Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2019 Yılı Mali Destek Programı kapsamında Amasya genelinde hibe almaya hak kazanan Turizm Altyapısının Geliştirilmesi, Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi ve Kırsal Kalkınma ve Tarımda Dönüşüm alanlarındaki 21 projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programa OKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Dr. Osman Varol, Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Baro Başkanı A. Melik Derindere, İlçe Kaymakamları, daire amirleri ve diğer yetkililer katıldı.
Yaptığı konuşmada projeleri hazırlayan, çok büyük gayret gösteren, devletine, milletine inanan ve bu inancını emeğiyle, çalışmasıyla ortaya koyan kurum, kuruluşlarımızın, yerel yönetimlerimizin, belediyelerimizin çalışanlarından oluşan muhteşem ekibin bir ferdi olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Vali Varol, "Dönem başkanlığını yürüttüğüm, yönetim kurulu başkanı olduğum Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın tarihindeki en büyük mali destek programını yaratan o yönetim kurulunun bir üyesi, mensubu ve başkanı olarak toplam yaklaşık 36 Milyon TL'lik bir fonu bölgemize sağlamanın ve bunun sonucunda harika projelerin 4 ilimizde ortaya çıkmasına vesile olmanın verdiği gururu yaşıyorum" dedi.
Destek programının hazırlığına 2019 yılının ilk aylarında başlandığını ve kullanabilecek kaynağın miktarını mümkün olduğu kadar üst düzeyde tutabilmek için çok büyük gayretler gösterdiklerini vurgulayan Vali Varol, "Çünkü özellikle ekonomik olarak zorlu, sıkıntılı, insanlarımızın motivasyonunun düşük olduğu bir dönemden geçiyorduk. Böyle bir dönemde bizim mutlaka ve mutlaka kurum kuruluşlarımıza, insanlarımıza, yerel yönetimlerimize bir nefes vermemiz gerekiyordu. Onlara bir moral, motivasyon sağlamamız gerekiyordu. Bütün imkanlarımızı zorlayarak çok ciddi bir kaynağı bir destek programı için bir kenara ayırdık. Sonrasında da destek programının hangi alanlarda olacağı ile ilgili diğer illerimizdeki paydaşlarımızla, meslektaşlarımızla, belediye başkanlarımızla, Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarımızla, İl Genel Meclisi başkanlarımızla, yönetim kurulumuzla çok ciddi çalışmalar yürüttük. Sonucunda turizm altyapısı, kırsal kalkınma ve mesleki eğitim dediğimiz öncelikle bizim bölgemiz için çok önemli olan hem de ulusal politikalarımızla doğrudan kesişen bu üç alanda bu desteği sağlamanın en doğrusu olduğuna karar vererek bu yola çıktık. Her ilimizde ekiplerimiz, arkadaşlarımız çalışmalar yürüttüler. Bizler her zamanki gibi Amasya'nın adına, tarihine yakışır vaziyette bir arada, işbirliği içerisinde, güç birliği içerisinde tüm kurum kuruluşlarımızla koordineli biçimde bu çalışmaları yürüttük. Hedeflerimizi, ilimizin önceliklerini belirledik. Sonrasında bu projeleri fikir olarak ortaya koyduk. Daha sonrasında bunların kurumsal paylaşımları gerçekleştirildi. İlimiz için ne gerekiyorsa bunların tamamını gerçekleştirmek için ekiplerimiz inanılmaz özveriyle, gayretle çalıştılar. Bu programa toplam 31 proje sunduk. Proje sayısı genel olarak baktığımızda çok fazla olmayabilir. Çok fazla proje sunmuyoruz. Çünkü enerjimizi gerçek ihtiyaçlarımıza konsantre ediyoruz. Sunduğumuz 31 projenin 21 tanesi finanse edildi. Her biri ilimizin çok önemli bir değeri diyebileceğimiz bir konuya doğrudan müdahale ediyor. İlimizin coğrafi olarak dört bir yanına dağılmış projelerimiz var. Bunlar tamamı önemli noktalara, tam bizim ihtiyacımız olan alanlara hitap edecek ve ilimize çok büyük katkılar sağlayacak projeler" ifadelerini kullandı.
Proje koordinatörleri tarafından oluşturulan projelere ilişkin detaylı sunum gerçekleştirilen programda konuşma yapan Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ile Hasan Çilez ve Belediye Başkanı Mehmet Sarı da başta Vali Varol olmak üzere projelerin hayata geçirilmesinde emeği olan yöneticileri ve görevlileri tebrik ettiler.
Turizm Altyapısının Geliştirilmesi alanındaki projeler;
Amasya Kalesi Surlarının Onarımı ve UNESCO Dünya Mirasına Hazır Hale Getirilmesi, Eski Kılıçarslan İlkokulu'nun Restorasyonu ve Amasya Şehir Müzesi'nin Kurulması Projesi, Amasya Tarihine Sanal Yolculuk (ATAYOL), Amasya Saraydüzü Kışla Merkezi Onarımı ve Kent Araştırmaları Merkezi Açılması, Amasya Belediyesi Yeni Alemde Bir Çoban Gönüllerin Sultanı Serçoban, Boraboy Gölü Tabiat Parkı Seyir Terasları, Yüzer İskele ve Macera Parkı Uygulama Projesi,
Kırsal Kalkınma ve Tarımda Dönüşüm alanındaki projeler;
Hububatın Tarladan Üretici ve Tüketiciye Yolculuğu Merzifon Ziraat Odası, TR83 Bölgesi Kırsalında Atıl Binaların Onarılarak Soğuk Hava Deposu, Kurutma ve Paketleme Tesisine Dönüştürülmesi / YHKB, Lavanta Yetiştiriciliği Demonstasyon ve Eğitim Bahçesi, Göynücek Bamya Üreticileri Kooperatifi ve Bamya İşleme ve Paketleme Tesisi Kurulması Projesi, Kovanları Güçlendirme Projesi / AMESİA, Gümüşhacıköy Çalışıyor Üreticilerimiz Kazanıyor, Çeltik Kurutma Makinesi Alımı Taşova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü.
Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi alanındaki projeler;
Yenilikçi Eğitimle Aydınlık Geleceğe, Mesleki ve Teknik Eğitimde Modern Eğitime Geçiş Modeli Olarak FABLAB, Eğitimi Simülatörlerle Donatıyoruz / Merzifon, Suluova Fatih MTAL Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Atölyesinin Modernizesi; Eğitim Kalitesi ve Hayvancılığın Geliştirilmesi, Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servis Dalı Yenilenebilir Enerjili Atölye Altyapı Kurulumu Projesi / Gümüşhacıköy, Mutfak Sanatkarları Akademisi, Kodla Göynücek, OKA ile El Ele Nitelikli Eğitime.