DİSK: Masal değil çözüm istiyoruz
Gelirde ve vergide adalet olması gerektiğinin altını çizen DİSK Karadeniz Bölge Temsilcisi
DİSK/Genel-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Mutlu Karabacak, “Ülkeyi yönetenler büyüme rekorlarından, şahlanan Türkiye’den bahsediyor. Bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor. Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz” dedi.
‘TÜİK azaldı, İŞKUR arttı diyor’
Açıklanan işsizlik rakamlarına değinen Başkan Mutlu Karabacak, “Devletin bir kurumu TÜİK “işsizlik azaldı” derken, diğer kurumu İŞKUR “işsizlik arttı” diyor. Tüm istatistik oyunlarına rağmen işsiz sayısı 8 milyona yaklaştı. İşsizlik rakamlarla gizlenemiyor. Biz işsizliğin arttığını artık hemen her evde olan işsizlerden, özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz. Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle uykularımız kaçıyor. Her sabah paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğü, yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Televizyonları, gazeteleri, istatistik kurumları ne derse desin gerçeği biz yaşıyoruz.
Ülkenin dört bir yanında “iş bulamıyoruz”, “barınamıyoruz”, “geçinemiyoruz” çığlıkları yükseliyor.
Ülkeyi yönetenler bol bol laf üretiyor ama “geçinemiyoruz” diyen milyonların sorunlarına çare üretmiyorlar. Pandemide tüm dünyada devletler yurttaşlarına sosyal destekler verirken Türkiye milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri oldu” diye konuştu.
‘Ekonomik kara kışın eşiğindeyiz’
‘Şimdi ise zam yağmuru altında ekonomik bir kara kışın eşiğindeyiz’ diyen Mutlu Karabacak, “Ülkeyi yönetenler yine sorunları yok sayıyor, derdim var diyeni baskıyla susturmaya çalışıyor. Bu yol, yol değil. Bu yol kışımızı kara kışa çeviriyor. İşçiler patronlarından daha yüksek oranda vergi öderken, şirketlerin vergileri bir gecede bir kararname ile sıfırlanıyor. İŞKUR ve SGK kaynaklarından patronlara bol keseden kaynak aktarılırken, halkın geçimi için en ufak bir sosyal politika önlemi gündeme gelmiyor. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının büyük bölümü patronlara aktarılıyor. İşsizliğe çare bulunmazken, bir avuç ayrıcalıklı 3’er 4’er maaş alıyor, siyasi kadrolara işe gitmeden maaş bağlanıyor. Döviz kurlarındaki artış durmak bilmiyor. Türk Lirası değer kaybettikçe emeğimiz, doğal kaynaklarımız, kentlerimiz değersizleşiyor. “Gel yatırımcı gel, en ucuz emek burada, köle emeği burada, sendika yok, grev yok, hak-hukuk yok” diyorlar. “Kelepir emek, kelepir memleket” politikasıyla bu ülkeyi bu halkı pazarlıyorlar. “2002 yılında bu yana kişi başına gelir 12 kat arttı” diye övünüyorlar ama bu sürede ücretlerin sadece 6-7 kat arttığını söylemiyorlar. “Asgari ücreti enflasyona ezdirmedik” diyorlar ama büyümeden pay alamadığımızı gizliyorlar. “Avrupa bizi kıskanıyor” diyorlar ama Türkiye asgari ücretin Avrupa’da en düşük ikinci asgari ücret. “Asgari ücreti gündem olmaktan çıkaracağız” diyorlar ama Türkiye’de çalışanların yarısından fazlasının asgari ücrete mahkûm hale getirildiğini söylemiyorlar. Sendikalaşmanın önüne engeller çıkararak, grevleri yasaklayarak, toplu iş sözleşmeli işçi sayısını azaltarak asgari ücreti ortalama ücret haline getirdiler. İşçi sınıfını asgari ücrete mahkûm ettiler. Şimdi de açlık sınırının bile altına düşen asgari ücret ile övünmeye kalkıyorlar. İşçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın çok büyük bir çoğunluğu adına bir kez daha sesleniyoruz. Bu masalları dinlemek değil geçim sorunumuza çözüm istiyoruz. TBMM’de 2022 yılı bütçesi için çalışmalar başladı. Asgari ücret ise Aralık’ta belirlenecek. Bütçe ve asgari ücret belirlenirken sosyal devlet gibi davranarak bu ülke bu halk nefes alabilir. 2022 kara kışına karşı halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler alınmalıdır. Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Acil alınması gereken önlemler
Konuşmasının bir bölümünde hükümete seslenen Karabacak, acil olarak alınması gereken önlemleri sıraladı. Karabacak, “Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın. Evet, kimsenin bize bahşedeceği bir kurtuluş yok. Geçinmek için, insanca yaşamak için, insanca çalışmak için omuz omuza mücadele edeceğiz. Mücadelemizi ve örgütümüzü iş yeri iş yeri, sokak sokak, meydan meydan büyüteceğiz” dedi.