Dünyanın ilk mRNA temelli akciğer kanseri aşısı, doktorlar tarafından Türkiye’de hastalar üzerinde test edilmeye başlandı. Uzmanlar, bu aşının binlerce kişinin hayatını kurtaracağını söylüyor.

  Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne neden olarak dünya genelinde en yaygın kanser kaynaklı ölüm sebebi olarak öne çıkıyor.

  Şimdi ise uzmanlar, vücuda kanser hücrelerini tespit edip yok etmesi ve daha sonra bu hücrelerin geri dönmesini engellemesi için talimat veren yeni bir aşıyı deniyor.

BNT116 olarak adlandırılan bu aşı, Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin tarafından kurulan BioNTech firması tarafından üretildi ve küçük hücreli dışı akciğer kanserini (NSCLC) tedavi etmeye yönelik olarak geliştirildi.

7 ÜLKEDE AŞI DENEMELERİ BAŞLADI

Aşının ilk insan denemesi olan faz 1 klinik araştırması, Britanya, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye dahil olmak üzere yedi ülkedeki 34 araştırma merkezinde başlatıldı.

KANSERE KARŞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Bu çalışmanın amacı, kemoterapinin aksine sağlıklı hücrelere zarar vermeden, kişinin kansere karşı bağışıklık tepkisini güçlendiriyor.

Britanya'daki aşı denemesine liderlik eden University College London hastaneleri NHS vakıf kuruluşunda (UCLH) danışman tıbbi onkolog Profesör Siow Ming Lee, "Akciğer kanserinin tedavisinde mRNA tabanlı immünoterapi klinik denemeleriyle bu yeni ve heyecan verici döneme adım atıyoruz. Bu teknoloji, kanser tedavisinin bir sonraki büyük adımı olabilir" şeklinde konuştu.