CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunduğu yazıda Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yaşanan ve tüm bölgeyi etkileyen bu büyük felaketin bitki örtüsüne, canlı varlıklara ve insan verdiği zararın araştırılması ve gerekli önlemlerin alınarak, sorumluların cezalandırılması ilgili maden şirketlerine yönelik denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.
İŞTE TBMM’YE SUNULAN O YAZI
Giresun ilimizin Şebinkarahisar ilçesinin Yedikardeş köyünde faaliyet gösteren Yıldızlar Holding’e ait kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzunun patlaması sonucunda içerisinde ağır metal ve siyanürün bulunduğu milyonlarca litre siyanürlü ve çamurlu su Kelkit vadisine akmıştır. Kılıçkaya Barajı’na akan zehirli sular, Kelkit Çayı’nın devamında Çamlıca Barajı’na da ulaşmaktadır. Kelkit Çayı devamında Suat Uğurlu Barajı’na ve oradan da Çarşamba Ovası’na uzanan bu kirliliğin, ayrıca Suşehri, Koyulhisar, Akıncılar, Reşadiye, Niksar, Erbaa, Taşova ve Çarşamba ilçelerimizi de tehdit ettiği nazara alındığında yaşanan felaketin ülkemizin son yıllarda karşı karşıya kaldığı en büyük çevre felaketlerinden biri olduğu açıktır. Yaşanan felaket bölgemizde insan sağlığını ve doğal kaynakları tehdit eden önemli bir tahribat ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla Kelkit Vadisi’nin tescillenmiş doğal varlıkları, akarsu kaynakları, tarım arazileri ve hayvancılık potansiyeli büyük risk altındadır. Bu felaketin tarım arazilerine, endemik bitki yapısına, su kaynaklarına, tatlı su yetiştiriciliğine ve insan sağlığına etkilerinin araştırılarak, ortaya çıkan tespitler doğrultusunda insan sağlığını ve doğal varlığımızı korumaya yönelik acil tedbirlerin alınması ve bu felakette sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin ve şirket yetkililerinin tespit edilerek yargılanması ve başta Tokat ili olmak üzere, felaketten etkilenen bölgelerin “acil afet bölgesi” ilan edilmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda bölgedeki tüm madencilik faaliyetlerinin denetlenmesi ve kontrol altına alınması ve bölgedeki tahribatın boyutlarının acilen tespit edilerek, ivedi önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98. Maddesi ile TBMM İçtüzüğü ’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.”
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, TBMM Başkanlığı'na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanması talebiyle Giresun'daki atık maden olayıyla ilgili 11 soruluk bir önerge gönderdi.
Soru önergesinde şu maddeler yer aldı:
1- Giresun Şebinkarahisar Yedikardeş Köyü yakınında yaşanan flotasyon tesislerindeki havuzların patlamasından etkilenen bölgeler bakanlığınızca tespit edilmiş midir?
2- Atık havuzunun patlamasıyla, Kelkit çayından tüm Kelkit vadisine yayılan atık suların içeriğine dair inceleme yapılmış mıdır? Bölgede ortaya çıkan zararlara ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? İnceleme raporlarını paylaşmayı düşünüyor musunuz?
3- Zehirli atıkların suya karışmasıyla zarar gören canlı varlıkları hangileridir?
4- Atıkların suya karışmasıyla bölgede zarar gören tarım arazileri hangileridir?
5-Felaketten etkilenen bölgeler “afet bölgesi” ilan edilecek midir?
6-Felaketten etkilenen bölgelerde sağlık taraması yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
7- Bölgenin doğal varlıklarının ve bölge halkının zararının en aza indirgenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
8- Nesko Madencilik şirket yetkilileri ve denetlemeyi yapmayan kamu görevlileri hakkında hukuki işlem başlatılmış mıdır? Sorumlulara cezai işlem uygulanacak mıdır?
9- Kelkit vadisinden geçen atık sular Tokat ilinde hangi bölgeleri etkilemiştir?
10- Tokat’ın su kaynaklarında kimyasal inceleme yapılarak ortaya çıkan zarar tespit edilecek midir?
11- Bu felaketin Tokat ilinde oluşturacağı tahribata dair tedbirleriniz nelerdir?