Niksar'da kurulması planlanan altın madenine karşı imza kampanyası başlatıldı.

 

Niksar'da zehirli kimyasallarla maden aramasına karşı kurulan “Niksar Doğa ve Çevre Platformu” tarafından düzenlenen “Niksar çöl olmasın” imza kampanyası düzenlendi.

 

İlçenin farklı noktalarına yerleştirilen stantlarda vatandaşlar imzalarını attılar, Niksar'da maden aranmasına karşı olduklarını dile getirdiler.

 

Cumhuriyet Caddesi Şehitler Saat Kulesi mevkiinde düzenlenen imza kampanyasına destek vermek için Niksar'a gelen Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Niksar'ın üstünün altından daha değerli olduğunu belirterek; “Yüreğinde doğduğu toprakları kendisinden sonraki nesillere doğasını çevresini tahrip etmeden bırakma noktasında Niksar ilçemizin şirin Budaklı, Bayraktepe, Teknelan bölgesinden Tokat merkez Avlunlara kadar uzanan yaklaşık olarak 38 Bin 228 dönüm alanda o kıymetli Niksar Ovasının mümbit ürünlerini ve geleceğini de tehdit eden Eczacıbaşı Şirketinin bu halkın rızası olmadan altın arayışı ile Anayasadan ve yasalardan kaynaklanan demokratik hakkımızı imza toplayacağım diyen insanlara katkı ve destek olmak için buradayız. Hepinize bu destekleriniz için teşekkür ederim. Bu köylerin önce arazilerindeki dönümleri sınırlı, ikincisi içmeye suları da yok. Yani orada bir gram altın çıkarmak için 4 Bin litre suya ihtiyaç olduğunu düşündüğümüzde, Niksar Ovasında ve eteklerinde olan bütün köylerin içme suları yukarıda saniyede 100 litre su çekecek dev pompalarla bu tabandaki bu güzel ovanın dengesi bozulacak su kaynakları ve taban suyu mutlak düşecek, Konya ovası ve İç Anadolu da yaşadığımız kuraklığın vahim bir boyutunu Türkiye'nin kıymetli ovalarından olan Niksar Ovasında kirlenmelere ürün kaybına, çölleşme de devamında olacaktır. Sadece bu Niksar'ın Erbaa ovasının derdi değil, hepinizin bildiği gibi devamında Çarşamba ve Terme ovalarına can veren Yeşilırmak'ın en büyük kolu Kelkit buradan beslenerek gitmekte. Bu anlamda farklı ovaları da tehdit edecek bir komplo ile bu topraklar karşı karşıyadır. Temel sloganımız şu “Bizim toprağımızın üstü altından daha değerlidir” diyoruz. Biz bu yaşam alanlarını korumak ve geçmişteki tarihi kalıntılara da sahip çıkmak için bu imza kampanasına destek veriyoruz olayı da Türk adaletine taşıyarak bu konunun yakından takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyorum. Bu imza kampanyası döneminde bu kentin seçilmiş kent konseyi başkan ve üyelerine, onlara destek veren sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve Balkan Türkleri Derneğimize duyarlıkları için teşekkür ediyoruz. Eryaba'da heyelanlı bir bölge olduğu için devletin yaptığı afet konutları var. Yani bu Niksar Ovasını oradaki milyonlarca hafriyatın yeni ovaya doğru dağlar yapılması, siyanür havuzları ve beraberindeki bu hareket, Türkiye'de 1939 – 1941'den sonra önemli bir deprem yaşamayan bölgemize yani Kuzey Anadolu Fay Hattında önemli kırılmalara ve beraberinde birtakım hepimizi üzecek deprem yönelik faaliyetleri de tetikleyeceğini bilim insanları söylemekteler. O noktada hepinizin bu duyarlı davranışı verdiği mücadele önemlidir. Bizim için buralar önemli ve buraları korumaya devam edeceğiz. Yasal mücadelemiz demokratik olarak Anayasal ve yasalar bize ne hakkı veriyorsa, inanıyorum tüm Niksarlılar ve ülkemizin değerini bilen herkes de buraya katkı ve destek verecektir” diye konuştu.

  Kelkit Vadisi Çöl Olmasın Madene karşı “hayır” İmza kampanyasına ayrıca CHP İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, İYİ Parti Niksar İlçe Başkanı Abdullah Lüleci ve yönetim kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Zafer Başar ve yönetim kurulu üyeleri, İYİ Parti Tokat Merkez İlçe Başkanı, Turhal İlçe Başkanı, Zile İlçe Başkanı ile CHP Merkez İlçe Başkanı Zile, Erbaa, Almus, Reşadiye, Pazar, Artova, Sulusaray, Yeşilyurt, Başçiftlik ilçe başkanları ve Kınık Belediye Başkanı, Güven Arslan, Yazıcık Belediye Başkanı Tuncer Uzunoğlu, İl Genel Meclis Üyesi Kamil Yıldırım ve çok sayıda vatandaş katıldı.