Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Amasya İl Özel İdaresi ile yürütülen 'Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi' kapsamında Nadas Alanlarında Yağlık Ayçiçeği Tohumu Destekleme Programı düzenledi.
Programa Amasya Valisi Mustafa MASATLI, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet HASDEMİR, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki ERARSLAN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdin ACAR,İl Genel Meclisi Üyesi Mesut ÜNAL Ak Parti İl Başkanı M.Akif KESMEKAYA,Daire Başkanı Ergin ÇİLALİ, İl Müdürü Hayrullah GÖKTEKİN protokol üyeleri ve üreticiler katıldı.
Törende konuşan İl Müdürü Hayrullah Göktekin;
"Dünyada meydana gelen küresel ısınmaya bağlı olarak ülkemizin de etkisi altına girdiği bir kuraklık dönemi içerisinde bulunmaktayız. Son yıllarda meydana gelen aşırı sıcaklar ve sonrasındaki ortalama yağışın çok altında kalan yağış miktarı ve yağış rejiminin değişmesi su kaynaklarının azalmasına sebep olmuştur. Su kaynaklarının giderek azalması, yetersiz ve düzensiz yağışlar sebebi ile bitkisel üretimde uygulanan münavebe sistemlerinde değişikliğe gidilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Yetersiz yağışlar ve sonrasında meydana gelen kuraklık etkisini azaltmak amaçlı olarak su tüketimi az olan ürünlerin yetiştiriciliğinin artırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Kuru tarım alanlarında münavebe sistemine nadas uygulamasının yapılma sebebi tamamen yetiştiriciliği yapılan ürünlerin su tüketimi ile alakalı olup, su tüketimi nispeten daha az olan ürünlerin münavebeye dâhil edilmesi ile nadas uygulanan alanların her yıl ürün üretilebilen alanlar haline getirilebilmesini hedeflemekteyiz.
Ülkemizde yağlık ayçiçeğinin, üretimde sürdürülebilirliğinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, ayçiçeği yetiştiriciliğinde önemli girdilerden birini oluşturan tohum maliyetinin Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi tarafından büyük bir kısmının karşılanması sureti ile İlimizde yağlık ayçiçeği ekim alanlarının artması sağlanmış olacaktır.
Bakanlığımızın ve İl Özel İdaresinin katkıları ile sağlanan hibe desteği ile alımı yapılarak ekimi yapılacak olan 2.301 ünite Ayçiçeği tohumu %75 Bakanlık-Özel İdare katkısı ve %25 çiftçi katkısı şeklinde bütçelendirilmiştir. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu proje ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır.
İlimizde 2020 yılında 147.518 da alanda ayçiçeği ekimi yapılmış olup toplamda 47.087 ton üretim gerçekleşmiştir.
2021 yılı için yapılan projeler sonrası sulu tarım, kuru tarım ve nadas alanlarında toplamda 55.000 da alanda ayçiçeği ekimi yaptırılmak sureti ile toplam ekim alanı 202.500 da alana yükseltilerek %37 verim artışı ile 64.800 ton üretim elde edilmiş olacaktır.
Projemizin toplam Bakanlık katkısı 1.352.000 TL, İl Özel İdare Katkısı 500.000 TL, Çiftçi katkısı 574.000 TL olmak üzere toplam maliyeti 2.426.000 TL olarak gerçekleşmiştir.
Bu vesile ile, başta Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ' ye, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Sayın Dr. Mehmet HASDEMİR'e hazırladığımız projelerimizin hayata geçirilmesinde verdikleri desteklerden ötürü ve tüm projelerimizde önümüzü açan, destekleyen, teşvik eden Sayın Valimize şükranlarımı arz eder, tüm üreticilerimize ve İlimize hayırlara vesile olmasını diler bol ve bereketli bir sezon dilerim." Diyerek çiftçilerimize iyi niyet temennilerinde bulundu.
Daha sonra söz alan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir;
"Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok ülkede gıdaya erişimde sorunlar yaşandığını belirterek Türkiye'nin alınan önlemler ve üretmeyi sürdüren Türk çiftçisinin sayesinde böyle durumla karşılaşmadığını söyledi.
Salgın tedbirleri nedeniyle birçok ülkenin tarım ürünleri ticaretine sınırlarını kapatıp ihracat yasağı getirdiğini hatırlatan Dr. Mehmet Hasdemir, "Tanklarıyla, tüfekleriyle, ürettiği teknolojik aletleriyle övünen ülkeler ne yazık ki market raflarını dolduramadılar. Marketleri boş kaldı. İnsanları gıdaya erişimde sorunlar yaşadı. Anadolu'nun bin yıllık tarihi içerisinde toprağı tohumla buluşturan, ekmeye, üretmeye devam eden Türk çiftçisinin sayesinde hamd olsun ülkemiz bu sorunları yaşamadı. Çiftçilerimiz tarladan, ahırdan, ağıldan uzaklaşmadı. Pandemide aldığımız tedbirler gereği evlerimizde kalmak durumunda olduğumuz günlerde çiftçilerimiz ekmeye devam etti. Bu konuda valiliklerimiz, il özel idarelerimiz gerekli desteği vererek çiftçilerimizin sahaya erişimini sağladılar" dedi.
Tarımsal hasılasını bir önceki yıla göre yüzde 20 artırarak 333 milyar liraya yükselten Türkiye'nin Avrupa'daki liderliğini devam ettirirken sadece kendine yeten değil dünyayı doyuran ülke olmayı da hedeflediğine değinen Hasdemir, aynı zamanda Türkiye'nin buğday unu ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında da dünya ikincisi konumunda olduğuna vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.
Son konuşmayı yapan Vali Mustafa MASATLI ise şunları kaydetti;
"Göreve geldiğimiz ilk günlerde Amasya ekonomisinin tarım, sanayi ve turizm ekseninde yoğunlaştığını görerek, bu sektörlerde öncelikli çalışmaları belirlemek adına Üst Kurullar oluşturduk. Tarım Üst Kurulumuzda yer alan Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz ve DSİ Şube Müdürlüğümüzün yaptığı ortak çalışmayla ilimizin tarım alanındaki öncelikli sorununun sulama olduğunu gördük. Tarımda söz sahibi ülkelere baktığımızda verimli bir tarımsal sulama ağına sahip oldukların görmekteyiz. Bizde sulama sorununa öncelik vererek ilk etapta, İl Özel İdaremizin sulama yatırımlarını 2021 yılında en az 4 kat arttırmayı hedefliyoruz. Bu yıl yapacağımız çalışmalarla en az 2500 hektarlık bir alanı suya kavuşturmayı planlıyoruz.
2020 yılı sonbaharından itibaren yağışların oldukça düşük seyretmesi sebebiyle, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bunun bilinciyle İlimizde kuraklığa karşı atacağımız adımları belirledik. Bu adımların bir tanesi de sulama ihtiyacı az olan ayçiçeği ekimini teşvik etmek ve desteklemektir.
Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri ve İl Özel İdaremizin katkılarıyla 'Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesini' hayata geçiriyoruz. Bugün dağıtımını yapacağımız Ayçiçek tohumları Hamamözü ilçemiz hariç Merkez ve 5 ilçemizde 55 bin dekarlık bir alanda ekilecek ve bu sayede ayçiçeği ekim alanlarımız %37 oranında artacaktır. Projenin toplam bedeli ise yaklaşık 2.4 milyon TL olup, bu rakamın 1 milyon 850 bin TL'si Bakanlığımız ve İl Özel İdaremiz tarafından karşılanmıştır. Mısır bitkisine göre daha az sulama gerektiren ayçiçeği Ülkemizin ihtiyaçları ve pazardaki hâkimiyeti göz önünde alındığında Amasya ekonomisine ve üreticisine önemli katkılar sağlayacaktır. Dağıtımını yapacağımız bu tohumların Amasya tarımına ve çiftçisine hayırlı olmasını diliyor, Amasya'mıza her alanda büyük yatırımlar yaparak, insanımızın yaşam standartlarını yükselten başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, hükümetimize, bu proje özelinde Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
Konuşmaların ardından proje kapsamında temin edilen 2301 ünite yağlık ayçiçeği tohumu hak sahibi üreticilere dağıtıldı.