Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kırmızı ettin bir kısmı küçükbaş hayvanlardan sağlanmaktadır. Et üretimimizi artırmak ve kırsal alanda genç nüfusun istihdamını sağlamak amacıyla 2019 yılında Bakanlığımız küçükbaş hayvancılığa diğer yıllara göre daha fazla ödenekle desteklemeye başlamıştır. Bu destekleme kalemlerinden birisi de "Çoban İstihdam Desteğidir."
Konu ile ilgili Amasya İl Tarım Orman Müdürü Zekeriya ŞEKER;
"Küçükbaş hayvancılığın gerek merada gerek ağıl içinde sevk ve idaresinin eğitimli insanlar tarafından yerine getirilmesinin hayvansal üretime artı yönünde katkı sağlayacağı muhakkaktır. Çobanlık mesleğinin toplumda saygın ve cazibeli hale getirilerek gelecek nesillerin bu mesleği seçmeleri özendirilmelidir. Çobanların ve ailelerinin (sürü Yönetici elemanı) sosyal yaşantıları şehirlerde yaşayan insanlar düzeyine getirilmesiyle mümkün olur. Bu nedenle Bakanlığımızca 2019 yılında küçükbaş hayvancılık yapan ve 100 anaca sahip işletme sahiplerinin çoban istihdam etmeleri halinde çobanın 5 aylık Sosyal Güvenlik Kurumu Primlerine karşılık 5000 TL destekleme vermektedir. Bu desteğin verilme şartlarından birisi de 104 saatlik hayvan bakım ve beslenmesi, iş sağlığı ve güvenliği, sürü sevk ve idaresi ile hayvan sağlığı konularında eğitim görüp sertifika sahibi çobanlara verilme şartı getirilmiştir.
Bakanlığımız, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu arasında imzalanan Aktif İşgücü Piyasası Programları İş Birliği Protokolüne uygun olarak hazırlanan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında Sürü Yönetimi Elemanı" kursu 26.11.2019-12.12.2019 tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Amasya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenmiştir. Bu eğitime İlimiz merkez ve ilçelerinden küçükbaş hayvan yetiştiren işletme sahipleri, işletme sahiplerinin yakınları ve çobanlık yapmak isteyen 55 kişi baş vurmuştur. Kurs sonucunda 47 kişi kursu başarıyla tamamlayarak sertifikalarını almışlardır. Sertifikalarını teslim ettiğimiz kursiyerlerimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.