Vali Mustafa Masatlı, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin Başkanlığında yapılan proje lansman toplantısına katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin Başkanlığında, Avrupa Birliği IPARD Programı kapsamında “15 İlin Hikayesi 81 İle Işık Tutacak” sloganıyla düzenlenen “Yerel Eylem Grupları Lansman Toplantısı gerçekleşti.
Video Konferans yoluyla yapılan toplantıda ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaynakçı, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, programa dahil olan illerin Valileri, İlçe Kaymakamları ile diğer paydaşlar katıldı.
Programda ilk olarak programın içeriği hakkında bilgiler verilirken daha sonra sırasıyla AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaynakçı birer konuşma yaptılar.
Toplantıda son konuşmayı yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise şunları kaydetti: “Türkiye son 19 yıldaki kalkınma vizyonuyla, tarımdan, sağlığa, ekonomiden teknolojiye kadar her alanda büyük başarılara imza atmıştır. Bu başarılarda tarım ve kırsaldaki kalkınma ilk sıralarda yer almaktadır. Zaten ekonomik kalkınmanın temelini de tarım ve kırsal kalkınma oluşturmaktadır.
Ülkelerin tarımsal üretimde kendi kendine yetebilmesi ve kalkınmanın genel anlamda sağlanabilmesi için kırsal alan hayati önem taşımaktadır. Bu bakımdan, kırsal kalkınma alanına yapılacak her türlü yatırım ülkelerin kalkınmasını hızlandıracaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu bilinçle kırsal kalkınma projelerine ayrı bir önem vermekte ve bizleri bu vizyonla çalışmaya teşvik etmektedir.
Biliyoruz ki kırsalın kalkınması, tarım ve gıda sektörünün kalkınması demektir. Tarım ve gıda sektörünün kalkınması da, ekonominin ve bağlı olarak da ülkenin kalkınması demektir. Dolayısıyla tarımın, gıdanın, suyun ve ormanın olduğu Bakanlığımızda ortak buluşma noktamızda kırsal kalkınma vardır.
Bakanlık olarak, kırsal kalkınmanın etkinliği ve sürdürülebilirliği için birçok milli program geliştirilmiştir. Başta IPARD olmak üzere uluslararası programlarla işbirliği içerisinde nice başarılı projelere imza attık. Ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25'inin kırsalda yaşadığını bilerek, kırsalda üretimi artıran, katma değer sağlayan ve istihdamı artırmayı hedefleyen çok sayıda desteği ve teşvik programını hayata geçirdik.
Bu kapsamda Genç Çiftçi, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller, ORKÖY ve IPARD hibeleri dâhil, bugüne kadar toplam 480 bin projeye, reel rakamlarla 27 Milyar Lira hibe desteği ödedik. Bu destekler sayesinde, kırsalda yaklaşık 50 Milyar Liralık yatırım yapıldı, 350 bin yeni istihdam oluşturuldu. Ekonomik yatırımların süresini 2025 yılına kadar uzattık. 1 Mart itibariyle modern sulama sistemlerine % 50 hibeli proje kabullerine başladık. IPARD kırsal kalkınma destekleri ve ORKÖY kredileri de devam ediyor. IPARD-II 10. Çağrı ilanımızın başvuru sürelerini hayvancılık yatırımında 2 Nisan'a, gıda işleme tedbirini ise 9 Nisan'a kadar uzattık. 2022'ye kadar damızlık manda, damızlık küçükbaş yatırımı, kaz ve hindi yetiştiriciliği, ipek böcekçiliği ve arıcılık yatırımlarına %50 ile %100 oranında hibe sağlayacağız. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller projesini de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.
Kırsal kalkınmaya önemli bir katkı sağlayan, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sayını 23'ten, 48'e çıkarmış bulunmaktayız. Kırsal kalkınmada, markalaşmaya ve coğrafi işaretli ürünlere de büyük önem veriyoruz. Son 19 yılda; Türkiye'de 688 ürünün coğrafi işareti tescil edildi. Şu anda da 701 ürünümüz tescil aşamasında bulunuyor.
Üretici ve tüketiciyi buluşturduğumuz Dijital Tarım Pazarında (DİTAP) yaklaşık 200 bin alıcı ve satıcı kayıtlıdır. Bu pazarda şuana kadar 170 Milyon TL'lik işlem hacmine ulaşılmıştır. DİTAP'ın dijitalleşen dünyanın geleceğinde Türkiye tarımını çok daha iyi noktalara getireceğini, daha büyük fırsatlar ve daha büyük pazarlar sağlayacağını düşünmekteyim.
Bakanlık bünyesinde kurulan Ulusal Kırsal Kalkınma Ağına da önem vermekteyiz. Bu yapı ile kırsal nüfusun kendi birikim ve kaynaklarının farkına varması ve bunları harekete geçirmesini hedeflenmektedir. Bu ağ ile küçük işletmeler ve çiftçiler için ortak başvuru modelleri geliştirilmesine yönelik projemizi hayata geçirdik.
Bunun yanında, yerel paydaşların kendi bölgelerinde kırsal alanlar için sürdürülebilir kalkınma stratejileri hazırlamaları ve uygulamalarını teşvik etmek amacıyla geliştirilen LEADER Yaklaşımına toplam 24 Milyon 400 Bin Avro bütçe ayrılmıştır. LEADER tedbiri kapsamında; üretim kapasitesini ve istihdamı artırmak, kırsal alanların yaşam kalitesini artırmak ve kırsal nüfusu kırsal alanda tutabilmeyi hedeflemekteyiz.
LEADER tedbiriyle, yerelin ihtiyaçlarının yerel yönetimler tarafından karşılanması ile tüm tarafların katılım sağlaması teşvik edilmektedir. Projenin ikinci aşama illerinden Balıkesir, Burdur, Bursa, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karaman, Kütahya, Mardin, Muş, Uşak ve Yozgat'tan oluşan 15 ilimizde “Yeni Yerel Eyleme Gruplarına yönelik farkındalık oluşturma, kapasite geliştirme ve Yerel Kalkınma Stratejilerinin hazırlanması amacıyla, uzmanlarımız saha çalışmalarını yerel temsilcilerle beraber sürdürmektedir.
Daha önce Amasya, Ankara, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Kastamonu, Manisa, Ordu, Samsun ve Şanlıurfa’nın yer aldığı 12 ilimizde olduğu gibi;15 ilimizde de yeni Yerel Eylem Gruplarını kurmayı, Yerel Kalkınma Stratejilerini hazırlatmayı, kadınlarımızı ve gençlerimizi kırsal alanda daha etkin hale getirmeyi ve yerel kalkınmada rol almalarını sağlayarak girişimcilik ruhunu ve kırsaldaki dinamikleri sürdürülebilir üretime yönlendirmeyi sağlıyor ve hedefliyoruz.
LEADER tedbirinin içinde bulunulan pandemi koşullarında Türkiye'nin kalkınmasına ve gelişmesine destek vereceğini, kırsalın harekete geçmesiyle ortak çalışma ile birlikte proje üreterek önemli katma değer sağlayacağına da inanıyorum.”
Bakanın konuşmasının ardından konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Mustafa Masatlı ise, Sayın Cumhurbaşkanımızın Ülkemizin kalkınması için, kırsal kalkına projelerine ayrı bir önem verdiğini ifade ederek, bu projelerden biri olan ve Avrupa Birliğinin desteğiyle hayata geçirilen IPARD programı kapsamında yeni bir vizyonla oluşturulan proje içerisinde Amasya’nın da yer almasının İlimiz adına büyük önem arz ettiği belirtti.
Vali Masatlı ayrıca ‘15 İlin Hikayesi 81 İle Işık Tutacak’ sloganıyla lansmanı yapılan destek programının diğer illerimize de örnek teşkil edeceğini belirterek, böylesi önemli bir programa Amasya’yı dahil eden başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanına ve bağlı birimlerine teşekkür etti.