Tarımsal ve ekonomik faaliyetleri ile adından sıkça söz ettiren Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, ülkemizde pek yaygın olmayan ancak rengi ile dikkat çeken "mor patates" üretimi için çalışmalara başladı.
Okuldan çok tarımsal üretim merkezi özelliğinde olan Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen, normal patatese göre 10 kat daha dazla besin değeri içeren mor patates üretmek için kolları sıvadı.
Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Amasya'da daha önce denenmemiş mor patates üretimine talip, Amasya'nın adeta "tarımsal araştırmalar ve deneme merkezi" olan Gökhöyük Lisesi idarecileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. "Tarımda Yeni Ürünler Ve Yenilikçi Yaklaşımlar" konulu toplantıya, mor patates yetiştiriciliğini denemiş ve başarmış, Eskişehir Kadıneli Kooperatifi üyeleri de katıldı.
Amasya İL Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan toplantı Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ Başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin ve Eskişehir Kadıneli Kooperatifi Başkanı, Amasya İl Milli Eğitim Şube Müdürleri, Ar-ge Birimi, Meslek Lisesi Okul İdaresi ve teknik öğretmenleri de katıldı. Toplanıtda mor patates yetiştiriciliği ve özgün tarım ürünü yetiştiriciliği üzerine fikir alışverişleri yapıldı.
Toplantıda Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Müdürü ve öğretmenleri yürütmeye hazırlandıkları proje hakkında bilgi aldı. Daha önce mor patates yetiştirmeyi denemiş ve başarmış Eskişehir Kadıneli Kooperatif Başkanı Hayriye Kuşçu, Eskişehir'de ürettikleri mor patates hakkında katılımcıları bilgilendirerek tanıtım gerçekleştirdi. Tanıtımın ardından Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eskişehir Kadıneli Kooperatifi ortak proje üretme kararı aldı. İlk etapta Türkiye'nin en verimli arazilerinden olan Geldingen Ovası'na kurulu Şehit Cemalettin Gök Meslek Lisesi arazisinin 1 dönümlük alanında mor patates üretimi yapılması kararlaştırıldı.
Deneme ekimi yapıldıktan sonraki yıl projenin kapsamının büyütülmesine karar verildi. Farklı ve daha önce denenmemiş bir ürün olan mor patatesi birçok kadın üyesiyle üretmeyi ve satmayı başaran Hayriye Kuşçu Amasya'nın verimli topraklarında yetiştirilen tarım ürünlerine dikkat çekmek amacıyla Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışma yapma kararını aldığını ifade etti. Bu yıl Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileriyle Amasya'da ilk kez mor patates üretmeyi ve pazarlamayı planlıyor.
Mor Patates Nedir?
Mor patates; antioksidan, antisiyenin ve hyarulonik asit açısından çok zengin antosiyanin de içeren bir gıda. Hyarulonik asit cildin nemli kalmasını dolayısıyla hücrelerin genç kalmasını sağlayan bir besin. Hyarulonik asitten krem yapılabiliyor. Patates olmasına rağmen mor patateste karbonhidrat oranı çok düşük seviyede. Şeker hastaları güvenle yiyebiliyor. Hatta bu patatesle zayıflayabiliyor. Aynı zamanda Diyetisyenlik yapan Kooperatif Başkanı Hayriye Kuşçu şeker hastalığı olan ve zayıflamak için kendisine başvuran hastalarını mor patatesle zayıflattığını ifade etti.
Mor patates çok sağlıklı bir ürün. Kanser ilaç tedavisinde kullanılan etken maddeye de sahip.
Eskişehir Kadıneli Kooperatifi ile Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürüteceği üretim çalışmasıyla mor patates yetiştirmeyi ve dikkat çekici bu tarım ürünü sayesinde Karadeniz Bölgesinin hatta Türkiye'nin en verimli arazilerine sahip Mesleki Teknik Anadolu Lisesini önce Türkiye'ye sonra yurtdışına tanıtmayı amaçlıyor. Amasya'da yetişen tarım ürünlerini dünya'ya pazarlamayı hedefliyor.