Suluova Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda düzenlenen etkinliğe; Amasya Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Halil Apaydın, Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Aytuğ Mermer Üzümlü, Genel Sekreter Duran Çuhadar, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Fatih Çankaya, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Suluova Cumhuriyet Başsavcısı V. Mustafa Akbaş, İlçe Emniyet Müdür V. Engin Erkul, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Ramazan Alagül, Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin il, ilçe protokolü, öğretim elamanları, tarım sektörünün temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Programın açılışında Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin, Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Aslan Say, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam birer konuşma yaptılar.
Açılış konuşmasında Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, “Amasya üniversitesi ve DOKAP’ın birlikte yürüttüğü projenin bir ayağı olan lavanta çalıştayına hoşgeldiniz. Ülkemizde potansiyelin değerlendirilmesi ve kıymetlendirilmesi açısından baktığımız zaman yeni ürünlerin çeşidi bu potansiyelin maksimum dereceye dönük olarak kendisinden faydalanılması konusunda yeni ürünlere yeni çalışmalara ihtiyacın olduğu bir gerçektir.
Ülkemizin 1/3’inde en iyi ekonomik faaliyet olarak tarım yapabiliriz. Amasya’nın Suluova, Merzifon gibi çok geniş ovası, güneyindeki Geldingen ovası, doğusundaki diğer ovaları da düşündüğümüzde tarımsal potansiyelinin çok yüksek olduğu bir il olduğunu görmekteyiz. Hatta kıyıda, deniz kıyısında sınırları bulunmayan iller açısından değerlendirdiğimiz zaman, rakımı en düşük olan tarım arazilerinin bu ilde olduğunu söyleyebiliriz. O nedenle burada potansiyelin yüksekliği tartışılmazdır. Bunun için yeni ürünler geliştirme noktasında Rektörlüğe ilk başladığımız zaman Valimizin de katıldığı ilk lavanta toplantısını birlikte yaptık.
Sağ olsun DOKAP idaresi de yaptığımız projeyi olumlu değerlendirdi, bunun uygulanabilirliği konusunda bize yardımcı oldu ve bizde bu konudaki adımlarımızı attık. Benden önce konuşan arkadaşlarımızın ifade ettiği gibi lavantanın sadece üretilmesi değil, lavantaya katma değer kazandırılarak piyasaya sürülmesi de önemli konulardan birisidir. Buna dönük olarak yaptığımız projeler arasında ayrıştırmanın da yapılabileceği tesisi yine DOKAP’ın destekleriyle Suluova Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurduk.
Bu anlamda sadece bizim kendimizin yetiştirdiği lavantaların değerlendirilmesi değil vatandaşlarımızın da ürettikleri lavanta yağının ayrıştırılması konusun da onlara da destek vereceğimizi buradan duyurmak isteriz. Ekonomik olarak varlıklarımızın daha iyi değerlendirilmesi konusunda yaptığımız bu projenin hayırlara vesile olmasını diliyor, desteklerinden dolayı da DOKAP idaresine ve emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyorum” dedi.
"Suluova Koşullarında Yetiştirilebilen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden Endüstriyel Yağ Üretimi Projesi" kapsamında düzenlenen Çalıştayın katılımcısı akademisyenler, Tıbbi ve aromatik bitkilerin çok değişik alanlarda ve sanayi kollarında tüketimine paralel olarak bu bitkilerin dünya ticaretindeki hacminin her geçen gün arttığına dikkat çektiler. Bu bitkilerden bir olan lavantanın ise; Ballıbabagiller (Lamiaceae), familyasından oldukça yüksek ekonomik değerinin olduğunu vurguladılar.
Çalıştay, katılım belgesinin verilmesi, Lavanta Yağı Çıkartma Ünitesi ve Suluova Yüksekokulu Uygulama ve Araştırma Sahası (Yedikır) ziyareti ile sona erdi.