Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından Amasya’da faaliyet gösteren spor salonlarının COVID-19 tedbirlerine yönelik denetimleri gerçekleştirildi.
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, “hastalığın yayılma hızının önüne geçmek ve vatandaşlarımızın sağlık içinde sporlarını yapabilmeleri için denetimlerimiz devam edecek.” Dedi.
Dr. Öner Nergiz, spor salonları ve spor merkezlerinde alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı: “COVİD-19 enfeksiyonunun ana bulaşma yolu virüsü taşıyan kişinin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklardır. Damlacıklarla kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağız. Burun ya da gözlere dokunulması ile de hastalık bulaşabilir Bu nedenle hem spor salonu çalışanı hem de müşteri. COVİD-19 kapsamında sağlığını korumak için aşağıdaki kurallara uymalıdır Spor salonlarının girişine COVİD-19 önlemleri ile ilgili afişler el yıkama maske kullanımı ve spor salonunun içinde uyulması gereken kurallar) aşılmalıdır Spor salonlarının girişinde ve İçerde el antiseptiği bulundurulmalıdır.
Spor Salonlarında Alınması Gereken Genel önlemler
Spor salonundaki kişi sayısı spor yapılacak alanda her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılmalıdır.
Spor salonlarında çalışma koşullan nedeniyle müşterilerin birbiri ve çalışanlarla yakın teması söz konusudur. Spor aktivitesi damlacık çıkışı ve hızına artırmaktadır. Bu nedenle sosyal mesafe en az 2 metre olarak uygulanmalıdır. Spor salonundaki koşu bandı/bisiklet vb ekipman aralarında en az 2 metre olacak şekilde yerleştirilmelidir. Müşteriler randevu ile kabul edilmelidir. içeride kalabalık oluşmasını engellemek için dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarı/engelleyici konulmalıdır. Bu kapının her iki tarafından tutturularak aşılabilecek basit bir kısmın renkli kordon ya da şerit olabileceği gibi kasa, plastik duba gibi bir blokaj materyali de olabilir.
Müşterilerin giriş/çıkış saatleri kaydedilmelidir. (Seans ile çalışılıyorsa hangi seansta kimlerin geldiği ve çalıştığı kaydedilmelidir.)
Spor Salonlarının giriş ve çıkışına pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulmalı ve düzenli olarak boşaltılmalıdır.
Spor salonları üyeleri ile sözleşmelerine COVİD-19 politikaları ve rezervasyon prosedürleri ile ilgili açıklama eklemelidir.
Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstündekiler ile huzurevi, cezaevi, bakım merkezi çalışanları çalıştıkları ortamda bulaştırma riski olduğundan spor salonlarına gitmemeleri önerilir.
Takım oyunlarının ve yakın temas gerektiren (boks, güreş gibi) sporların yapılmaması uygundur. Bu sporlardan temassız antrenman yapabilenler bireysel olarak ve 2 metre mesafe şartı ile antrenman yapabilir. Temas gerektirmeyen sporlar kişiler arası sosyal mesafe (en az 2 metre) korunarak yapılabilir.
Spor salonuna maskesiz müşteri/çalışan alınmamalıdır. Spor salonunda da maske takmaya devam etmelidirler. N95/FFP2 maskeler kullanılmamalıdır. Yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken nefes almayı zorlaştırabileceği için maske takmayabilir. Maskenin takılmadığı spor faaliyetlerinde olası temaslar sırasında kullanılmak üzere kişi yanında maske bulundurmalıdır.
Kafeler yeme içme bölümleri TC Sağlık Bakanlığının Restoran, Lokanta, Kafe çalışma rehberine göre hizmet verebilir.
Müşterilerin kullandığı egzersiz araçlarının yanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış dezenfektan özelliği olan mendiller konulmalıdır. Spor salonuna misafir alınmamalıdır.
Egzersiz aralarındaki dinlenme molaları dışında spor salonlarında müşterilerin beklemesine izin verilmemelidir. Spor salonunda su ve sabuna erişim kolay olmalı ve burada tek kullanımlık kağıt havlular bulunması sağlanmalıdır.
İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi ve benzeri şeyler bulundurulmamalıdır.
Her müşteri için tek kullanımlık malzeme kullanılmalıdır, tek kullanımlık malzeme sağlanamadığı durumlarda her kullanım sonrasında tekstil malzemeleri en az 60 derecede yıkanmalıdır.
Mümkünse koşu bandı ve ağırlık çalışılan alanlar ayrılmalıdır.
Müşterilerden tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları teşvik edilmelidir. Ödeme terminallerinde dokunulan yüzeyler yüzde 70lik alkol ile temizlenmelidir.
Ağırlık istasyonlarının birden fazla kişinin set aralarını paylaşarak aynı anda kullanımına izin verilmemelidir. Bir kişinin istasyonla işi tamamen bittikten sonra diğer müşteri kullanmalı, her müşteri sonrası cihazın el ve vücutla temas eden noktalan silinerek dezenfekte edilmelidir.
Sabit veya hareketli bütün alet ve cihazların elle ve vücutla temas edilen noktaları her misafir kullanımı sonrası mutlaka silinerek dezenfekte edilecektir. Kullanımdan sonra cihazların silinmesi de ilgili uyarı afişleri spor salonu içinde farklı noktalara asılacaktır. Bu konuda sesli anonslar yapılacaktır.” Diye konuştu.