Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya genelinin güvenliği, asayişi ve genel durumu hakkında bilgiler verdi.

Vali Doruk yaptığı açıklama;  Değerli Amasyalılar kıymetli basın mensupları sözlerime başlarken sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Amasyamızın güvenliği, asayişi ve genel durumu hakkında sizleri bilgilendirmeye özen gösteriyoruz. Bu manada sizlere 2024yılı ilk 6 ay içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar hakkında bilgiler vermek istiyorum.

 İlimizde 2024 yılı ilk 6 ay içerisinde kişilere, topluma, mala karşı ve takibi gereken diğer suçlar olmak üzere ilimizde toplam 5.389 asayiş olayı meydana gelmiş olup bu olayların %93’ü aydınlatılmıştır.

Son dönemde üzerinde özenle durduğumuz ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle artma eğlimin de bulunan yasa dışı bahis, kumar, dolandırıcılık olaylarıyla ilgili önleyici bilgilendirme çalışmalarıyla ilgili operasyönel faaliyetlerimizde aralıksız devam etmektedir.

İlimizde uyuşturucu ticareti ve kullanımının engellenmesi sokak satıcılarının tespit edilerek yakalanması için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu dönemde 419 operasyon yapılmış bu operasyonlarda 585 şüpheliye adli işlem yapılmış olup bunlardan 63’ü tutuklanmıştır.

Yine FETO, DEAŞ, başta olmak üzere terörle mücadele kapsamında 167 operasyon yapılarak 78 şüpheli şahıs a işlem yapılmış 7 şahıs tutuklanmıştır.

Düzensiz göçmen le mücadele kapsamında ise 315 düzensiz göçmen yakalanmış 18 şahıs insan ticareti organizatörlüğünden işlem yapılarak bunlardan 7si tutuklanmıştır.

Amasya’mızda çete tipi yapılanmalara ve organize suç örgütlerine de hareket alanı bırakmıyoruz. Bu kapsamda mali suçlar, ulusal suçlar ve kaçakçılık suçlarına yönelik yapılan toplam 129 operasyonla 7 şahıs tutuklanmıştır. Bu dönemde çeşitli suçlardan aranan şahısların yakalanmasına dönük şok uygulaması, Huzur operasyonu ve denetleme faaliyetleriyle yakalanan şahıs sayısı geçtiğimiz yıl 1099iken bu yıl aynı dönemde %35lik bir artışla 1487 olarak gerçekleşmiştir.

Bu şahıslardan 534ünün ise 5 yıl ve üzeri kesinleşmiş hapis cezası bulunduğunu kesinlikle belirtmek istiyorum.

Değerli Amasyalılar vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak ve trafik kazalarını sağlamak ve en az asgari seviyeye düşürmek için de trafik birimlerimlerimiz denetleme ve bilgilendirme faaliyetlerine devam etmektedir. Bu kapsamda geçtiğimiz 6 ay boyunca 486,916 araç sorgulaması yapılmış, 79.492 araca idari yaptırım uygulanmış ve 1584 araç trafikten men edilmiştir.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yapılan yoğun denetim faaliyetleri sonucu trafikte sorgulanan araç sayısının %54 oranda arttığını görmekteyiz.             

Mevsim itibariyle üzerinde haşhaş la durduğumuz bir diğer konu orman yangınları ve anız yakılması hakkında önlenmesidir. Hem toprağımıza hem doğadaki canlılara hem de tarımsal üretime büyük zararlar vererek son örneğini Diyarbakır ve Mardin illerimizde yaşadığımız büyük yangın felaketlerine yol aca bilen anız yakma alışkanlığını terk etmemiz gerekmektedir. Bu konudaki denetim faaliyetlerimiz kesintisiz olarak sürdürecek ve anız yakmakta ısrar eden üreticilerimize da gerekli yaptırımları uyguluyacağız. Hava sıcaklıklarının oldukça yüksek seyrettiği bu günlerde mesire alanları ve ormanlık alanlarda yapılacak pikniklerde kontrolsüz şekilde ateş yakılmaması ve nişan düğün asker uğurlaması gibi toplu organizasyonlarda  havayi fişeklerin yetkisiz kişilerce kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Yine bu tür organizasyonlarda yasak olmasına rağmen kullanılan ateşli silahlar yaralanmalara ve hatta ölümlere sebebiyet vermektedir. Lütfen en mutlu günlerimiz hüzne çevirmeyelim. Bu tarz davranışlarda bulunanlara da müsaade etmeyelim.

Kıymetli Amasyalılar yaptığımız bu çalışmaların yanı sıra tarımsal faaliyetlerin yoğun şekilde devam ettiği ilimizde tarımsal üretimi desteklemek amacıyla tarımsal sulama kapasitesini artırması için  gerekli çalışmalarımız gerekli kurumlarımızla ve sulama kooperatiflerimizle iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Bunlar yapılırken üreticilerimizin de su kaynaklarımızı en tasarruflu şekilde kullanması gerekmektedir. Bu noktada çiftçilermizin ürün çeşitlerini ilimizin su varlıklarını dikkate alarak planlamaları ve vahşi sulamayı terk ederek modern sulama yöntemlerini tercih etmeleri önem arz etmektedir. Yine yaz mevsimi olması sebebiyle ilimizde bulunan göl, gölet, akarsu ve barajlarda suda boğulma vakalarının önüne geçmek için vatandaşlarımızın azami şekilde dikkatli ve tebbirli olmaları gerekmektedir. Bu maganda ailelerimizin çocuklarımızı uyarlamalarını özellikle uyarmalarını istirham ediyorum.

Değerli vatandaşlarımız Amasyamız insanlık tarihinin ortak değerlerini taşıyan Unesco kültür mirası geçici listesinde yer alan ve kendine has bir kimliği olan kültür hazinesi bir ildir. Bu eşsiz şehrimizi tarihi değerlerine uygun şekilde koruyarak temiz ve huzurlu turizm anlayışıyla güvenli turizm anlayışıyla tüm dünyaya tanıtma sadece Amasyalılara karşı değil  tür insanlığa karşı borcumuzdur ve sorumluluğumuzdur. Bu amaç doğrultusunda şehrimizin tarihi merkezindeki Hatuniye mahallemizde geçtiğimiz günlerde bir düzenleme yaparak bölgeyi yerli ve yabancı misafirlerimizin daha rahat şekilde keşfetmeleri için araç trafiğine kapattık. Başta bölge esnafımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu uygulamaya destek vererek riayet etmelerinin Amasyamızın turizm acısından önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Sözlerime son verirken Amasyamızın huzuru ve güvenliği için fedakarca görev yapan güvenlik güçlerimiz ve sizlerin de destekleriyle suç ve suçlularla kararlı mücadelemizin aralıksız şekilde devam edeceğini vurgulamak istiyor, Amasyamıza hizmet yolunda verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkür ediyor sevgi saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.