Eğitim Bir Sen Amasya Şube Başkanı Kerem Camcı, alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin ek ders ücretleri ödenmelidir, dedi.
Camcı konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü; “Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin yaşadıkları ek ders ücreti mağduriyetinin giderilmesini talep ettik.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şefliklerine İlişkin Yönerge hükümleri gereğince, atölye ve laboratuvarların amacına uygun olarak etkin ve verimli bir biçimde kullanılması, tertipli, düzenli tutulması, atölye ve laboratuvarlarda kullanılan araç-gereç, makine-teçhizat ve eğitim/deney setlerinin periyodik bakım ve onarımlarının yapılarak eğitim-öğretime hazır hâlde bulundurulması alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin görev ve sorumlulukları arasındadır.
Bu çerçevede, meslekî ve teknik eğitim kurumlarında meslek alan uygulama eğitimi yüz yüze yapılmasa dahi, atölye ve laboratuvarlarda bulunan araç-gereç, makine-teçhizat ve eğitim/deney setlerinin periyodik bakım ve onarımlarının yapılması, kullanıma hazır hâlde tutulması iş ve işlemlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Yine Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 19.11.2020 tarihli ve E.16964389 sayılı yazısında da öğretmenlerin haftada bir gün eğitim kurumuna giderek planlama, değerlendirme vb. görevleri yürütmeleri istenmiştir.
Bu kapsamda, alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefleri her hafta eğitim kurumuna gittikleri gün zarfında bu görevleri yerine getirmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 6. maddesinde, bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilenlerin, çalışmaların planlanması, tezgâh, makine, araç ve gerecin sağlanması, bakımı, onarımı ve öğretime hazır hâlde bulundurulması amacıyla yaptıkları çalışmaların bölüm şefleri için haftada 10, atölye ve laboratuvar şefleri için ise haftada 6 saati ek ders görev ücreti olarak ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
Bu nedenle, yüz yüze eğitime 4 Ocak 2020 tarihine kadar ara verilen meslekî eğitim kurumlarında görevli alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin Karar’ın mezkûr maddesi gereği ek ders ücreti almaları gerekmektedir.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA BAŞVURU YAZIMIZ
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlan Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlan Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şefliklerine İlişkin Yönerge hükümleri gereğince atölye ve laboratuvarların amacına uygun olarak etkin ve verimli bir biçimde kullanılması, tertipli, düzenli tutulması, atölye ve laboratuvarlarda kullanılan araç-gereç, makine-teçhizat ve eğitim/deney setlerinin periyodik bakım ve onarımlarının yapılarak eğitim- öğretime hazır halde bulundurulması alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin görev ve sorumlulukları arasındadır. Bu çerçevede meslekî ve teknik eğitim kurumlarında meslek alan uygulama eğitimi yüz yüze yapılmasa dahi, atölye ve laboratuvarlarda bulunan araç-gereç, makine- teçhizat ve eğitim/deney setlerinin periyodik bakım ve onarımlarının yapılması, kullanıma hazır halde tutulması iş ve işlemlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
Yine Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 19.11.2020 tarihli ve E.16964389 sayılı yazısında da öğretmenlerin haftada bir gün eğitim kurumuna gelerek planlama, değerlendirme vb görevleri yürütmeleri istenilmiştir.
Bu kapsamda meslekî ve teknik eğitim kurumlarının atölye ve laboratuvarlarında bulunan araç-gereç, makine-teçhizat ve eğitim/deney setlerinin periyodik bakım ve onarımlarının yapılması, kullanıma hazır halde tutulması iş ve işlemleri halen alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefleri tarafından her hafta eğitim kurumuna geldikleri gün zarfında yerine getirilmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrasında, “Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen atölye ve laboratuvar öğretmenlerinden kendilerine bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilenlerin, görev yaptıkları eğitim kuruntunun bölüm, atölye ve laboratuvarlarındaki çalışmaların planlanması, tezgah, makine, araç ve gerecin sağlanması, bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması amacıyla yaptıkları çalışmaların bölüm şefleri için haftada 10, atölye ve laboratuvar şefleri için ise haftada 6 saati ek ders görevi sayılır.” hükmü yer almaktadır.
Bu doğrultuda, yüz yüze eğitime 4 Ocak 2020 tarihine kadar ara verilen meslekî eğitim kurumlarının atölye ve laboratuvarlarırda bulunan araç-gereç, makine-teçhizat ve eğitim/deney setlerinin periyodik bakımı ve onarımlarının yapılması, kullanıma hazır halde tutulması iş ve işlemlerini gerçekleştiren alan bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin Karar’ın mezkûr maddesi gereği ek ders ücreti almaları gerektiği yönünde genel bir yazının taşra teşkilatına gönderilmesi ve neticeden Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz” dedi.