Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor.
1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının, hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul, hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacaktır.
Ayrıca, yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker ve tuzun yer aldığını gösterir beslenme bildirimin de gıda etiketlerinde bulunması zorunlu hale gelmiştir.
Beslenme bildirimi ve alerjen uyarılarının insan sağlığı açısından önemini vurgulayan Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya ŞEKER; "Tüketici ve halk sağlığının korunması amacıyla Müdürlüğümüz gıda kontrolörleri tarafından tüm üretim ve toplu tüketim işletmelerinde gerekli bilgilendirmeler yapılmakta olup; konu ile ilgili denetim ve kontrollerin hassasiyetle devam edecektir." açıklamalarında bulunmuştur.