Çiftçinin üretimdeki girdi maliyetlerinin yarısının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen Öksüz , " 2021 yılı itibariyle mazot, gübre, tohum, ilaç ve yem fiyatlarındaki aşırı yükselişte bölgemizde ekim yapılan ürünlerde gübre kullanımı azalmıştır. Hatta hiç gübre kullanmadan buğday ve arpa ekimi yapıldı. Yapılan gübre mazot destekleri çok yetersiz kalmıştır.
Amasya İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vekili Sn. Adnan Öksüz yapılan basın açıklamasında ;
" Değerli Basın Mensupları, kıymetli oda başkanlarım hepiniz hoş geldiniz.
2021 yılının Eylül ayından itibaren gübre fiyatlarındaki aşırı yükseliş beraberinde gübre kullanımında azalmayı getirdi. Artan gübre fiyatları dikkate alındığında, 2021 yılında hububatta dekara 20 lira, diğer ürünlerde dekara 8 lira olan destek çok yetersiz kaldı. Gübre desteğinin bazı ürünlerde gübre maliyetini karşılama oranı yüzde 1’lere kadar düştü. Gübre desteği de anlamını yitirdi.
Yetersiz gübreleme veya hiç gübre verilmemesi bitki gelişmesini olumsuz yönde etkileyerek sap ve dane veriminin büyük ölçüde düşmesine sebep verecektir. İlk yıl gübrelemenin yeterli durumda olmaması ve 2. Yıl içinde benzer gübreleme eksikliği elde edilecek verimde aritmetik ortalamanın üzerinde düşüşlere sebep olacaktır.
Kur artışından dolayı oluşan yükseliş, üreticilerimizin gübre kullanmadan ekim yapmalarına neden olmaktadır. Bu durumun yarattığı verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalmasına bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarından tüketicilerimiz etkilenmektedir.
Önemli bir tarımsal girdi olan gübrede, Aralık ayı itibariyle son 1 yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 437, üre gübresi yüzde 403, amonyum nitrat gübresi yüzde 371, DAP gübresi yüzde 294 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261 oranında arttı. Gübre kullanımının sürdürülebilir olması için gübre fiyatlarının makul seviyelerde tutulması gerekiyor. 2022 yılında yetersiz gübre kullanımının ülkemize faturası ağır olur. Dövizdeki artış nedeniyle bazı tarım ilaçları fiyatlarında da yüzde 70’e varan oranlarda artışlar yaşandı. Geçen yıla göre süt yemi yüzde 97,1, besi yemi yüzde 96,5 oranında arttı. Aralık ayının 20’sinden sonra döviz kurunda görülen düşüşlere bağlı olarak pek çok gıda ürününde ve tarımsal girdi fiyatlarında beklenilen düşüş yaşanmadı. Bu durumda gübre fiyatlarında da kayda değer oranlarda indirim olmadı.
50 Kg’lık gübre çuvalları fiyatlarına bakıldığında;
2020 yılı sonu itibariyle; Dap gübresi:200 TL, 20-20 gübre:110 TL, 15-15-15 gübre:125 TL, Üre gübresi :180 TL , 26 lık gübre:80 TL iken ;
2021 yılı sonu itibariyle; Dap gübresi:590 TL, 20-20 gübre:400 TL, 15-15-15 gübre:425 TL, Üre gübresi:650 TL, 26 lık gübre:475 TL olmuştur.
2022 yılı Ocak ayı itibari ile ; Dap gübresi:590 TL, 20-20 gübre:410 TL, 15-15-15 gübre:420 TL, Üre gübresi:615 TL, 26 lık gübre: 380 TL civarında seyretmektedir.
Amasya İl ve İlçelerinde Çks’li yaklaşık 282 bin dönümde ortalama 1 ton buğday verdiğinde ortalama 282 bin ton buğday elde edilecektir. Bu yıl 282 bin dönüm buğday % 70 gübresiz ekildi. Bu durumda rekoltenin en kötü veya en iyimser hesaba göre % 50 rekolte düşüklüğü yaşanması aşikardır. Buda 140 bin ton buğday kaybı demektir, hadi üreticiyi boş verelim bu devlet yol, su, gölet, kapalı sistem , toplulaştırma gibi büyük yatırımlar yapmaktadır. Bunları bir bütün olarak hesapladığınızda gübresiz ekilen buğday ve arpa bu projeyi eksik kılacağından maksadın hasıl olmadığı aksine ülkeye, ülke çiftçisine dönüşü mümkün olmayan hasarlar vermektedir. Bunu şuna benzetebiliriz pisti olmayan hava alanı, el freni olmayan araba, makinesiz fabrika, kömürsüz ocağa benzer. Bu bağlamda geçmişte olduğu gibi gübrelemeye veya gübreye % 100 süspanse uygulanmalı hadi çiftçi olmasın bu ülkeyi kim doyuracak, kim besleyecek konuya böyle bakmalıyız.
Çiftçilerimiz, kuraklık, enflasyon, pandemi gibi önemli problemlere rağmen üretime devam etmek adına çaba sarf etmektedir. Ülkenin gıda ihtiyacını bir an olsun durmadan, dinlenmeden, her şeye rağmen karşılamak için var gücü ile çalışmaktadır. Bu tüm tüketiciler ve ülke ekonomisi için büyük bir nimettir. Çiftçilerimiz, çalışıyor, üretiyor ama emeklerinin ve giderlerinin karşılığını alamamaktadır. Çözülmesi gereken sorunlarımız vardır. Bu sorunlar adına çalışmalar yapılıp yeterli destek verilirse çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2022 yılı üretiminde yeterli verimi sağlamış oluruz.
Gübre kullanımının azaltılmasının, önümüzdeki sezon ciddi rekolte kayıplarına neden olması beklenmektedir. Gübre kullanımının azalması gıda güvenliğini de tehdit etmektedir. Bu durumu seyredemeyiz, görmezden gelemeyiz. Acil olarak çiftçilerimizin tarlasını satmasını önleyecek, üretimde kalmasını sağlayacak tedbirleri almalıyız. Taşıma suyla değirmen dönmez. İthalatla ülkeyi doyurma imkânı yoktur. Çok üzülürüz. Son pişmanlık fayda etmez.
Bu vesile ile Ülkemizi idare edenlerin, Devleti yöneten organların , kanaat önderleri ve Ülke tarımında yetkili olan tüm mercilerin bu konuya hassasiyet göstermesini çiftçilerimiz adına rica ediyoruz. Devletimizin bu konu ile ilgili çalışma yapacağına inancım tamdır.
Değerli basın mensupları kıymetli zamanınızı ayırarak, katıldığınız ve bizleri dinlediğiniz için teşekkür ederiz. ” dedi.
Yapılan basın açıklamasında, Suluova Ziraat Odası Başkanı Sn. Adnan Öksüz, Amasya Ziraat Odası Başkan Vekili Sn. Niyazı Akpınar, Merzifon Ziraat Odası Başkanı Sn. Erkan Aktaş, Gümüşhacıköy Ziraat Odası Başkanı Sn. Mehmet Canıbek, Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen katıldı.