Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, Bloomberg HT TV’de yayınlanan “Günden Kalanlar” Programı’na canlı telefon bağlantısı ile katıldı.
Murat Kırlangıç, Bloomberg HT TV’de yayınlanan ve Gözde Özköseoğlu’nun sunduğu “Günden Kalanlar” Programı’na canlı telefon bağlantısı ile katılarak, Covid-19 pandemisinin ekonomiye etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Kırlangıç, "Covid-19 virüsü pandemi süreci ile birlikte küresel güçlerin bile çaresiz kaldığı, Dünya ekonomisinin ve her şeyin önemini yitirdiği bir dönemden geçiyoruz. Ülke olarak salgınla mücadeleyi dünyaya örnek olacak şekilde oldukça başarılı yürütüyoruz. Devletimizin aldığı önlemler ve sağlık çalışanlarımızın can siperane çalışmaları mücadelemizde belirleyici rol oynadılar. Ülke olarak tüm sağlık çalışanlarına minnettarız. Pandemi dönemi bizlere başta sağlık olmak üzere gıdanın, tarımsal ürünlerin ve kendine yetebilmenin ne denli önemli olduğunu hatırlattı. Önemli bir tarım potansiyeline sahip olmamız açısından tarım planlarımızı yeniden oluşturmamız gerektiğini bizlere gösterdi. Salgın sonrasında ülkemizin, özellikle tarım ve daha birçok ürün grubunda, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülke için aranan bir ülke olacağını tahmin ediyorum. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekli".
Konuşmasına devam eden Kırlangıç, "Kısa çalışma ödeneğine değinmek gerekirse 30 Haziran 2020 de sona eriyor. Cumhurbaşkanımızın 3 ay uzatma yetkisi var, ben cumhurbaşkanımızın 3 ay daha uzatma yetkisini kullanacağını düşünüyorum, fakat iş dünyası için yeterli olacağını düşünmüyorum, yıl sonuna kadar uzatılmasını iş dünyası olarak istiyoruz.
İthalatta son iki ayda yaklaşık olarak 4 bin ürüne ek gümrük vergisi getirildi. Ek gümrük vergisi atışlarının faydaları da şöyledir;
Yerli üretimi desteklemek amacıyla yapılmıştır. Hükümet'imiz salgının ekonomiye olan olumsuz etkisini hafifletmek ve yerli sanayiyi korumak, döviz çıkışını engellemek, hazineye gelir sağlamak istiyor.
Bu virüsle birlikte ekonomilerin eskisi gibi olmayacağını, alışıla gelmiş ticaret hayatının artık değişeceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Yeni bir dünya ekonomik düzeni bizleri bekliyor. Ortaya çıkacak yeni düzene en hızlı şekilde adapte olup, dünya ekonomisinde belirleyici konumda yerimizi alacağımıza gönülden inanıyorum.
Salgının en çok etkilediği ülkeler başta ÇİN, ABD, İspanya, İtalya ve Fransa dünyanın en önde gelen tarımsal üretim, ihracat ve ithalat ülkeleridir. Bu nedenle salgının tarım ve gıda sektörüne etkileri küresel boyutta olacak ve tüm ülkeleri etkileyecektir.
Türkiye, salgının gecikmeli başladığı ve bu ülkelere göre daha iyi yönetildiği önemli bir tarım ülkesi olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle Türk tarım ve gıda sektöründeki gelişmeler hem Türk halkı hem de dünya toplumları açısından önemlidir. Birçok ülke salgına cevap olarak tarım ve gıda sektörleri için farklı risk azaltıcı önlemler ve uyum önlemleri almaktadır. Alınan önlemler gruplandığında, tarım ve gıda dağıtım zincirinin sürekliliği, tarım değer zincirinin finansal açıdan sürdürülebilirliği, tarım işçiliği, yerel gıdaya özendirme, tarımda dijitalleşme ve veri paylaşımı başlıklarının öne çıktığı görülmüştür. Bu önlemlerin bazıları ülkemiz için de değerlendirilebilecektir.
Türkiye'de tarım ve gıda sektörü salgına karşı ilk aşamada iyi bir sınav vermiştir. Fakat üretim faaliyetlerinin yoğunlaştığı ve bazı ürünlerde hasadın yaklaştığı şu günlerde birçok belirsiz ve riskli alan mevcuttur. Türkiye'nin de tarımsal ürün satın aldığı bazı üretici ülkeler salgını gerekçe göstererek ihracatlarını kısma yoluna gitmektedir. Bu durum bu ürünlerde bir yandan spekülasyon riskini doğurmakta, diğer yandan "yerli üretimin" önemini bir kez daha göstermektedir. AMASYA TSO BAŞKANI KIRLANGIÇ
Amasya ili olarak yüzölçümü'müz küçük olsa da tarımda önemli potansiyele sahip bir iliz, bizim çiftçilerimiz başta soğan ve patates olmak üzere meyve sebze de ciddi anlamda üretim yapan bir şehiriz, bununla ilgili kiraz ihracatını ÇİN'e yapacağız inşallah, ÇİN ile birlikte diğer ülkelere de özellikle RUSYA'ya da domates ihracat yapacağız.