Amasya Orman Bölge Müdürü Halil Oflu 2020 yılı programında olan Ormancılık çalışma ve faaliyetleri incelemelerine Amasya Orman İşletme Müdürlüğüyle devam etti.
Bölge Müdürü Oflu, Amasya Orman İşletme Müdürü Uğur Tamer Çelik eşliğinde Kapaklı Fidanlık Şefliğini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Amasya ilinde gerçekleştirilen fidan üretim faaliyetleri ve yatırımları hakkında İşletme Müdürü Uğur Tamer Çelikten bilgiler alan Bölge Müdürü Halil Oflu, kapaklı fidanlığında sürdürülen 2020 üretim çalışmalarını yerinde inceledi.
Bölge Müdürü Halil Oflu; “Amasya ilimizi yeşile büründürmek için ihtiyaç duyulan fidan tohumlarının üretimi ve bakımını gerçekleştirmek için Amasya Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde Modern bir tesis olan “Fındıklı Tohum Gen Bankası Merkezi”ni kurarak tohum üretimi ve bakımı noktasında çalışmalarımızı artırarak sürdürmekteyiz.
Suluova ilçesi Çaltepe-Kapaklı mevkiinde olan Kapaklı Orman Fidanlığımızda ise elde ettiğimiz tohumların dikimini gerçekleştirerek, bölgenin coğrafi ve iklim şartlarına uygun olan fidanlarla bölgeyi ağaçlandırmak ve yeşillendirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
2019 yılında Tohum Gen Merkezimizde; 4 ton tohum üretimi, 5 ton tohum bakımı, Kapaklı fidanlığımızda ise; 1 Milyon 350 bin fidan üretimi, 3 Milyon 400 bin fidan bakımı gerçekleştirdik. 2020 yılında ise bu rakamları aşarak orman alanlarımızı çoğaltmak için gerekli çalışmaları sürdürmeye devam ediyoruz.
Kapaklı fidanlığımızda ağırlıklı olarak ibreli tür olan; Karaçam, sarıçam, sedir, mavi ladin, batı ladini ve göknar vb tür fidanlar üretilmekte;
Yapraklı türlerden ise; Meşe, badem, ceviz, akasya, kokarağaç, iğde, dişbudak, ıhlamur, huş ve son yıllarda sosyal ormancılığı desteklemek maksatlı yabanıl türlerden alıç, kuşburnu, ahlat gibi türlerin üretimi gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca; Endemik türlerimizden Salep bitkisinin kültüre edilerek geliştirilmesi, tabii yayılış alanlarına transferinin gerçekleştirilmesi ve yok olmasının önüne geçilmesi maksadıyla yine bölgemizdeki doğal hasat yerlerinden toplatılan kültürler, Kapaklı Orman Fidanlığı'nda toprakla buluşturularak yetiştirilmektedir.
Amasya ilimizde Gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmalarına da önem veriyor, uygun alanlara Badem ve Ceviz dikimi gerçekleştiriyoruz. Bölge halkını kalkındırmak ve ekonomilerine destek için bu tür çalışmalarda orman köylülerimize kredi desteği sağlayarak teşvik ediyoruz.
Amacımız; Amasya ilimizin mevcut %61 olan ormanlık alanını çoğaltmak ve Kırsal kalkınmaya destek sağlayarak, bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlamaktır.”
Tüm dünyada küresel bir salgın haline dönüşen koronavirüs sebebiyle 21-26 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftasını 7'den 77'ye tüm vatandaşlarımızla birlikte kutlayamıyor olmanın üzüntüsünü yaşamaktayız.
"Allahın İzniyle çok yakında, Devletimizin aldığı tedbirler, sağlıkçılarımızın cansipârâne çalışmalarıyla Koronavirüs hastalığı (COVID-19) pandemisini yenecek ve bu toprakları halkımızla birlikte dikeceğimiz fidanlarla, yeşile dönüştüreceğiz" dedi.