Fatsa’da siyanür kullanan altın madeninin atıklarının yağmur sularıyla taştığı görüntüler ve 22 Mart Dünya Su Günü sebebiyle bir açıklama
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, altın madenciliğin durdurulmasını isteyerek Fatsa’nın içme suyu kaynağı Elekçi Irmağının kaybedebileceğini söyledi.
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Odabaş, Fatsa’da siyanür kullanan altın madenin atıklarının taştığının görüntüsünün ortayı çıkması üzerine bir basın açıklaması yaptı. Odabaş açıklamada şu bilgilere yer verdi:
“Birleşmiş Milletler üyeleri içilebilir durumda olan su kaynaklarının korunması amacıyla 22 Mart 1993 tarihinde kabul edilen karara göre 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan etmiştir. Yeryüzündeki suyun yüzde 97'si tuzlu su ve sadece yüzde 3'ü tatlı sudur. Tatlı sular yaklaşık yüzde 69-70 oranında kutuplarda ve buzullarda donmuş halde bulunmaktadır.
Tüm Dünya da suyun yalnızca yüzde 1’lik kısmından daha azı içilebilir temiz sudur Türkiye de Kullanılabilir yüzey suyu 98 milyar metreküp yeraltı suyu olarak çekilen su miktarı 14 milyar metreküp toplam kullanılabilir su (net) 112 milyar metreküp yani kişi başına 1500 metreküp su ile su stresi yaşayan bir ülke konumunda bulunmaktadır.
Ordu ilinde ise yüzey suyu potansiyeli 3046 (milyon metreküp /yıl) yer altı suyu potansiyeli 64 (milyon metreküp /yıl) olarak değerlendirilmektedir. Karadeniz ve Ordu ilinde yeraltı su kaynakları sınırlı alanlarda nehir ve dere havzalarında bulunmaktadır. Genel olarak ilimizde yağışlar yüzeysel olarak akış göstermektedir. Bu nedenle temiz yeraltı sularımız sınırlıdır. İçilebilir temiz su kaynakları için en büyük kaynaklarımız yağmur suları ve bu suları süzme ve temizleme görevi gören ormanlarımızdır. İklim değişikliği ve kaybedilen orman örtüsü nedeniyle içilebilir temiz su kaynaklarımız üzerindeki stres gün geçtikçe artmaktadır.
Fatsa özelinde yüz yüze kaldığımız altın madenciliği felaketi ve ağır metal kirliliği artık gizlenemeyecek boyutta ayyuka çıkmıştır. Fatsa ve çevresinin en büyük yüzey suyu kaynaklarından olan Elekçi Irmağı temiz su kaynağı olarak kaybedilme tehdidi ile karşı karşıyadır. Gün geçtikçe ortaya çıkan görüntülerde, yapılan analizlerde ve laboratuvar sonuçlarında bölge de altın madenciliğinin ne tür bir tehdit olduğu daha ayrıntılı olarak ortaya çıkmaktadır.
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği olarak Dünya su günü dolayısıyla aşağıdaki hususları tekrar hatırlatmak isteriz, Ordu ve yöresi özellikle IV. Grup madencilik faaliyetleri ile su kaynakları üzerinde ağır bir tehdit altındadır. TEMA Vakfı Ordu İli madencilik raporuna göre,; zengin canlı tür çeşitliliği, su varlığı, doğası, tarım alanlarıyla öne çıkan ve Türkiye fındık ihracatının merkezi olan Ordu ilinin yüzde 74’ü madenlere ruhsatlıdır. Ordu ilinde 202.000 hektar orman alanın yüzde 65i maden ruhsatlıdır. Bu ormanlar birçok köyün içme sularını aldığı doğal arıtım görevi gören ormanlardır.
Ordu da 252.000 hektar tarım arazisi vardır ve iklim değişikliği ve kuraklık gibi birçok nedenden dolayı fındık üretimimiz stres altındadır. Önümüzdeki on yıllarda sahile yakın yerlerde iklim değişikliği nedeniyle fındık tarımında sulama ihtiyacı doğacağı açıktır. Madencilik, HES gibi su kaynakları üzerinde stres oluşturan, özellikle ağır metal kirliliğine ve orman örtüsüne tehdit oluşturan altın madenciliği gibi tarım ve su düşmanı projelerden bir an önce vaz geçilmelidir.
Artan nüfus, gün geçtikçe etkisi artan iklim değişikliğinin etkileri de düşünüldüğünde ülkenin en önemli yağış bölgesi olan Karadeniz deki altın madenciliği ruhsatları bir an önce iptal edilmelidir. Unutulmamalıdır ki ağır metal kirliliği temizlenmesi en zor ve maliyetli olan ve insan sağlığını tehdit eden bir kirlilik türüdür. Bu nedenlerle kamuoyunu saydığımız konularda sesini yükseltmeye mücadeleye katkı vermeye ve her yerde bu sorunları dillendirmeye davet ediyoruz.