Yaz ayları ve sıcaklıklara bağlı olarak yaşanabilecek boğulma vakalarını önlemek amacıyla Amasya Valiliği tarafından; Amasya il sınırları içinde yer alan; göl, gölet, baraj, sulama kanalı, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, kum ocağı sahalarında biriken göletler, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda suya girilmesi yasaklandı.
-Amasya Valiliği tarafından yayımlanan genelgede
“İlimizde mevsimsel faktörler sebebiyle havaların ısındığı yaz aylarında eğlenmek, dinlenmek, yüzmek, piknik yapmak, balık tutmak, spor yapmak gibi sebeplerle göl ve göletler, sulama kanalları, barajlar, akarsu yatakları ve havuzlar gerek vatandaşlarımız gerekse turistler tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bu alanlarda zaman zaman yaşanan ve can kayıplarına sebep olan boğulma olaylarının, yüzme bilmenin beraberinde getirdiği özgüven duygusu, zıpkınla balık avcılığında sığ su bayılmaları, su sporları faaliyetleri esnasında yaşanan kazalar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklandığı görülmektedir.
Bu nedenle göl ve göletler, barajlar, sulama kanalları, akarsu yatakları ve havuzlarda yüzme faaliyetinin düzenlenmesi meydana gelebilecek boğulma olaylarının ve can kayıplarının önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Bu çerçevede, suda boğulma vakalarının önlenmesi, yüzme alanlarında uyulacak genel kuralların belirlenmesi, suda boğulma olaylarının analizinin yapılarak sebeplerinin araştırılması ve denetimlerin artırılması amaçlanmaktadır.
-YASAKLAR:
1. Amasya İl Sınırları içinde yer alan; Göl, gölet, baraj, sulama kanalı, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, kum ocağı sahalarında biriken göletler, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda suya girilmesi yasaklanmıştır
2. Tam boy ve yarım boy balıkçı çizmeleri ile Yeşilırmak, baraj, gölet gibi sulara girilmesi, çizmelerin yanından su dolarak boğulma vakalarına neden olduğundan, balıkçı çizmeleri ile suya girilerek balık avlanması yasaklanmıştır. Bu emir sorumluluk alanı içerisinde kolluk kuvvetlerince yerine getirilecektir.
3. Boğulma vakalarının meydana geldiği yerlerde suya girilmesinin can güvenliği açısından tehlike arz ettiğini belirten uyarı ve ikaz levhaları İlgili kurumlar tarafından (Kaymakamlıklar, Yerel Yönetimler, İl Özel İdaresi, DSİ 73. Şube Müdürlüğü), kum ocaklarında ise işletmecileri tarafından su yatağından kum alınan alanlara uyarı ve ikaz levhaları konulacaktır. Bu konuya yönelik ilgili kurumlar tarafından ilave tedbirler planlanacaktır.
4. Havuzlarda, tekne gezintisi ve işletme faaliyetlerinin yapıldığı göl kenarlarında cankurtaran personelinin bulundurulması için işletmeci tarafından gerekli tedbirler alınacak ve işletme ruhsatı veren Belediyeler tarafından denetimler yapılacaktır.
5. DSİ tarafından işletilen veya çeşitli kurum ve kuruluşlara devredilen tesislerin (baraj, gölet, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkından koruma kanalı gibi) çevresine insan geçişinin engellenmesi amacıyla fiziki güvenlik tedbirleri (tel çit, korkuluk, uyarı levhaları gibi), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Su Yapıları Koruyucu Güvenlik Tedbirleri Yönetmeliği çerçevesinde ilgili kurumlarca; yönetmelik kapsamı dışındaki su yapılarında ise tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre işletmecisi tarafından yapılacaktır.
6. İlimiz sınırları dâhilinde bulunan HES kanallarında meskûn mahallere yakın yerlerde her iki cepheden kanalların tel örgülerle kapatılacak, kanal boyunca gerekli uyarı levhalarının konulacak, denetimlerin ise DSİ 73. Şube Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.
7. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından suda boğulma olayları sonrasında ilkyardım kurallarını ihtiva etmek için boğulma vakalarında olay yerine ilk giden Jandarma, Polis, AFAD, İtfaiye ve ilgili görevli personellere ilk yardım eğitimi düzenlenecektir.
8. Okullarda “Çeken Akıntı” konulu, sulama kanallarında, barajlarda ve insan sağlığı ile can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan yerlerde suya girilmesinin tehlikeleri hakkında eğitimler verilecektir.
9. İlimiz/İlçelerimiz imkânlar çerçevesinde paydaş kurum/kuruluşlarla iş birliği içerisinde yüzme kursları/programları düzenlenecek ve/veya isteklilere cankurtaranlık eğitimi verilecektir.
10. Özellikle boğulma vakalarına dayalı can kayıplarının arttığı dönemlerde paydaş kurum/kuruluşlar aracılığıyla vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi bilinçlen-dirilmesine yönelik faaliyetler yoğunlaştırılacaktır.
11. Özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde riskli alanlarda denetimler artırılacaktır.
12. Bu Genel Emir ile yasaklanan alanlarda suya giren 15 yaş ve üzeri kişilere idari yaptırım cezası uygulanacaktır. 15 yaşından küçüklerin ise sulardan çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle ailelerine teslim edilecek ve bu kişilere yönelik bilgilendirici çalışmalar yapılacaktır.
13. Kolluk kuvvetleri, belediye zabıta kuvvetleri ve DSİ 73. Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından sık ve düzenli denetimler gerçekleştirilecektir.
-CEZAİ HÜKÜMLER:
Valilik Makamının bu kararına uymayanlar hakkında, eylemleri ayrı bir suç teşkil etmedikleri takdirde, 5442 sayılı İl İdaresi kanunu 66.Maddesi “İl Genel Kurulu veya İdari Kuralları yahut en büyük mülki amir tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulden tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32’nci hükmü uyarınca cezalandırılır.” hükmü uyarınca işlem yapılacaktır.” ifadelerine yer verildi.