Memur Sen Amasya Şube Başkanı Recep Eliaçık konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 388 TL, yoksulluk sınırı ise 6 bin 778 TL olarak belirlendi.
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Kasım ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.388,88 TL, yoksulluk sınırı ise 6.778,11 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Kasım ayında Ekim ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,01’lik bir düşüş yaşandı. Ekim ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 16,65 artışla domates, yüzde 14,98 artışla salatalık, yüzde 14,37 artışla kek; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 31,49 azalışla portakal, yüzde 28,4 azalışla ıspanak, yüzde 22,88 azalışla karnabahar, yüzde 20,32 azalışla kivi, yüzde 18,25 azalışla pırasa madde fiyatlarında yaşandı.
Aydınlanma madde fiyatında ise Kasım ayında Ekim ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi. Kasım ayında Ekim ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde1,01’lik bir artış gözlenirken; Kasım ayında Ekim ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,62’lik bir artış oldu.
Eğitim Madde Fiyatlarında Düşüş Yaşandı
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,12’lik bir düşüş oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Ekim ayına göre değişimin yüzde 6,59 artışla fotoğraf makinesi, yüzde 5,11 artışla Umreye gidiş ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 23,82 azalışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 9,71 azalışla yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.
Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,6’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 3,34 artışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ekim ayına göre yüzde 4,11 azalışla parfümler madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Kasım ayında Ekim ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,8’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 11,76 artışla yünlü erkek kabanı, yüzde 10,66 artışla kadın kabanı, yüzde 8,16 artışla çocuk botu madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ekim ayına göre yüzde 2 azalışla erkek sweatshirtü, yüzde 0,79 azalışla kadın terliği madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Ulaşım ve Haberleşme Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı
Kasım ayında Ekim ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,13’lük bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,33 artışla cep telefonu görüşme ücreti; yüzde 0,78 azalışla telefon yedek parçaları madde fiyatlarında olduğu gözlendi.
Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,55’lik bir artış olduğu belirlendi. Ekim ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 4,07 artışla tramvay ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Ekim ayına göre yüzde 2,97 azalışla şehirlerarası otobüs ücreti fiyatında düşüş gözlemlendi.
Kasım ayında Ekim ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,92’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,6 artışla röntgen ücreti, yüzde 1,55 artışla laboratuvar tahlil ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi.
Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,27’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 0,95 artışla badana ve boya malzemeleri, yüzde 0,08 azalışla pencere (pvc) madde fiyatlarında olduğu gözlendi.