Amasya Valisi Mustafa Masatlı Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarlarının Unesco Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine alınması çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Toplantıda ayrıca Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanları ve çeşitli kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarından temsilciler yer aldı.
Toplantıda ilk olarak Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı bir konuşma yaparak sürece ilişkin görüşlerini paylaştı ve yapılan çalışmaların Amasya için hayırlı olmasını diledi. Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları söyledi: “Bugün 8500 yıllık tarihinde ev sahipliği yaptığı 14 medeniyet ile Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden olan Amasya’mız için önemli bir gün yaşıyoruz. Amasya, Selçuklu, Osmanlı ve son olarak da Türkiye Cumhuriyeti dönemine tanıklık eden ve bu medeniyetlerin eserlerini barındıran bir şehirdir. Bunlarla birlikte tarihe mal olmuş daha eski medeniyetlerin kültürel mirası da bizlere emanettir.
Küreselleşen dünyada ulaşım imkanlarının artmasına paralel olarak, mesafeler kısalmış, insanlar dünyayı gezmeye ve tanımaya başlamıştır. Turizm vasıtasıyla geçmiş medeniyetlerin mirasını keşfetmek, farklı kültürleri tanımak herkese heyecan vermektedir. Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine girebilmek bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Şuanda Ülkemizde bu listede yer alan 18 kültürel değer vardır. 19. Değerin Amasya olması için hepimiz üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.
Sahip olduğu kültürel değerlerin yanı sıra Coğrafya ilminin kurucusu ‘Strabon’, tıp ilmine getirdiği yeniliklerle çığır açan ‘Sabuncuoğlu Şerefeddin’, divan edebiyatımızın ilk kadın şairi ‘Mihri Hatun’ ve Hattatların Piri olarak kabul edilen ‘Şeyh Hamdullah’ gibi insan hazineleri de Amasya’da yetişmiştir.
Osmanlı Devletinin ikinci kurucusu kabul edilen Çelebi Mehmet, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet ve Doğunun Fatihi olarak namsalan Yavuz Sultan Selim gibi cihangirleri yetiştiren Amasya, Osmanlı Tahtına uğurladığı 7 padişah ile ‘Şehzadeler Şehri’ olarak anılmıştır. Milli Mücadele döneminde de önemli bir misyon üstlenen İlimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Amasya Genelgesi’ ile Anadolu’nun diriliş mücadelesini tüm dünyaya ilan ettiği şehir olmuştur.
Her bölgemizin kendine özgü sektörleri vardır. Amasya’da ise sanayi, tarım ve turizm ekseninde yoğunlaşan bir ekonomi söz konusudur. Bu sektörlerde 3 temel hedefimiz vardır. Bunlardan birincisi sanayi altyapımızı güçlendirerek Merzifon, Suluova ve Amasya ekseninde yoğunlaşan sanayimizi büyüterek, İlimizi üretim üssü haline getirmektir. İkincisi ise hayvancılık alanında büyük bir potansiyel taşıyan ve büyükbaş hayvancılıkta fiyat belirleme gücüne sahip bir konumda bulunan Amasya’yı ülkemizin önde gelen kırmızı et üretim merkezlerinden biri haline dönüştürmektir
Üçüncü ve belki de en önemli hedefimiz ise bugünkü toplantımızın gündemini oluşturan Harşena Kalesi ve Kral Kaya Mezarlarının Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine girebilmesi ve bu sayede Amasya’nın uluslararası arenada bilinirliği olan bir turizm merkezi haline gelmesidir.
Unesco hazırlık çalışmaları pandemi şartlarından dolayı biraz yavaş ilerliyor. Önümüzdeki süreçte çalışmalarımızı hızlandıracağız. Turizmde kültürün yanı sıra farklı alternatifleri de ön plana çıkararak, Amasya’ya gelen bir misafirimizi burada uzun süreler tutmak için, turizm destinasyonlarımızı çeşitlendirmeliyiz. Amasya için tarihi önem sahip bu sürece katkı sunan başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere, Belediye Başkanlığımıza ve ilgili kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Gelin hep birlikte tarihe tanıklık ederek, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine Amasya’mızın adını yazdıralım ve şehrimize yeni bir değer kazandıralım.
Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Emine Dönmez toplantıya video konferans yöntemi ile bağlanarak, Harşena Kalesi ve çevresinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Toplantıda son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Alanları Şubesinden Arkeolog Dr. Şehnaz Erarslan Alıcıgüzel ve Şehir Plancısı Dr. Zeynep Tuna Yüncü ‘Dünya Miras Sözleşmesi’ ve bu süreçte yapılması gereken çalışmalara ilişkin bir sunum yaptılar.