Avrupa Birliği ve ulus kaynaklardan sağlanan fonları hedef kitleye etkin şekilde ulaştırarak ulus kkınmaya katkı sağlayan Tarım ve Kırs Kkınmayı Desleme Kurumu Amasya İl Koordinatörlüğü, IPARD II Programı ile hibe desteği maya hak kazanan yatırımcılarla sözleşme töreni gerçekleştirdi.
Saraydüzü Kışla Binası’nda gerçekleşen törene Vi Dr.Osman VAROL, Amasya Belediye Başkanı Cafer ÖZDEMİR, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY, TKDK Amasya İl Koordinatörü Cengiz DİKİCİ, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sözleşme imzamaya hak kazanan faydanıcılar, danışmanlar ve potansiyel başvuru sahipleri katıldı.
Program saygı duruşu ve İstikl Marşı okunmasıyla başladı. Daha sonra tanıtım filmi izlendi. Açılış konuşmasının yapan TKDK İl Koordinatörü Cengiz DİKİCİ, programla ilgili değerlendirmelerde unup ilgilerinden ve sorunların çözümüne verdikleri deslerden ötürü kurum müdürlerine ayrı ayrı teşekkür ettiğini ifade etti. Ardından Dilara SEZGİN IPARD II yatırımları konunda bir num gerçekleştirdi.
Vi Dr. Osman VAROL yaptığı konuşmada; “TKDK gerçekten Türkiye’de özellikle son 10 yıla damgasını vurmuş kırs kkınma anlamında çok önemli hizmetler yürütmüş hayati kuruluşlarımızdan bir tanesidir. Tabii ki ana işlevi özellikle Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonların doğru bir biçimde ülke sahasında kullanılması ve ilgili sektörlerin, verim sağlayacak ciddi dönüş sağlayacak sektörlere doğru bir biçimde dağıtılmasıdır. Bizlere gerçekten kazandırdığı çok şey var bu kurumun ve buna benzer çışma prensiplerinin. Öncelikle planlama kavramını hayatımıza sokmuş durumda. Avrupa Birliği’nin fonlarını ülkenizde kullanmak istiyorsanız kesinlikle bunun çok doğru bir biçimde bir projeyle yapılması ve çok ciddi planlanması gerekir. Bu kültürü öncelikle kırs kkınma anımıza sokmuş kurumlardan bir tanesi.
Devleti daha önceden çok ciddi des ve hibe programları uygulamıştır ve ha uygulamaya devam etmektedir. TKDK’nın çışmarı ilk başta insanlarımıza zor gelse de zaman içerisinde bu projeler bu çışmar hayata geçtikçe insan hayatını ne kadar kaylaştırdığını hep beraber görebiliyoruz. Bugün bu sistem Türkiye’de oturmuş durumda. Özellikle 2007’de kuruluşundan sonra Amasya şanslı illeri den. Çünkü Türkiye’nin her ilinde bu proje hizmetleri unmamakta. Bu proje bir stratejiye göre Türkiye çapında yapılıyor. Bu anlamda ili e çok ciddi katkıları muş. Kıymetli arkadaşımızın, Müdür Bey’in numunda söylediği gibi 40 kimyon liraya yakın bir hibeden bahsediyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Önceki Tarım Bakanlarımızdan Mehdi Bey yine TKDK ile ilgili bir programda söylediğini hatırlıyorum. Gerçekten TKDK’nın verdiği hibeleri göz önüne dığımızda babanın oğluna vermeyeceği bir parayı e veriyor bu kuruluş.
Bir iş yapmaya tlenen kırs kkınma ile bağlantılı ve burada açıklanan hibe programlarına uygun bir şekilde tlenen girişimci in gerçekten iyi bir planlamayla bu parayı ması mümkün. Bugüne kadar bu yatırımları gerçekleştirmiş onlarca vatandaşımız unmaktadır. Gerçekten iş yapmak isteyen samimi an bu parayı çarçur etmeyen kişiler için inanılmaz bir fırsat.
Tabii ki kırs kkınma deyince sadece tarım sektörü akla gelmiyor. TKDK bugüne kadar turizm anda da çok ciddi desler verdi. Enerji anında desler verdi ama faiyetlerin büyük çoğunluğunu tarıms sektörde gösteriyor. Bugün tarımın dünya çapında stratejik bir sektör duğunu unutmamamız lazım. Gıda yönetimine ve üretimini mutlaka artırmamız ve bu anda ki kapasite i genişletme gerekiyor.
Yine kırsda köyleri in nüfu azıyor ve arazileri boş kıyor. Bunları engellemek çok kay değil günümüz koşullarında ama en azından arazileri in boş kmaması, işlenmesi ve ciddi bir gıda üretimine sahip mamız için ülke arak bu tip yatırımlara gerçekten ihtiyacımız var. Bu kurum bu anlamda da çok önemli bir işlevi icra ediyor diye düşünüyorum.
Bugün bu işle ilgili birçok arkadaşımız sertifikarını acaklar. Tabi kurum sürekli yeni programlar açmaya devam ediyor ve bu programlar sayesinde samimi yatırım yapmak isteyen birçok girişimci , kırsda yaşayan birçok vatandaşımız da bu haylerine kavuşmuş uyor.
Ben bu başarılı çışmarın devamını diliyorum. Buradaki fonlardan, kaynaklardan faydanan vatandaşlarımızın kurduğu işlerin hayırlı ve bereketli masını diliyorum” dedi.
Konuşmarın ardından Vi , Belediye Başkanı ve Amasya Üniversitesi Rektörü tarafından 15 faydanıcıya temsili çeklerin takdimi ve sözleşmelerin teslimi yapıldı. Kokteylin ardından program sona erdi.
'IPARD' Sözleşmeleri Törenle Takdim Edildi
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Amasya İl Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan IPARD II programının ilk yatırımcıları ile sözleşme imzalandı.
YORUMLAR