Amasya Valiliği himayesindeki ‘Amasya İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı’ çerçevesinde uygulanan Yem Bitkileri Ekim Alanlarının Artırılması Projesi kapsamında çiftçilere yonca tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen dağıtım programına Vali Yardımcısı Turgay İlhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çoban, Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Şeker ile diğer yetkililer ve çiftçiler katıldı.
193 bin büyükbaş, 216 bin küçükbaş hayvan varlığının bulunduğu Amasya'da Valiliğin himayesindeki Amasya İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde yem bitkileri ekim alanlarının arttırılması projesi kapsamında il genelinde 3 bin dekar alana tekabül edecek şekilde 9 ton yonca tohumunun dağıtımının sağlanacağını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Şeker, “Ekimi gerçekleşecek yonca alanlarından elde edilecek olan yaklaşık 6 bin ton kuru yonca otu ile 4 bin büyükbaş veya 40 bin küçükbaş hayvanın yıllık kaliteli kaba yem ihtiyacı karşılanacaktır. Dağıtılacak olan yonca tohumunun % 50’si Özel İdaresi tarafından hibe şeklinde karşılanmıştır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı yem bitkileri desteklemelerinde yonca üretimine dekar başı 90 TL destek verilmekte olup Valiliğin hazırlattığı bu projeden yararlanmış olan çiftçilerin yem bitkileri destek ödemeleri kapsamında toplamda 3 bin dekar alandan yıllık 270 bin TL’lik destek alacak olup ödemelerden 4 yıl boyunca yararlanacaklarına değinen İl Müdürü Şeker, “Hayvan yetiştiriciliğinde en büyük girdi payı beslenme maliyeti olmakla beraber, beslenmedeki olmazsa olmazlardan en önemlisi kaba yemdir. Bir büyükbaş biriminde yaşama payı için verilmesi gereken kaliteli kaba yem miktarı ortalama olarak 8-10 kg’dır. Bunu kısaca formulize edecek olursak hayvanın canlı ağırlığının % 2 diyebiliriz. Kaliteli kaba yem bitkilerine baktığımızda yonca yem bitkilerinin kraliçesi olarak birinci sırayı almaktadır. Tarımı yapılan kaba yem bitkilerinin hemen hepsinden yüksek bir yem değerine sahip olması, kurağa ve soğuğa dayanıklılığı, çok yıllık ve ot veriminin yüksek olması, yapısında 10’dan fazla vitamin bulunması, protein değerinin yüksekliği ve sindirilebilirliğinin yüksek olası yoncayı vazgeçilmez hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.