Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için önemli bir düzenleme yaptı. Artık, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Bu uygulama, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile BDDK'nın koordineli adımları çerçevesinde hayata geçirildi.
Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredilerini Kapsıyor
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile, asgari tutarını ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları mevcut borçlarını 60 ay taksitlendirebilecek. Taksitler, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek; ancak yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.
Faiz Oranı %3,11 ile Sınırlandırıldı
TCMB, yapılandırılan bireysel kredi kartları için azami faiz oranını %3,11 olarak belirledi. İhtiyaç kredileri, anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme olması durumunda 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçluların bu imkandan yararlanmak için 1 yıl içinde başvuruda bulunması gerekiyor.
Asgari Ödeme Oranında Değişiklik
BDDK, kredi kartları için asgari ödeme oranlarını da güncelledi. 25 bin liraya kadar olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun %20'si, 50 bin lira ve üzerindekiler için ise %40 olarak belirlendi.
Yeni Düzenleme 1 Kasım’da Yürürlüğe Girecek
BDDK'nın kararları doğrultusunda, TCMB de bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını güncelledi. Yeni oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek. Dönem borcu 25 bin liranın altındaki kartlar için azami faiz oranı %3,50, 25 bin ile 150 bin lira arasındaki kartlar için %4,25 ve 150 bin liranın üzerindeki kartlar için %4,75 olacak. Nakit çekim ve kullanımda uygulanacak azami faiz oranı ise %5 seviyesinde sabit kalacak.