41 adet havuz bulunduğu tesiste DSİ 7. Bölge Müdürü Nazmi Koçak, DSİ Genel Müdürlüğü İşletme Bakım Daire Başkanı Dr. Mehmet Uğur Yıldırım ve Suluova Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ile birlikte incelemede bulunan Vali Varol, faaliyetler konusunda DSİ 73. Şube Müdürü Turgut Yorulmaz’dan bilgiler aldı.
Toplam havuz alanı 57 bin metrekare olan tesiste yumurtlama dönemine gelen anaç balıklara hipofiz hormonu uygulanarak sağım tekniğiyle tam kontrollü üretim metotları uygulanırken Haziran-Temmuz aylarında 7 milyon adet pullu sazan larvası elde edilip Ekim ayına kadar beslenmesi sonrası 4-6 cm boyutlarına geldiği zaman programlanan baraj, göl ve göletlerine atılıyor. Samsun, Trabzon, Sivas, Kayseri ve Artvin Bölgeleri’nde yapılan baraj ve göletlerin balıklandırılmasının Yedikır Balıkçılık Tesisinden yapılırken 1990 yılından 2019 yılına kadar 110 milyon adet pullu sazan yavrusu bu bölgelerdeki baraj ve göllere bırakıldı. Bu yılki dağıtım çalışmalarına bugün itibariyle başlanırken, 800 bin adet balık Altınkaya Baraj Gölüne gönderilmek üzere yola çıktı.
Ayrıca 2010 yılında nesli tükenmekte olan Mersin Balıklarının üretim ve popülasyonun arttırılması amacıyla Tarım Bakanlığı, FAO ve DSİ Genel Müdürlüğü ortaklığı ile yapılan proje ile birlikte Rusya’dan 2 kilogram döllenmiş yumurta getirilen tesiste larvaların çıkması sağlanıp proje dahilinde Rusya’dan gelen danışman ve uzmanlarla beraber üretim yapılırken elde edilen balıklardan yaklaşık 20 bin adedi markalanarak Çarşamba, Yeşilırmak, Bafra, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerine bırakılmıştı. Tesise Trabzon Araştırma Enstitüsüne, Sinop Üniversitesine ve İstanbul Üniversitesine bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere 5500 adet Mersin Balığı verilirken özel sektöre teşvik amaçlı 27500 adet Mersin Balığı yavrusu verilmesinin ardından proje sonlanmıştı.0