Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Amasya'nın turizm sorunlarına dikkat çekti.

8 bin 500 yıllık tarihi mirası ve doğal güzellikleri ile Amasya'nın turizm konusunda oldukça şanslı bir şehir olduğunun altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, yanlış turizm politikaları ile Amasya'nın turizm potansiyelinin göz göre göre yok olduğunu ifade etti. Vekil Karagöz, hükumetin turizm politikalarını eleştirdi.

Amasya'nın sahip olduğu zengin tarih, kültür ve doğal güzelliklere rağmen, turizm sektöründe istenilen patlamayı yapamadığını belirten Karagöz, “Türkiye’miz, eşsiz doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve sıcak misafirperverliğiyle dünya turizminin gözde destinasyonlarından biridir. Yaz ve kış turizmine uygun doğası, medeniyetlerin bıraktığı kültürel miras, dillere destan zengin mutfağı ve daha saymakla bitmeyecek pek çok bileşen Türkiye’yi dünyanın önde gelen turizm potansiyelli ülkeleri arasına sokar. Ancak bu potansiyel tam anlamıyla ortaya çıkarılmamakta ve "bacasız sanayi" olarak nitelenen turizm sektörüne karşı mevcut hükümetinin göstermiş olduğu yaklaşım ciddi kayıplara neden olmaktadır. Turizmi bir günah sektörü gibi görüp, kendi ayağına kurşun sıkan anlayışla bu ülkeye turist çekmek mümkün değildir. Yabancı turistleri ülkeye çekmek için pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine yeterli önem verilmesi, gerekli altyapı çalışmalarının, ulaşım, konaklama vb. hizmetlerin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Turizme zarar veren bakış açısının en ağır faturalarından birini de maalesef memleketimiz Amasya ödemektedir. Sokaklarında tarih kokan şehir Amasya, Yeşilırmak Nehri'nin kıyısında yer alan yalı boyu evleriyle, doğal güzellikleri ve mistik atmosferiyle herkesi adeta büyüler. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel açıdan da eşsiz bir zenginliğe sahiptir. Dünyanın dört bir yanından yüz binlerce hatta milyonlarca turist çekme potansiyeli olan şehrimiz maalesef şehrimizde turizm üzerinde söz sahibi olan yetkililerin vizyonsuzluğuna kurban gitmektedir.

Merzifon Hava Limanı ile hava yolu ulaşımı, Samsun Limanı ile deniz yolu ulaşımı ve Karadeniz’e giriş kapısı olma niteliğiyle kara yolu ulaşımı fırsatı bulunan şehrimiz bunca imkana rağmen yıllardır üzerindeki kabuğu bir türlü atamamakta ve şehrimize gelen turist sayısında patlamayı bir türlü yapamamaktadır. Her türlü imkana sahip olan şehrimiz baskıcı ve yasaklayıcı karar alıcılar tarafından ikinci plana atılmakta ve kısıtlanmaktadır.

Turistik otel ve resturant işletmelerine karşı çıkarılan zorluklar; esnaflarımızı ve işletmecilerimizi olumsuz etkilemekte hizmet sektörünün kalitesini düşürmektedir.  Amasya’mızda tarihi konakların bulunduğu Hatuniye Mahallesi’nde sağlanan kontrollü geçişlerin son bulmasıyla otellerde kalan yurttaşlarımız sokağa araçlarıyla belirli bir saatten önce girememeye başlamıştır. Bu durum hem turistler hem de otel işletmecilerimiz için mağduriyet yaratmaktadır. En azından otel müşterilerinin araçlarıyla otellerine gidebilmesine yönelik bir adım atılarak bu durum aşılmalıdır.  Şehrimizde bulunan tarihi konakların butik otel ve turizm işletmesi niteliğiyle kullanılması şehrimizin mimari kimliğinin tanıtılması için önemlidir. Ancak tarihi önemi olan bu konakların restorasyonları ve tadilatları sırasında yaşanılan bürokratik engeller işletmecilerimizin elini kolunu bağlamaktadır. Bu konuda Anıtlar Kurulu’nun insiyatifiyle tarihi dokuya da zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemler alınarak işlemlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması elzemdir. Otel ve işletmelerin devirleri sırasında karşılaşılan çeşitli engeller turizm pastasını küçültmekte ve değerini düşürmektedir.

Ekonomik koşullar karşısında zorluk yaşayan işletmecilerimize destek olunacağı yerde her gün yeni bir yük yüklenmekte ve turizm potansiyeli göz göre göre yok edilmektedir. Pandemi döneminde yeterli desteği bulamayan yurttaşlarımız pandemi sonrası dönemde de ekonomik krizin pençesinde hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadır. Dolaylı olarak binlerce hemşerimizin ekmek kapısı olan turizm sektörüne karşı şehrimizin merkezi yönetiminde bulunan idarecilerin bu yaklaşımı kesinlikle kabul edilemez.

İşletmecilerimizle, esnaflarımızla, turizm acentelerimizle bilimum turizm üzerinden geçimini sağlayan her bir yurttaşımızla istişarelerde bulunarak sorunların tespiti ve çözümü noktasında çalışıyoruz. Şehrimizi ilgilendiren her konuda bu şehrin bir Milletvekili olmanın ötesinde bu şehrin evladı olarak elimden ne geliyorsa yapacağımın sözünü tüm hemşerilerime veriyorum. Amasya turizmi üzerinde söz sahibi olan yasaklayıcı ve baskıcı idarecilere karşı turizm emekçilerimizin yanında yer almaya devam edeceğiz’dedi.

Haber: objektifamasya